Starețul mănăstirii Rafaila trebuie să dea jos termopanele de pe biserică

Publicat: 27/09/2019, 20:00

Magistrații Curții de Apel Iași îl obligă pe starețul mănăstirii Rafaila din județul Vaslui să dea jos termopanele montate pe biserica monument istoric.

Starețul mănăstirii Rafaila din județul Vaslui este obligat de instanță să readucă clădirea Bisericii Nașterii Maicii Domnului la forma inițială. Decizia aparține magistraților Curții de Apel Iași și este definitivă.

„Dispune restabilirea de către inculpatul Lupu Virgil a situației anterioare prin îndepărtarea lucrărilor efectuate fără autorizație și revenirea la forma inițială a monumentului istoric Biserica Nașterii Maicii Domnului din cadrul Mănăstirii Rafaila”, se arată în încheierea de ședință.

În primăvara acestui an, magistrații Judecătoriei Vaslui i-au dat starețului un avertisment, explicându-i că dacă decizia rămâne definitivă și își repetă greșeala în decurs de doi ani va fi pedepsit.

Dosarul are ca punct de plecare o autosesizare a Poliției de acum câțiva ani.

„Toate intervențiile care se fac monumentelor istorice se fac în baza unei documentații și în urma obținerii unui aviz de la Direcția de Cultură. Acolo intervențiile s-au făcut fără avizul Direcției de Cultură. Sunt mai multe intervenții la ferestre, la pardoseală, la uși. Sunt și ferestre din profil PVC. Toată situația putea fi evitată dacă înainte de a face aceste lucrări făcea o documentație și obținea un aviz”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul Direcției Județene de Cultură Vaslui, Corina Ursache.

Practic, starețul a făcut mai multe lucrări de modernizare la biserica monument istoric, fără autorizație din partea autorităților.

Potrivit Episcopiei Hușilor, vechimea schitului duce spre secolul al XVI-lea.

„După biruința de la Podul Înalt împotriva turcilor în 1475, Ștefan cel Mare întâlnește în lunca Băltenilor din sus de Vaslui, doi copii plângând după omorârea părinților lor de către turci. Erau Radu și Irina Bălteanu, fiii unui pădurar. Drept mângâiere, marele Voievod, căruia copiii îi cer răzbunarea părinților, a dat fiecăruia câte o moșie. Irinei i-a dat moșia cuprinsă între steagurile I și II de la apa Rahova și apa Bârladului, unde astăzi sunt satele Oșești, Cosmești, Chetrești și Delești. Radu a primit moșia dintre steagurile II și III, unde acum se găsesc satele Rafaila și Buda. Pe Radu, Ștefan îl face mai târziu oștean vestit al lui și o bucată de timp s-a numit Radu Arcașu. Mai târziu Radu se lasă de ostășie și merge la mănăstirea Neamțului, unde se face călugăr cu numele de Rafail. Spre bătrânețe se retrage la moșia sa, unde în fundul văii Stemnicului, în locuri acoperite de codrii bătrâni a ridicat o bisericuță din lemn. Aceasta s-a întâmplat pe la 1531, dar așezământul monahal este atestat documentar în anul 1599. Toate acestea au fost însemnate într-un hrisov al schitului Rafaila, scris cu litere mari de aur pe o piele de vită. Ultima oară acest hrisov a fost văzut la 24 iunie 1897, în mâna Preotului I. Hăulică, parohul comunei Dumbrăveni, stră-strănepot al Irinei, când s-a citit de către starețul schitului, Ieromonahul Ilarie Popescu împreună cu Dl. Ilie Verescu”, arată Episcopia Hușilor.

Bisericuța din lemn, construită de mâinile călugărului Rafail, ruinată, a fost mutată în 1838 de Ieroschimonahul Iorest, stareț al schitului, în vatra satului, acum fiind biserică parohială a satului Rafaila. Pe locul fostului altar s-a construit după 1993 Aghiazmatarul.

Biserica din zid, existentă astăzi, a fost construită cu osteneala Ieroschimonahului Iorest și osteneala altor credincioși în anul 1834. A fost sfințită de Mitropolitul Veniamin Costache, după cum ne spune inscripția de piatră de deasupra ușii bisericii în exterior. Moșia schitului a fost arendată de vornicul Vasile Alexandru în anii 1845-1847. Biserica a fost renovată în 1916, apoi în 1940, în urma cutremurului.

„Mănăstirii Rafaila, la secularizare, i s-au luat toate averile (pământ, pădure), părinții călugări părăsing mănastirea deoarece nu mai aveau cu ce să se mai întrețină, rămânând doar 7 monahi după cum reiese din documentele mănăstirii din anul 1924. În 1959, prin decretul de tristă amintire, mănăstirea este desfințată abuziv fiind transformată în sediul C.A. P. , maternitate și grajduri. Preoții monahi au fost scoși forțat din mănăstire iar starețul de atunci trimis obligatoriu la Sanatoriul de boli psihice de la Schinetea unde a și murit în condiții suspecte. În 1993, la 1 decembrie, cu binecuvântarea P.S. Eftimie al Romanului și Hușilor, este reactivată. În momentul de față mănăstirea a revenit la forma de odinioară, fiind dotată cu chili noi, atât pentru obștea călugărească cât și pentru vizitatorii ce vin să se închine aici”, mai arată Episcopia Hușilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Se CONFISCĂ mașina. Acest lucru va deveni TOTAL INTERZIS în România: Să scriem negru pe...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Marea greșeală pe care o fac românii în Săptămâna Mare. Este complet interzis înainte de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
O femeie de 101 ani nu poate să-și cumpere bilete de avion din cauza vârstei