Conferința MAS | Adrian Sârbu: Este necesară o „cultură de securitate națională”

Conferința MAS | Adrian Sârbu: Este necesară o „cultură de securitate națională
Publicat: 03/10/2019, 19:48

„Sintetizând, interesul național este egal cu valorile naționale și, atât timp cât credem că fundamentele noastre naționale sunt democrația și libertatea, evident că trebuie să acceptăm că acestea trebuie apărate, deci, securitatea este o valoare națională și, prin urmare, trebuie să avem o strategie de apărare a acestor valori naționale. Evident că predicatul principal este că securitatea națională solicită consens politic asupra interesului național și a unității de acțiune în obiective de țară, da, în corpul comun al tuturor ideologiilor, în comportamentul coerent, în existența și comportamentul coerent al liderilor și elitelor, mai ales în plan politic; evident – un comportament responsabil al unui Parlament care exprimă voința poporului român în domeniul legislativ și politic. La fel de evident este că președintele trebuie să fie garantul asigurării securității naționale în urmărirea interesului național (…). De facto, este comandantul forțelor armate și de facto, constitutional, răspunde de elaborarea și comunicarea strategiei naționale de apărare despre care am tot discutat că este sau nu este securitate”, a declarat Adrian Sârbu.

„Strategia națională de securitate este despre cetățean și pentru cetățean”, a subliniat Adrian Sârbu.

La rândul său, generalul Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major al Apărării, a declarat: „Economia națională este vehiculul primordial al securității naționale; s-a discutat mai mult pe această temă și am agreat cu toții că principalul motor al bunăstării noastre, dar și al creării resurselor pentru apărare este economia națională. Economia națională ne asigură și resurse materiale, și resurse motivaționale pentru apărarea țării, pentru că bunăstarea cetățeanului înseamnă că vom ține în țară cetățenii care sunt apți să apere țara și nu vom miza pe ei că vin din Germania, Italia sau Franța să ne apere atunci când țara ar fi în pericol. Despre economia de apărare națională am vorbit și am insistat asupra faptului că ar trebui să fie eficientă și competitivă, dar și să răspundă nevoilor armatei, care este beneficiarul acestei industrii. Securitatea națională sustenabilă poate fi realizată și într-un management eficient al bugetului și al bugetului de apărare (…)”.

Adrian Sârbu a continuat: „Pentru că scopul nostru a fost explorarea capabilității României de a se apăra – despre asta am vorbit azi dacă nu știați sau am încercat să vorbim – și concluziile sunt legate de această mare întrebare, evident că știm și nu minimalizăm relația cu partenerii strategici. Principalul partener strategic al nostru, Statele Unite, țările din NATO și evident că nu putem vorbi despre o strategie națională în care relația cu Statele Unite să nu fie consolidată, dar nu după principiul «hai să vină americanii să ne apere, să ne ajute, să ne bage bani pe la Deveselu, pe la Turda, pe la Kogălniceanu și așa mai departe». Foarte important, armonizarea intereselor cu vecinii, dacă se poate, sau dacă nu, minimalizarea conflictelor de interese naționale. Nu am putea spune că există vreun vecin care să nu aibă interese naționale opuse intereselor noastre, măcar parțial. La fel de important – cooperarea cu marii actori continentali, care în cazul UE sunt Germania și Franța, și cu cei de pe plan regional”.

Generalul Ștefan Dănilă a precizat: „Din discuția de astăzi au rezultat mai multe opinii, că putem să presupunem că securitatea națională este egală cu apărarea națională, au rezultat mai multe probleme din această egalizare sau egalitate a conceptelor. A rezultat că, dacă am subsuma toate problemele securității naționale la apărarea națională, am avea probleme inclusiv în discuțiile noastre cu colegii noștri din NATO. Pentru că unii vorbesc despre apărare, unii vorbesc despre securitate (…)”.

Adrian Sârbu a concluzionat: „Trebuie să vorbim despre o cultură de securitate națională care nu se poate atinge decât prin consens, consensul în acțiunea liderilor politici, instituțiilor de apărare, securitate, business și cetățeni. Noi, așa cum am promis, vom continua acest proces (…) de elaborare a uneri strsategii de securitate națională”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Cu cine petrece Violeta Bănică de Paște: „Abia aștept”
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice