CEDO: Colectarea datelor personale ale utilizatorilor de cartele SIM preplătite nu încalcă dreptul la viață privată

CEDO: Colectarea datelor personale ale utilizatorilor de cartele SIM preplătite nu încalcă dreptul la viață privată
Publicat: 30/01/2020, 18:12

Judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului au decis, potrivit documentului publicat joi, că solicitarea de a colecta și stoca date pentru a identifica utilizatorii de cartele SIM preplătite nu încalcă dreptul la viață privată.

Șase din cei șapte judecători ai completului Camerei CEDO au considerat să nu există o violare a Articolului 8 al Convenției Drepturilor Omului, dreptul la viață privată și familială.

Plângerea la CEDO a fost depusă de doi cetățeni germani, Patrick și Jonas Brayer, născuți în 1977, respectiv 1982, care trăiesc ăn Wald-Michelbach, Germania.

Conform amendamentelor din 2004 la Legea Telecomunicațiilor din Germania, companile trebuie să colecteze și stocheze datele personale ale clienților, inclusiv utilizatori ai cartelelor SIM preplătite, ceea ce nu era valabil înainte.

Cei doi reclamanți germani, care sunt activiști în domeniul libertăților civile și critici ai supravegheri statului, foloseau astfel de cartele, și, prin urmare, a trebuie să își declare datele personale, respectiv numărul de telefon, data nașterii, numele și adresele și furnizorii de servicii de comunicații electronice.

În 2005, ei au atacat mai multe prevederi ale actului normativ, ridicând o excepție de neconstituționalitate. Ei reclamau obligația companiilor de a colecta informațiile, precum și cea a autorităților de a le accesa, atât în mod automat, cât și la cerere.

Acum 8 ani, în 24 ianuarie 2012, Curtea Constituțională Federală a decis că respectivele prevederi sunt conforme cu Legea Fundamentală, sunt proporționate și justificate.

Conform deciziei CEDO de joi, colectarea datelor personale reprezintă doar o interferare limitată în drepturile celor doi, iar legea în cauză pune la dispoziție mijloace de a verifica și de a redresa modul în care autoritățile gestionează aceste date. Astfel, CEDO a decis că Germania nu a abuzat de autoritate („marja de apreciere”).

Prevederi prorogate în România

Potrivit celui mai recent raport al Autorității Nationale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), în România la finalul anului 2018 erau 22,7 milioane de de utilizatori activi de telefonie mobilă (în creștere cu 1% față de anul precedent), dintre care 12,7 milioane (+5%) erau utilizatori pe bază de abonament și 9,9 milioane (-4%) erau utilizatori pe bază de cartele preplătite active.

Intrarea în vigoare a prevederilor privind obligația operatorilor de a solicita datele personale ale cumpărătorilor de cartele preplătite OUG pentru achiziționarea cartelelor pre-pay cu buletinul a fost amânată de Guvern, la sfârșitul anului trecut. Astfel că termenul de 1 ianuarie a fost prorogat pentru 31 martie 2020.

Anterior, în septembrie, ordonanța a fost atacată la Curtea Constituționalăde Avocatul Poporului. În argumentarea sesizării, Avocatul Poporului „observă faptul că O.U.G. nr. 62/2019 încalcă art. 115 alin. (6) din Constituție, prin afectarea dreptului la viață intimă, familială și privată, prevăzut de art. 26 din Legea fundamentală și art. 11 și art. 20 prin raportare la art. 8 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale”.

Conform calendarului publicat până în prezent, excepția de neconstituționalitate nu a fost inclusă în dezbaterea judecătorilor consituționali în sedințele din februarie și martie.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Alertă pentru cei care stau la BLOC. Decizia de care nu s-a aflat până acum:...
Cinci zodii obsedate de control. Le place să dea ordine și să aibă mereu dreptate
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Din ce sunt făcute stelele? Răspunsul l-a dat Cecilia Payne Gaposchkin în 1925