Eurovision 2019. România nu s-a calificat în finală / Șefa delegației: Un rezultat greu de digerat și de înțeles

Eurovision 2019. România nu s-a calificat în finală / Șefa delegației: Un rezultat greu de digerat și de înțeles
Publicat: 17/05/2019, 13:37
Actualizat: 30/03/2020, 16:56

Aceasta este pentru a doua oară consecutiv când România nu se califică în finala Eurovision. Reprezentanții României la Eurovision 2018, membrii trupei The Humans, au ratat și ei calificarea în finală.

De la introducerea sistemului cu semifinale, în 2004, până în 2017 inclusiv, România s-a calificat în fiecare an în finală. O excepție a fost anul 2016, când România a fost descalificată din start pentru că Televiziunea Română avea datorii la European Broadcasting Union (EBU), organizatorul concursului internațional.

Reprezentanta României, Ester Peony, a urcat pe scena Eurovision Song Contest 2019 joi seară, în a doua semifinală a competiției, având numărul 6 de intrare în concurs. Alături de reprezentanta României, în a doua semifinală au participat Elveția, Suedia, Irlanda, Austria, Moldova, Letonia, Danemarca, Armenia, Albania, Azerbaidjan, Macedonia de Nord, Norvegia, Rusia, Olanda, Croația, Lituania, Malta.

Dintre acestea s-au calificat în finala de sâmbătă Macedonia de Nord, Olanda, Albania, Suedia, Rusia, Azerbaidjan, Danemarca, Norvegia, Elveția, Malta.

Grecia, Belarus, Serbia, Cipru, Estonia, Cehia, Australia, Islanda, San Marino și Slovenia s-au calificat în finala Eurovision 2019 marți, după prima semifinală a concursului.

Țările din grupul celor cinci mari plătitoare (big five) – Franța, Germania, Spania, Marea Britanie și Italia – sunt calificate direct în finală, alături de gazdă, anul acesta, Israel.

În România, concursul internațional este transmis în exclusivitate de Televiziunea Română, pe TVR 1, TVR HD și online, pe TVR+.

Ester Peony a interpretat pe scena Eurovision piesa „On a Sunday”. În vârstă de 25 de ani, pe numele real Ester Alexandra Crețu, Ester Peony este cântăreață și compozitoare. Și-a descoperit pasiunea pentru muzică în copilărie, pe când locuia cu familia în Montréal, Canada. Ester a studiat jazzul de la vârsta de opt ani, iar, de la 12 ani, s-a întors în România, unde a studiat pianul, la Școala Dinu Lipatti din Pitești. A făcut studii de chitară clasică și canto. În 2013, a fost admisă la Conservatorul din București, unde a studiat jazz. Ester Peony a compus muzică pentru artiști precum DJ Rynno, Sylvia, Tamy și Pepe. În 2015, a lansat primul ei single, „Sub aripa ta” (Vescan), care a avut 16 milioane de vizualizări pe YouTube. În 2016, Ester a mers în primul ei turneu, alături de Puya, Vescan, Doddy și Anastasia. La începutul lui 2018, a lanat un EP, „Dig It”, cu patru piese. Piesa „On a Sunday” a fost compusă de Ester împreună cu Alexandru Șerbu și Ioana Victoria Badea.

Anul acesta, sub sloganul „Dare to dream”, concursul Eurovision are loc la Tel Aviv, în Israel, după ce precedenta ediție a competiției muzicale a fost câștigată de reprezentanta acestei țări, Netta, cu piesa „Toy”.

Organizatorii au anunțat că Madonna va susține un recital în finala de sâmbătă, cu hitul ei din 1989 „Like A Prayer” și o piesă în premieră mondială, „Future”, interpretată alături de rapperul american Quavo. Noua piesă este un single de pe viitorul album al Madonnei, „Madame X”, care va fi lansat pe 14 iunie.

Eurovision este o competiție muzicală internațională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociație a televiziunilor publice din Europa. Prima ediție a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveția. Difuzat fără întrerupere, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive și mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiștii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecției Naționale și participă la competiția europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanțe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminița Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling și Ovi – Oslo, 2010) și o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).

Eurovision 2019. Șefa delegației României: Un rezultat greu de digerat și de înțeles
Șefa delegației României la Eurovision 2019, Smaranda Vornicu-Shalit, a declarat, după ce țara noastră a ratat calificarea în finala de sâmbătă, că „este un rezultat greu de digerat si de înțeles”, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de TVR.
„Este un rezultat greu de digerat și de înțeles, în condițiile în care România a avut aseară, pe scena Eurovision, un artist talentat, o piesă în trend cu un sound modern și un show în care au fost concentrate resurse creative semnificative. Din păcate, nu au fost de ajuns pentru a califica reprezentanții noștri în finala Eurovision 2019”, a declarat Smaranda Vornicu-Shalit, după anunțarea rezultatelor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Schimbare pentru cei cu MAȘINI PE BENZINĂ. Este răsturnare totală de situație pentru milioane de...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne