ANALIZĂ. Care sunt principalele cheltuieli din timpul sarcinii și în primul an de viață al bebelușului. Cine își mai permite un copil?

ANALIZĂ. Care sunt principalele cheltuieli din timpul sarcinii și în primul an de viață al bebelușului. Cine își mai permite un copil?
Principalele cheltuieli din timpul sarcinii și în primul an de viață al bebelușului ajung la suma de 11.080 de lei / Sursă foto: Shutterstock / caracter ilustrativ
Publicat: 29/05/2020, 10:46

Principalele cheltuieli din timpul sarcinii și în primul an de viață al bebelușului ajung la suma de 11.080 de lei, iar părinții care își permit să cheltuie pentru produse mai avansate, scot din buzunare chiar și 16.420 de lei.

Experții site-ului Picodi.com au împărțit lista de cumpărături în șapte categorii tematice. Anumite produse au fost trecute însă pe lista extinsă de cheltuieli, în condițiile în care acestea nu ar reprezenta elemente indispensabile în viziunea celor care au realizat studiul.

Potrivit sursei citate, schimbarea garderobei cu articole vestimentare mai elastice sau cu mărimi mai mari va fi inevitabilă în timpul sarcinii. De altfel, setul de bază al hainelor de sarcină costă aproximativ 860 de lei.

„Setul extins (1.350 de lei) include accesorii care i-ar fi de ajutor viitoarei mămici: o pernă specială pentru somn, detector de frecvență cardiacă fetală și un cântar inteligent”, au adăugat experții.

Cheltuielile din timpul sarcinii includ și bagajul pentru spital. Pregătirea căminului este la fel de importantă

Specialiștii site-ului de specialitate susțin că bagajul care trebuie pregătit pentru spital constă în articole necesare mamei și bebelușului nou-născut pe toată durata internării, astfel că versiunea de bază costă aproximativ 180 de lei, iar versiunea premium – 350 de lei .

„Bagajele pentru spital pot fi pregătite de către mamă, sau există opțiunea de a le cumpăra direct de la magazin”, se menționează în analiza transmisă Gândul.ro.

Potrivit acesteia, și pregătirea căminului pentru noul membru din familie necesită schimbări semnificative.

În acest context, un pătuț cu saltea și plapumă, masă schimbătoare, scaun înalt, cadă, sticle, tetine, accesorii pentru îngrijire, pentru toate acestea noii părinți pot scoate din buzunar chiar și 2.340 de lei.

„În versiunea avansată, adică cu monitor pentru bebeluși, bouncer electronic, încălzitor de sticle și alte accesorii, schimbările casei se vor ridica la costul 3.970 de lei”, susțin specialiștii.

Alimentația copilului, cea mai scumpă

Articolele legate de transportul copilului reprezintă și ele o cheltuială destul de piperată. Mai exact, un cărucior de clasă medie 2 în 1 și un scaun auto cu funcția de purtător de copii ajung la costul total de aproximativ 730 de lei.

Pe de altă parte, un cărucior de înaltă calitate, un purtător de copii și un înveliș vor crește suma facturată fericiților părinți până la 2.620 de lei.

Și oferta anuală de produse cosmetice, produse de curățare și scutece poate costa de la 3.150 la 3.260 de lei, în funcție de ce posibilități financiare dispune familia.

Experții sursei citate susțin că au mai calculat totalul costurilor cu alimentele, după perioada de minimum șase luni de alăptare. Ei spun că acestea reprezintă aproximativ o treime din totalul cheltuielilor (2.890 de lei).

„Evident, mâncarea de top ar fi mai scumpă (3.470 de lei)”, au adăugat specialiștii site-ului.

În ceea ce privește îmbrăcămintea bebelușului, proaspeții părinți, încadrați în categoria celor cumpătați, pot cheltui numai 930 de lei pe acest segment.

„Cu toate acestea, cu o abordare mai sensibilă, hainele pentru copii pot costa până la 1.400 de lei în primul an din viața copilului”, au mai precizat experții.

Românii plătesc mult pentru creșterea unui copil / Sursă foto: Picodi.com

Românii plătesc mult pentru creșterea unui copil

Datele statistice oficiale, citate de specialiștii care au întocmit analiza, spun că, la noi în țară, salariul mediu din luna februarie a anului 2020 totaliza 3.294 de lei.

„Asta înseamnă că pentru achiziționarea unui set de produse de bază pentru nou născut, ar trebui să fie alocat 3,5 din salariul mediu”, precizează oficialii site-ului.

Tot în acest context, pentru copiii de până la doi ani, alocațiile ajung la suma de 300 de lei, iar 150 sunt alocați pentru copiii de până la 18 ani.

În mod similar României arată situația părinților din Portugalia (3,7 din salariu), din Spania (3,2) și din Ungaria (3,2).

În Ucraina și Belarus, pe de altă parte, produsele similare au o valoare de 9, respectiv 8 din salariile medii net.

Pentru comparație, în Germania setul de produse valorează 1,2 din salariul mediu (având în vedere prețurile locale).

Sondajul s-a bazat pe prețurile de vânzare din marile magazine online din România și din alte țări din luna mai 2020.

„Datele privind remunerația medie provin de pe site-urile de stat ale statelor sau ale ministerelor relevante”, au conchis cei care au realizat analiza.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?