ALERTĂ. Lipsesc din farmacii medicamente de importanță capitală! „Evoluția unei persoane cu afecțiuni cronice decompensate în cazul infecției cu COVID-19 este mai probabil fatală”

ALERTĂ. Lipsesc din farmacii medicamente de importanță capitală! „Evoluția unei persoane cu afecțiuni cronice decompensate în cazul infecției cu COVID-19 este mai probabil fatală”
Îngrijirea pacienților cu boli cronice este în pericol
Publicat: 23/03/2020, 08:19
Actualizat: 07/04/2021, 03:05

Potrivit precizărilor făcute de vocile autorizate ale Societății Naționale de Medicina Familiei/Medicină Generală (SNMF), îngrijirea pacienților cu boli cronice este în pericol, în condițiile în care metforminul și a levotiroxina lipsesc cu desăvârșire din farmacii.

„Medicii de familie semnalează pericolul în care sunt pacienții cu boli cronice prin lipsa de pe piață a unor substanțe active esențiale în tratamentul acestor afecțiuni”, se precizează într-un document al SNMF remis la redacție.

Conform precizărilor medicilor de familie, metforminul este un medicament de bază pentru majoritatea pacienților cu diabet zaharat tip 2, pentru foarte mulți fiind singura medicație.

„Decompensarea diabetului nu înseamnă doar lipsa controlului glicemic, ci reprezintă simultan creșterea riscului de evenimente cardio-vasculare majore (accident vascular cerebral, infarct miocardic), de complicații renale, oftalmologice, de apariție a piciorului diabetic, etc.”, susțin cei din SNMF.

Potrivit precizărilor președintelui organizației, dr. Dina Mergeani, prevalența diabetului este în creștere la nivel mondial.

Conform datelor IDF (International Diabetes Federation) – IDF DIABETES ATLAS Ninth edition 2019, în prezent 463 de milioane de persoane au diabet, numărul acestora fiind estimat la 700 de milioane în 2045.

„Se consideră că una din 11 persoane are diabet, că una din două persoane cu diabet este nediagnosticată și că la fiecare 8 secunde o persoană cu diabet își pierde viața din cauza diabetului și a complicațiilor acestora”, susține medicul.

Pe de altă parte, levotiroxina reprezintă singura substanța activă folosită în România pentru tratarea hipotiroidismului.

Prevalența pacienților cu hipotiroidismului poate depăși 12% din populația generală conform American Thyroid Association.

„A sista accesul pacienților la tratamentul esențial pentru controlul bolii presupune apariția de complicații și chiar creșterea riscului de mortalitate”, afirmă medicul. „O astfel de situație nu e de dorit niciodată, dar în contextul pandemiei cu COVID-19, lipsa accesului la medicația de bază poate fi catastrofală, pentru că în această perioadă accesul al servicii medicale de specialitate este limitat și pentru că evoluția unei persoane cu afecțiuni cronice decompensate în cazul infecției cu COVID-19 este mai probabil fatală. Solicităm asigurarea accesului la medicația de bază pentru pacienții cu boli cronice, orice sincopă în asigurarea stocurilor de medicamente pune viața acestora în pericol”.

Dr. Dina Mergeani este medic primar medicină de familie, medic formator MF şi reprezentant al Asociaţiei „Tomis” din Constanţa.

Îşi desfăşoară activitatea de medic de familie într-un cabinet medical din localitatea Constanţa, jud. Constanţa din anul 2002, iar din anul 2013 ocupă funcţia de vicepreşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie „Tomis” Constanţa.

Din anul 2013, dr. Mergeani este membru în Senatul SNMF.

Sursă foto: Pixabay

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
Șocant: cum a aflat Bianca Brad că suferă de cancer mamar! „Într-o noapte m-am trezit...
"Unul era foarte grav". Filmul accidentului din Timiş în care 6 pompieri au ajuns la...
VIDEO Detalii șocante după uciderea fetiței de 8 ani din Botoșani. De ce s-a întors...
Au apărut cireșele și căpșunile românești, de la micii producători! Cat costă kilogramul în piețele...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Giganţii din IT nu au doar veşti proaste pentru România: Americanii de la Amazon au...
Armă misterioasă LANSATĂ pe orbita Pământului! Cine O CONTROLEAZĂ?
Reguli obligatorii PENTRU PIETONI. Detaliul din lege pe care aproape NIMENI nu îl știe
Cine a câștigat Te cunosc de undeva! sezonul 20. Echipa care pleacă acasă cu premiul...
Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit într-un...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Canabisul în concentrație mai mare, legat de un risc dramatic de episoade psihotice
×