GREENPEACE. Precizări despre valul de imagini cu tranporturi de lemne: Nu toate trimit spre ilegalități

GREENPEACE. Precizări despre valul de imagini cu tranporturi de lemne: Nu toate trimit spre ilegalități
GREENPEACE. Precizări despre valul de imagini cu tranporturi de lemne: Nu toate trimit spre ilegalități / Sursa foto: ytimg.com
Publicat: 17/04/2020, 22:30
Actualizat: 07/04/2021, 01:24

Un reprezentant al organizației Greenpeace susține că nu toate imaginile postate în ultima perioadă pe rețelele de socializare cu tranporturi de lemne trimit către ilegalități. Și ministrul Mediului a spus despre acestea că sunt „o avalanșă de mesaje toxice”, relatează Mediafax.

Mai multe imagini în care sunt surprinse transporturi de lemne au fost distribuite în ultima perioadă pe rețelele de socializare. În una dintre postări este surprinsă o barjă care transportă material lemnos pe Dunăre. Cel care a filmat scena este convins că lemnul este tăiat şi exportat direct în Italia, deşi nu prezintă nicio dovadă în acest sens.

Un alt internaut îşi atenţionează prietenii de pe Facebook, tot fără să prezinte nicio dovadă, că într-o singură lună, de la începutul stării de urgenţă, s-a furat mai mult lemn decât în cinci ani.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat recent că este vorba de „mesaje toxice”.

„Zilnic este lansată şi alimentată pe Facebook, pe reţelele de socializare, o avalanşă de mesaje toxice. Am văzut şi eu poze, videoclipuri cu zeci de mii de share-uri. Acestea au un singur scop: să vă inducă tuturor ideea unei catastrofe ecologice în pădurile româneşti”, a spus ministrul, care a precizat că un document al Ministerului Transportului dovedeşte că nu s-a exportat lemn pe calea ferată din România în 2020.

Ciprian Găluşcă, campaigner în cadrul organizaţiei non-guvernamentale pentru mediu Greenpeace, atrage şi el atenţia că nu toate postările trimit către ilegalităţi şi că transporturile legale au scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019.

„În cele două săptămâni de verificări, şi e adevărat că nu am verificat tot, feelingul nostru a fost că foarte multe dintre aceste imagini nu trimiteau neapărat către nişte ilegalităţi. Ne-am uitat un pic şi pe cifrele oficiale şi am văzut că numărul transporturilor legale a scăzut comparativ cu perioada similară a anului 2019”, a spus Ciprian Găluşcă.

Cu toate acestea, reprezentantul Greenpeace atrage atenţia că ministrul Mediului nu spune că România exportă peste 5 milioane de metri cubi de cherestea pe an.

„Ministrul spunea că România nu exportă buştean, ci importă buştean, deci ar trebui să stăm foarte liniştiţi în casele noastre. Da, este adevărat că România nu exportă buştean semnificativ, însă exportă peste 5 milioane de metri cubi de cherestea, care provin din peste 10 milioane de metri cubi de lemn rotund”, a mai spus Ciprian Găluşcă.

Organizaţiile non-guvernamentale pentru mediu militează în continuare pentru implementarea SUMAL, un sistem de monitorizare a traseului masei lemnoase, care foloseşte imagini din satelit şi camere de trafic.

„E foarte uşor să eludezi în momentul ăsta, să scapi de lege, să scapi de sistem şi să amesteci lemnul tăiat ilegal cu lemnul tăiat legal. De asta noi, organizaţiile de mediu, de mai bine de de cinci ani de zile cerem implementarea de urgenţă a unui sistem de monitorizarea a trasabilităţii lemnului pe piaţă, acel SUMAL, astfel încât să nu mai avem această situaţie de gri”, a mai declarat reprezentantul Greenpeace.

Ministrul Mediului dă în continuare asigurări că până în luna iulie SUMAL va fi implementat şi operaţionalizat, iar tăierile ilegale din România vor putea fi combătute.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Gabriela Firea dă LOVITURA TOTALĂ în partid. Ce s-ar putea întâmpla după alegeri: NU-L IARTĂ
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne