Ministerul Culturii vrea o lege prin care statul ar putea interveni asupra clădirilor istorice, fără acordul proprietarului: „Am pornit în momentul în care am fost acuzat că s-a prăbușit tavanul unei clădiri”

Ministerul Culturii vrea o lege prin care statul ar putea interveni asupra clădirilor istorice, fără acordul proprietarului: „Am pornit în momentul în care am fost acuzat că s-a prăbușit tavanul unei clădiri
Publicat: 30/03/2019, 14:09

Daniel Breaz a spus că la minister se lucrează la elaborarea unui act normativ prin care să se poată interveni asupra clădirilor istorice, fără acordul proprietarului, pentru a împiedica degradarea lor.

„Lucrăm acum la un act normativ prin care statul să poată interveni, acolo unde se consideră, indiferent de dreptul de proprietate al clădirii respective sau al sitului arheologic respectiv, fără acordul proprietarilor, pentru a nu pierde anumite vestigii, pentru a nu pierde anumite obiective, unele turistice, altele istorice, altele arheologice. Un exemplu este Biblioteca Batthyaneum, unde vom cere urgentarea rejudecării recursului. Au depus cei de la Biserica Romano-Catolică recurs, termenul este undeva în anul 2021, vă dați seama, Batthyaneum-ul nu poate aștepta până atunci. Cerem rejudecarea de urgență, avem toate motivele din lume. Acest act normativ ne va permite să facem acest lucru”, a declarat ministrul.

El a precizat că a decis să ia această măsură după ce tavanul unei clădiri din Herculane s-a prăbușit, iar primarul orașului l-a acuzat că nu a intervenit pentru oprirea degradării construcției.

„Am pornit în momentul în care am fost acuzat eu, ca ministru, de domnul primar din Herculane, atunci când s-a prăbușit tavanul unei clădiri. Vreau să vă spun că avea toate avizele din partea ministerului, dar îi lipsea hotărârea Consiliului Local de începere a lucrărilor. Pe mine m-a deranjat foarte tare atitudinea domnului primar din Herculane care nu și-a emis propria autorizație de începere a lucrărilor pentru a stabiliza clădirile respective. Deci, asta-i lipsea domnului primar, nu-i lipsea nimic de la Ministerul Culturii”, a declarat ministrul Daniel Breaz.

Întrebat despre situația Cetăților Dacice din Hunedoara și Alba, care riscă să se degradeze în așteptarea unei situații clare privind autoritatea care le administrează, ministrul Culturii a declarat că în această situație măsurile trebuie luate de administrația locală, iar ministerul va oferi supertul legislativ pentru întocmirea documentelor de proprietate.

„Chiar în urmă cu 10 zile m-am întâlnit la minister cu o delegație din județul Hunedoara, reprezentanți ai Consiliului Județean, primari și alți colegi parlamentari, și am discutat despre această problemă, care este locală. Este vorba despre proprietate, de parte cadastrală, de întăbulare. Problema este foarte clară pentru cei din Hunedoara, noi ca minister le oferim suportul legislativ pentru a-și elabora niște proiecte de hotărâri de consiliu județean sau de consiliu local, astfel încât acolo, pe raza localităților unde se găsesc cetățile respective să se clarifice în primul rând din punct de vedere al naturii juridice proprietatea acestor cetăți”, a declarat ministrul Culturii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...