DIVERGENȚE. Măsurile luate de mai multe state UE, printre care și România, pentru susținerea turismului, riscă să încalce legislația europeană

DIVERGENȚE. Măsurile luate de mai multe state UE, printre care și România, pentru susținerea turismului, riscă să încalce legislația europeană
Măsurile luate de mai multe state UE, printre care și România, pentru susținerea turismului, riscă să încalce legislația europeană. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 28/04/2020, 17:48

Guvernele mai multor state membre ale Uniunii Europene, printre care și cel de la București, riscă să intre în conflict cu Comisia Europeană ca urmare a sprijinului pe care îl acordă agențiilor de turism care acordă vouchere pentru concediile anulate, fără a le oferi clienților posibilitatea de a-și primi banii înapoi, așa cum prevede legislația europeană, au declarat mai mulți diplomați de la Bruxelles.

Mai multe statele europene, printre care Franța, Italia, Belgia, România și Polonia, au anunțat că au adoptat sau vor adopta măsuri pentru a permite acordarea unor astfel de vouchere pentru a ajuta companiile din domeniul turismului, grav afectate de efectele economice provocate de pandemia de COVID-19, informează Reuters.

Cu toate acestea, potrivit legislației europene, al cărei garant este Comisia Europeană, clienții trebuie să aibă dreptul de a alege între aceste vouchere și rambursarea sumelor plătite pentru concediile de care nu au mai apucat să se mai bucure.

Aceeași problemă se pune și în cazul companiilor aeriene, care au încercat să ofere alt tip de compensații decât returnarea banilor, pentru a evita să piardă puținele încasări pe care le-au mai avut în ultima perioadă.

„Aceste tichete trebuie să fie asigurate în caz de insolvență, în cazul în care sunt oferite. Acest lucru se aplică atât companiilor aeriene, cât și celorlalți operatori. Se aplică pentru toată lumea”, a declarat marți comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean.

Mizele în acest caz sunt foarte mari. Turismul contribuie cu peste 10% la PIB-ul Uniunii Europene și oferă locuri de muncă pentru aproximativ 12% din forța de muncă din Blocul comunitar, potrivit lui Gari Cappelli, ministrul croat al Turismului.

Comisia Europeană recomandă ca operatorii din turism să ofere posibilitatea restituirii banilor

Comisarul european pentru Piața Internă, Thierry Breton, a declarat săptămâna trecută că voucherele de acest fel ar putea fi soluția ideală, însă a avertizat că statele membre ar trebui să se asigure că aceste tichete sunt acoperite „de un regim adecvat de protecție față de o eventuală insolvență” a operatorilor din turism.

Însă Breton a subliniat că operatorii trebuie să aibă posibilitatea de a le returna banii clienților, dacă aceștia din urmă solicită acest lucru, în timp ce Vălean a declarat că acestea ar trebui să poată să ofere tichete doar dacă pasagerii semnează că sunt de acord să nu își primească banii înapoi.

În cazul în care clienților nu le va fi oferită posibilitatea de a primi înapoi banii pe care i-au achitat pentru vacanțe, Comisia Europeană ar putea lansa procedura de infringement împotriva statelor care au promovat asemenea pachete de sprijin pentru agențiile de turism.

Miniștrii Turismului din Bulgaria, Cipru, Franța, Grecia, Malta, Italia, Portugalia, România și Spania au făcut apel luni, prin intermediul unui comunicat comun, la „măsuri unitare la nivel european” pentru salvarea turismului pe măsură ce restricțiile impuse pentru limitarea extinderii pandemiei vor fi relaxate.

Ca răspuns, Vălean a declarat că este extrem de important ca statele membre să se coordoneze în privința relaxării restricțiilor, pentru a evita o fragmentare a pieței unice.

Cei 27 de miniștri ai Transporturilor din Uniunea Europeană vor discuta miercuri despre măsurile privind relaxarea restricțiilor în acest domeniu.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
OBLIGATORIU pentru cei care au casă la curte. Toți proprietarii trebuie să facă asta
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice