INTERVIU | Generalul Itai Brun: Perioada alegerilor, exploatată de cei ce vor să intervină în afacerile interne ale unei țări

INTERVIU | Generalul Itai Brun: Perioada alegerilor, exploatată de cei ce vor să intervină în afacerile interne ale unei țări
Publicat: 08/10/2019, 16:19

Într-un interviu acordat MAS la Conferința pe tema „Politica de securitate națională, de la gândirea strategică la instituțiile de securitate și apărare”, generalul (r.) de brigadă Itai Brun a mai afirmat că strategia de securitate națională ar trebui să ajute România să facă față noilor amenințări, cum ar fi cele din mediul cibernetic sau în domeniul terorismului.

Expertul israelian a vorbit și despre activitățile informative, afirmând că rolul acestora este acela de a ajuta factorii decizionali să pregătească forțele armate pentru viitor.

Redăm interviul integral:

Reporter: Ce ar trebui să stea la baza unei strategii solide de securitate națională?

Itai Brun: În opinia mea, strategia de securitate națională nu este ceva general, este ceva specific, care are legătură cu mediul actual. Deci, în general, este foarte conectată cu interesele naționale.

Pentru Israel, de exemplu, problema principală este evitarea unui război, descurajarea inamicilor care vor să declanșeze un război și, dacă se ajunge la război, strategia de securitate națională ar trebui să ajute la obținerea unei victorii decisive pentru câștigarea războiului.

Reporter: Ce sfaturi aveți pentru România sau păreri despre strategia de securitate națională a României? Ce ar trebui să se afle în centrul strategiei noastre?

Itai Brun: Cred că strategia de securitate națională este foarte specifică, nu sunt familiarizat cu mediul românesc. Dar, în general, cred că strategia de securitate națională ar trebui să facă față noilor amenințări; amenințări în mediul cibernetic, amenințări în domeniul terorismului, lupi singuratici; lucruri care se întâmplă în acest moment. Strategia de securitate națională ar trebui să ajute România să facă față acestor amenințări.

Reporter: Care este rolul puterii militare statale în contextul capabilităților de război hibrid și a problemelor de securitate transnațională?

Itai Brun: Puterea militară ar trebui în primul rând să-i descurajeze pe inamicii care vor să atace statul sau să intre într-un război, dar, dacă se ajunge la un război, atunci militarii ar trebui să urmărească să câștige războiul. Acum, problema este că lupta împotriva amenințărilor hibride ridică o întrebare interesantă: ce reprezintă o victorie?

Pentru Israel, principalele amenințări provin din partea unor organizații hibride, precum Hezbollah și Hamas.

Dacă se ajunge la război, forțele militare ar trebui ca mai întâi să identifice inamicii – pentru că se ascund în rândul populației civile, în cartiere civile, clădiri civile; așadar, în primul rând, identifică cu ajutorul activităților informative, descoperă inamicul, iar apoi atacă inamicul pentru a opri lansarea de rachete împotriva statului israelian.

Reporter: Este România vulnerabilă în fața unor atacuri cibernetice, în special acum în prag de alegeri?

Itai Brun: Da, cred că fiecare stat este vulnerabil la atacuri cibernetice și la ceea ce poartă în prezent numele de intervenție sau ingerință străină în alegeri. Uneori este menită să influențeze rezultatul alegerilor, să influențeze cine va câștiga alegerile, dar alteori actorii străini folosesc perioada sensibilă din timpul alegerilor pentru a influența alte lucruri, deoarece în timpul alegerilor totul este tensionat, nervii sunt întinși, diviziunile, societatea este foarte polarizată și este un moment minunat pentru atacator să încerce să influențeze. Așadar, cred că fiecare stat este vulnerabil, pentru că există spațiul digital și nu înțelegem spațiul digital suficient de bine pentru a face față acestui tip de atacuri.

Reporter: Care este rolul activităților informative în arhitectura de securitate actuală și cum poate fi eficientă supravegherea structurilor de informații în contextul tumultului din societățile în care trăim astăzi?

Itai Brun: În opinia mea, rolul activităților informative este de a ajuta factorii de decizie să se gândească la prezent și la viitor; și cred că nu se poate prezice viitorul, pentru că viitorul este foarte dinamic; dar îi pot ajuta să se gândească la viitor și să se pregătească. Deci, activitățile informative ar trebui să pregătească factorii decizionali pentru a pregăti națiunea și forțele armate pentru viitor. Misiunea clasică a activităților de informații este avertizarea timpurie, dar avertizarea timpurie se confruntă în acest moment cu multe amenințări și cred că structurile de informații se mișcă, se trece de la avertizarea timpurie la operațiuni de suport, idei practice care să ajute operațiunile.

Generalul de brigadă (r.) Itai Brun s-a alăturat INSS (Institutul israelian pentru Studii de Securitate Națională/ Institute for National Security Studies), în decembrie 2018, în calitate de director adjunct pentru Cercetare și Analiză. Ultima sa poziție în cadrul armatei israeliene a fost cea de șef al Diviziei de Analiză a Informației pe probleme de Apărare (2011-2015). Înainte de a ocupa această poziție, a fost șeful Secției de Analiză din cadrul Departamentului de Informații al Forțelor Aeriene și directorul Centrului DADO al armatei israeliene pentru Studii Militare Interdisciplinare.

Monitorul Apărării și Securității (MAS) a organizat pe data de 3 octombrie Conferința pe tema „Politica de securitate națională, de la gândirea strategică la instituțiile de securitate și apărare”, un forum pentru dezbateri cu invitați de marcă din România și din străinătate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Prețul aurului depășește toate așteptările și continuă să crească