Băile Imperiale Neptun, din stațiunea Băile Herculane, ar putea fi salvate. O echipă de studenti a lansat o campanie de strângere de fonduri – FOTO

Băile Imperiale Neptun, din stațiunea Băile Herculane, ar putea fi salvate. O echipă de studenti a lansat o campanie de strângere de fonduri - FOTO
Publicat: 21/04/2019, 14:33

După mobilizarea uriașă pentru restaurarea Catedralei Notre-Dame din Paris, o echipă de studenți la arhitectură din Timișoara au lansat o campanie de strângere de fonduri pentru salvarea uneia dintre cele mai importante clădiri de patrimoniu din stațiunea Băile Herculane, din județul Caraș-Severin. Este vorba de imobilul care a găzduit Băile Imperiale Neptun, unde o parte din acoperiș s-a prăbușit în această iarnă.

Oamenii sunt încurajați să doneze fonduri în conturile Asociației Locus, un ONG realizat de studenții timișoreni, care au inițiat proiectul „Herculane Project”. În total, este nevoie de o sumă de aproximativ 100.000 de euro pentru punerea în siguranță a clădirii Băile Neptun. În ultimele zile, în urma mobilizării de pe Facebook, s-au adunat aproape 5.000 de euro.

„Am strâns aproximativ 4.500 de euro în trei zile, de când am început campania. Noi, după ce am văzut ce s-a întâmplat la Catedrala Notre-Dame, am primit foarte multe mesaje de la cei care ne urmăresc, oameni care ne etichetau și spuneau că acum este timpul. Oamenii spuneau că și este aici un proiect, donați. Și am zis să «profităm» cumva și să facem această campanie acum, cât oamenii au interes și față de ce se întâmplă la noi în țară vizavi de patrimoniu. A fost o conjunctură și am fost cumva împinși și de cei care ne urmăresc văzând că există această dorință și interes de a face ceva și de a se implica”, a declarat, duminică, corespondentului MEDIAFAX, Oana Chirilă, din partea Asociației Locus.

Oana Chirilă a mai precizat că, în cadrul „Herculane Project”, Asociația Locus a dezvoltat un proiect tehnic, după ce au fost analizate toate cele 62 de încăperi ale Băilor Neptun.

„Dincolo de sentimente, am muncit o echipă de tineri, Asociația Locus, ca să dezvoltăm un proiect tehnic și să îl avizăm – am cercetat toate cele 62 de încăperi singulare pe trei straturi, am scanat fațada principală și accesul principal cu ajutorul a două firme, am mapat degradări, având un cumul de 265 de planșe de degradări, am făcut releveele exacte ale casei, și am documentat detaliile și ornamentele. Și totuși… o parte din casă s-a prăbușit în februarie. Acum, acel sector al casei este atât de degradat încât numărăm zilele până la prăbușirea totală a acestuia. Singurul obstacol pe care îl avem sunt lipsa fondurilor – banii de la primărie sunt insuficienți, iar acolo unde există promisiuni din partea unor instituții ale statului… nu avem certitudinea că ele vor fi onorate”, a afirmat Oana Chirilă.

Clădirea Băile Neptun a fost construită între anii 1883 și 1886 de către Alpar Ignat, la comanda împăratului austriac Franz Josef, și a servit ca o baie termală și sulfuroasă, cu o gamă largă de tratamente oferite. Clădirea face parte dintr-un ansamblu de arhitecturi mai mare denumit Ansamblul Casino, format din Băile Neptun, Cazinoul și două hoteluri, Traian și Decebal. În prezent, Băile Neptun se află într-o stare avansată de degradare.

Suma de 100.000 de euro pe care studenții din Timișoara doresc să o adune este necesară pentru aducerea clădirii de patrimoniu într-un stadiu de conservare. Pentru reabilitarea totală a Băilor Neptun, investiția se ridică la câteva milioane de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
ȘOCANT: cum arată Mara Bănică, după ce și-a făcut o nouă intervenție estetică la față
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Este obligatoriu pentru absolut toți românii. Se aplică în toată România
Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște. Prognoza meteo actualizată
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care dintre polii Pământului este mai cald decât celălalt?