Un senator ALDE a depus patru proiecte privind protecția consumatorului în cazul creditelor contractate

Un senator ALDE a depus patru proiecte privind protecția consumatorului în cazul creditelor contractate
Publicat: 23/09/2019, 12:49

Proiectul de lege privind protecția consumatorilor contra executărilor silite abuzive sau intempestive prevede ca „în cazul finalizării unei executări silite cu evacuarea debitorului din locuința familială, acesta va avea dreptul de a nu părăsi locuința familială timp de un an de la finalizarea procedurii de evacuare, drept pe care debitorul îl va putea exercita în vederea găsirii unei alte locuințe familiale, în condiții decente pentru el și familia sa”.

„Obiectul prezentei legi îl reprezintă limitarea caracterului executoriu în sine al contractelor și actelor juridice utilizate de comercianți pentru declanșarea și derularea executării silite, în scopul protejarii consumatorilor împotriva unor demersuri excesive, intempestive sau abuzive ale creditorilor”, mai arată proiectul de lege.

De asemenea, propunerea legislativă prevede că, la cererea consumatorului, instanța este obligată să analizeze caracterul abuziv al clauzelor contractului de credit sau actului cu caracter de titlu executoriu. În cazul în care s-a încuviințat executarea, consumatorul poate formula apel împotriva hotărârii de încuviințare a executării. Apelul consumatorului suspendă executarea, conform proiectului.

Un alt proiect al senatorului Daniel Zamfir are în vedere protecția consumatorilor contra riscului valutar în contractele de credit.

„Legea privind protecția consumatorului contra riscului valutar, aici am introdus în lege ceea ce înseamnă locuința familială și faptul că ea este protejată de lege. Toate procesele de executare silită vor fi folosite, în ultimă instanță locuința familială fiind cea care trebuie să fie protejată. Omul nu poate să fie executat din locuința familială, decât în niște condiții extrem de severe. Am introdus noțiunea de conversie. Conversia creditelor se va face la solicitarea consumatorului, atunci când moneda națională depășește cu mai mult de 20% valoarea la care a fost contractată la semnarea contractului”, a declarat Daniel Zamfir, luni, la Parlament.

Proiectul privind protecția consumatorilor împotriva cesiunilor speculative de creanțe prevede posibilitatea ca cel care este executat să răscumpere creanța.

„Legea împotriva cesiunilor speculative de creanțe. Retractul litigios l-am folosit, și anume introducând noțiunea de creanță speculativă în cazul creanțelor speculative. Cel care a fost executat are posibilitatea să răscumpere respectiva creanță, plătindu-i colectorului de creanțe suma pe care acesta a plătit-o pentru respectiva creanță la care să se adauge cheltuielile pe care acesta le-a făcut în legătură cu achiziționarea respectivului bun”, a explicat Zamfir.

În același timp, parlamentarul a depus la Senat și proiectul de lege privind protecția consumatorilor împotriva dobânzilor excesive.

Proiectul prevede că dobânda anuală efectivă, în sensul definit în OUG 52/2016, în cazul creditelor imobiliare nu poate depăși cu mai mult de 2 puncte procentuale dobânda de refinanțare practicată de BNR pe piața financiar-bancară internă.

Inițiativa mai prevede că în cazul creditorilor ne-bancari autorizați de Banca Națională, dobânda anuală efectivă în cazul creditelor imobiliare nu poate depăși dublul dobânzii de refinanțare practicată de BNR în raporturile sale juridice cu instituțiile de credit.

De asemenea, proiectul arată că dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăși cu mai mult de 1,5 puncte procentuale dobânda de refinanțare practicată de BNR.

În cazul creditelor de consum în valoare maximă de 3.000 de euro, echivalent în lei, suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăși dublul sumei împrumutate. „Prin suma totală de rambursat se înțelege suma împrumutată plus dobânzi, comisioane și orice alte costuri ale împrumutului, stabilite conform contractului”, mai arată propunerea legislativă.

Propunerea mai arată că inserarea în contracte și utilizarea de dobânzi excesive în dauna consumatorilor este interzisă.

Daniel Zamfir a anunțat că luni va prezenta proiectele tuturor colegilor din Senat care doresc să le susțină.

„Ele se adresează a cel puțin 4 milioane de familii de români care sunt azi supuse unor clauze abuzive, fie unor executări silite intempestive, fie au niște dobânzi care sunt mult peste ceea ce se practică în țările civilizate”, a conchis senatorul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Austria nu se potolește. Karl Nehammer a dat ordin: Testați și controlați
Exclusiv: Fosta iubită a lui Philipp Plein explodează. Ce acuzații îi aduce româncei Andreea Sasu
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ