Componența Biroului permanent al Senatului nu se schimbă, după desființarea grupului ALDE

Componența Biroului permanent al Senatului nu se schimbă, după desființarea grupului ALDE
Publicat: 16/09/2019, 21:43

„Întrucât, după alegerea Președintelui Senatului, se renegociază, dacă este cazul, repartizarea funcțiilor din Biroul Permanent, se constată că nu este nevoie de o reîmpărțire a funcțiilor, deci, rămâne aceeași structură. Alogritmul Biroului Permaennt al Senatului, cu 13 funcții, inclusiv funcția de Președinte, arată în felul următor; Grupul parlamentar PSD 68 senatori afiliați, asumă opt funcții al Biroului permanent, inclusiv funcția de Președinte al Senatului; Grupul senatorial PNL, 25 de senatori afiliați, trei funcții în Biroul Permanent; Grupul USR 13 senatori afiliați, o funcție la nivelul Biroului Peramanent; Grupul UDMR, 9 senatori afiliați, o funcție în Biroul Permanent”, a afirmat Radu Preda.

Cu privire la decizia trimiterii solicitării pentru înființarea grupului mixt „Democrația”, senatorul PNL Alina Gorghiu a declarat că nu era necesară decizia.

„S-a făcut informarea către Biroul Senatului, cronologia evenimentelor din ALDE. Hotărârea Biroului Permanent, nenecesară, a suferit un vot de șapte la cinci pentru trimiterea la Comisia de Regulament, asupra acestei informări. Comisia sesizată abuziv, de Biroul Sernatului, nu are ce opinie să dea pentru o informare, cel mult interpretează un articol de Regulament, iar aici nu este cazul. Solicitarea pe care v-a făcut-o colegul senator este una legitimă. Eu nu cred că trebuie să dăm un vot astăzi, ci doar să dăm act de constituirea acestui grup”, a declarat Alina Gorghiu, senator PNL, în plenul de luni.

La rândul său, liderul senatorilor ALDE Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că au fost tîntrunite condițiile înființării grupului mixt „Democrația”, iar singura procedură ce trebuia urmată este anunțul în Biroul permanent, lucru deja făcut de către partid.

„Am cerut în plenul acestei Camere, să se ia act oficial de desființare a acestui grup parlamentar ALDE, și am anunțat că se va declanșa procedura necesară din Regulament, pentru constituirea grupului mixt, „Democrația”, în componența căruia intră cei șase senatori ai fostului grup ALDE, la care se adaugă alți șapte senatori neafiliați, care au renunțat la această calitate. În condițiile în care grupul ALDE din Senat s-a desființat, din cauza numărului insuficient de senatori pentru funcționarea sa, cei șase senatori au căpătat statutul de senatori neafiliați și s-au aflat în situația reglementată de a constitui grupul mixt, cu condiția întrunirii unui număr de șapte, v-am spus că suntem 13. Pot să vă aduc la cunoștință că am înaintat spre Președintele Seantuluui și în atenția Biroului Permanent, o notă în care detaliem acest lucru, cu semnăturile membrilor afiliați la grup. În regulament nu se specifică dacă acest grup se poate constitui la începutul legislaturii, nu există condiții în acest sens.” , a explicat fostul șef al Senatului.

Totodată, Tăriceanu a specificat că nu este nevoie de aviz din partea Comisiei de Regulament, iar Biroul nu ar trebui să ia deciziile cu rea voință.

„Biroul Permanent nu trebuie să împiedice din interes de partid sau rațiuni politice adverse, voința parlamentarilor neafiliați de a se reuni într-un grup parlamentar mixt. Vă aduc la cunoștință, că astăzi, am trimis solicitarea noastră către Comisia de Regulament, unde nu se vorbește de aprobare, vreun aviz, ci doar de a se aduce la cunoștința plenului constituirea grupului, ceea ce am și făcut”, a subliniat liderul senatorilor ALDE.

În urma discuțiilor, președintele Senatului Teodor Meleșcanu a propus termen de o săptămână pentru ca cei din Comisia de Regulament să ia o decizie privind înființarea grupului mixt.

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat, săptămâna trecută, că în urma afilierii la grupul ALDE din Senat a membrilor Pro România Adrian Țuțuianu, Vasile Ilea și Nicolae Marin, urmează ca grupul să fie depusă o solicitare la conducerea Senatului pentru înființarea unui grup parlamentar mixt, care să poarte denumirea „Democrația”.

Deciziile vine după desființarea grupului ALDE de la Senat și a alegerii la șefia forului legislativ a lui Teodor Meleșcanu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern