EXCLUSIV GÂNDUL LIVE | Cristina Tunegaru, profesor de Limba și literatura română: Este o situație extraordinară și trebuie să trecem peste metodologie și practicile arhaice / Învățarea online, nefuncțională pe termen lung – VIDEO

Publicat: 08/04/2020, 13:06
Actualizat: 08/04/2020, 19:34

Cristina Tunegaru, profesor de Limba și literatura română, a explicat în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE de ce învățarea în mediul online nu este funcțională pe termen lung, dar și faptul că anul școlar „s-ar putea încheia foarte bine și în septembrie” deoarece testarea în mediul online este nepedagogică. 

„Evaluările naționale se vor susține ceea ce este absolut necesar. Ideea că anul școlar ar putea fi înghețat trebuie risipită. Înțelegem, de asemenea, (n. r. din discursul ministrului Educației) că materia pentru aceste examene se va limita la primul semestru al anului școlar curent. Lucrul acesta nu spune foarte multe din păcate pentru că profesorii nu își pot organiza materia cum doresc, trebuie să țină cont de programa școlară. Și cred că ne referim aici mai degrabă la subiectele care în mod mod tradițional sunt discutate în primul semestru al anului școlar. Din acest motiv am primit mesaje de la părinți care mă întreabă «care sunt aceste conținuturi, «ce trebuie să pregătim pentru examen»”, a declarat profesoara de Limba și literatura română despre precizările făcute de ministrul Educației Monica Anisie în cursul zilei de marți, 7 aprilie.

„Este o situație extraordinară și trebuie să trecem peste metodologie și practicile arhaice”

„Din ce am înțeles eu, doamna ministru speră să ne întoarcem la școală până la încheierea anului școlar, adică fie în mai, fie în iunie. Tot Ministerul își dorește să organizeze teze pentru materiile unde se încheie media cu teză, adică Română, Matematică, Geografie, Istorie ș.a.m.d. Este o situație extraordinară și trebuie să trecem peste metodologie și practicile arhaice. Ce relevanță mai are teza în momentul acesta?”, a explicat aceasta la GÂNDUL LIVE.

Cum s-au adaptat copiii la învățarea în mediul online

„Copii sunt extrem de confuzi și nesigurui și nu știu ce se va întâmpla cu viitorul lor iar semnalele pe car ele primesc dinspre Minister sunt și ele destul de neclare. Cred că lucrurile ar trebui să fie mai fluide, să luăm decizii din mers. (…) De exemplu: Poate exista situația să nu ne întoarcem la școală până la sfârșitul anului școlar. Ce facem atunci?”, a explicat Cristina Tunegaru.

Evaluarea online

„Văd două probleme în această situație. Pe de-o parte, sunt copii care nu pot pot fi testați online pentru că nu au acasă infrastructura, nu au tablete, nu au internet, nu au laptop, deci nu putem să ajungem la ei online. În schimb, sunt copii care nici măcar nu au un telefon, nu au un smartphone. Există un singur telefon în familie și acela e cu butoane. Pe de altă parte, nu e pedagci corect să testezi un copil pe care nu l-ai pregătit, un copil cu care nu ai lucrat recapitulare. Ce testezi de fapt? Testezi dacă el s-a pregătit din bunăvoința lui în ultimele trei luni? E total nepedagogic și nu putem testa copiii așa. Avem nevoie de o evaluare față în față. Dar nu trebuie să facem evaluarea aceasta acum. Putem încheia anul școlar foarte bine și în primele săptămâni din septembrie sau oricând ne întoarcem la școală, oricând este sigur să îi duci pe copii lacoală să stea câte 30 în clasă”, a punctat aceasta la GÂNDUL LIVE.

Învățarea online – nu e funcțională pe termen lung

„Sunt mai multe motive pentru care învățarea online nu este funcțională pe termen lung. Un motiv ar fi acela că de regulă participă la aceste orele online copiii care sunt deja motivați, care deja lucrează suplimentar, care sunt interesați de școală și care au părinți care îi stimulează. Orele mele sunt urmărite de copii extraordinar de buni din toată țara care vor să lucreze și care vor să fie mai buni. Dar să nu uităm că sunt copii în această țară care nu sunt motivați și poate ei vin la școală doar din inerție. Și trebuie să îi aducem și pe acești copii”, a explicat Cristina Tunegaru, profesoară de Limba și literatura română.

Cristina Tunegaru este profesoară de română și engleză la gimnaziu iar de-a lungul timpului a fost o prezență constantă în social media unde a expus problemele din învățământul românesc chiar dacă a primita enințări din partea colegilor sau a directorilor de școli.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Decizie pentru cei care au PERMIS CATEGORIA B. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar acum
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum salvăm planeta alegând să consumăm un alt tip de pește decât cel de obicei?