Reporteri fără Frontiere anunță: România, în fața Statelor Unite în Indexul Global al Libertății Presei 2019/ Ura față de jurnaliști s-a transformat în violență

Reporteri fără Frontiere anunță: România, în fața Statelor Unite în Indexul Global al Libertății Presei 2019/ Ura față de jurnaliști s-a transformat în violență
Publicat: 18/04/2019, 12:34

Starea peisajului mediatic actual și puțina considerație manifestată de autorități față de jurnalism și presă în general pun în lumină o cenzură politică în creștere. De asemenea, în redacții se manifestă o autocenzură în creștere. Presa s-a transformat progresiv într-un instrument de propagandă politică: media sunt politizate, mecanismele lor de finanțare sunt puțin transparente, unele corupte, politicile editoriale depind de interesele proprietarilor de companii media – atât de multe fenomene teoretic îngrijorătoare au devenit o normă în România, spun autorii raportului.

Pare că obiectivul responsabililor politici la putere este de a evita eventuale pedepse cu închisoarea modificând legi anti-corupție și asigurând un control al sistemului judiciar și al tribunalelor.

Coaliția guvernamentală a înlocuit o parte din conducerea audiovizualului public și l-a făcut dependent de bugetul de stat.

În ceea ce privește Consiliul Național al Audiovizualului, acesta nu asigură cu adevărat rolul de organism de reglementare și nu condamnă abuzurile. Peste zece proprietari de companii media au fost puși sub acuzare și fac obiectul unor anchete penale inițiate de Parchetul General și Direcția Națională Anticorupție.

Pe de altă parte, autoritățile fac constant presiuni asupra jurnaliștilor pentru a-și divulga sursele și încearcă să reducă la tăcere vocile critice la adresa sistemului.

Agenți guvernamentali care se dau jurnaliști sunt infiltrați în redacții.

Puținele companii media independente reușesc cu greu să reziste în fața marilor grupuri din domeniu, dar sunt ținta unor controale financiare abuzive, de fiecare dată când publică subiecte sensibile care au ca țintă puterea politică.

O nouă unealtă este folosită de autorități, companii și persoane private – regulamentul general privind protecția datelor, prin care se refuză accesul la informații și care este folosit și pentru amenințarea și urmărirea în justiție a jurnaliștilor după publicarea unor anchete, mai spun cei de la Reporteri fără Frontiere.

Reporteri fără Frontiere: Ura față de jurnaliști s-a transformat în violență

Ura față de jurnaliști s-a transformat în violență, avertizează Reporteri fără Frontiere (RSF) în ediția din anul 2019 a Indexului Global al Libertății Presei, publicat, joi, pe site-ul oficial al organizației neguvernamentale.

Pe harta lumii, doar 24% dintre cele 180 de țări și teritorii monitorizate afișează o situație „bună” sau „mai degrabă bună” în ceea ce privește libertatea presei, față de 26% în 2018.

„Ostilitatea față de jurnaliști, a se citi ura alimentată în numeroase țări de lideri politici, a sfârșit prin a se transforma în acte de violență mai grave și mai frecvente”, a subliniat RSF.

Organizația a constatat „o creștere a pericolelor și, respectiv, un nivel de teamă inedit de ridicat în unele locuri” în rândul jurnaliștilor. Hărțuirea, amenințarea cu moartea, arestările arbitrare sunt din ce în ce mai întâlnite printre ceea ce sunt numite „riscurile meseriei”.

În SUA, aflate pe locul al 48-lea, imediat după România (care a coborât trei poziții față de anul trecut), climatul este din ce în ce mai ostil. „Jurnaliștii americani sunt mai mult ca oricând ținta amenințărilor cu moartea” și apelează din ce în ce mai frecvent la companii private pentru protecția personală, spun cei de la RSF. În luna iunie 2018, patru jurnaliști și un angajat al cotidianului Capital Gazette din statul american Maine au murit împușcați.

În coada clasamentului, poziție ocupată anul trecut de Coreea de Nord, se află anul acesta Turkmenistan, unde majoritatea companiilor media sunt controlate de stat, iar puținii corespondenți clandestini în exil sunt „vânați fără încetare”, scriu cei de la RSF.

În Vietnam, ca și în China, presa oficială controlează dezbaterile publice, iar zeci de jurnaliști, profesioniști și liber profesioniști, se află în închisori.

„Țările-laborator pentru controlul informației sunt din ce în ce mai numeroase”, spune Christophe Deloire, secretar general al RSF. „Există o urgență. Avem nevoie de mai multe modele democratice, dacă nu, aceste contra-modele se vor multiplica”, a mai spus acesta.

Pe de altă parte, pluralismul presei „rezistă din ce în ce mai puțin în fața logicii de concentrare comercială și intereselor economice”, așa cum se întâmplă în Japonia (67) și Australia (21).

În Europa, situația s-a degradat semnificativ.

În această regiune care rămâne sigură, în principiu, jurnaliștii „trebuie să facă față celor mai grave amenințări”, scrie RSF: crime produse în Malta, Slovacia și Bulgaria, atacuri verbale și fizice în Serbia și Muntenegru, un nivel inedit al violențelor în timpul manifestațiilor „vestelor galbene” în Franța (locul 32), din partea polițiștilor, dar și a protestatarilor.

În Indexul Global al Libertății Presei pe 2019, pe primul loc se află Norvegia, urmată, în ordine, de Finlanda, Suedia, Olanda, Danemarca, Elveția, Noua Zeelandă, Jamaica, Belgia și Costa Rica.

Unele țări au raportat evoluții semnificative, cum este cazul Malysiei, pe locul al 123-lea, în urcare 22 de poziții, Maldive (98, +22), Etiopia (110, +40), Gambia (92, +30).

RSF realizează acest clasament anual punând în evidență violențele comise la adresa jurnaliștilor, pe baza datelor colectate din analizele acestora, de la juriști și specialiști în domeniu din lumea întreagă.

ONG-ul evaluează pentru fiecare teritoriu modul în care sunt respectate principii precum pluralismul, independența media, mediul și autocenzura, cadrul legal, transparența și calitatea infrastructurilor care susțin informația.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine este Kostas Passaris, sau „Fiara din Balcani”, deținutul atât de periculos, încât trebuie mutat...
Prognoză ciudată emisă de Accuweather pentru România. Se anunță vremuri tulburi
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Jumătate de ţară intră sub cod galben de ploi torențiale, grindină și vânt. Zonele vizate
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Talia lui Kim Kardashian a șocat internetul în ținuta de la Met Gala 2024
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
BANII românilor sunt verificați. Statul CONFISCĂ tot. Legea pe care ești obligat să o respecți
Mașinile diesel devin istorie. Motorina nu mai este rentabilă în benzinării
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cum va fi vremea în luna mai: Temperaturi peste medie și precipitații variabile
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
(P) Importanța Pavelelor de Cauciuc: O Alegere Durabilă și Versatilă pentru Diverse Aplicații