NEÎNȚELEGERI. Divergenţe între Israel şi SUA pe tema planului de anexare a unor zone din Cisiordania

NEÎNȚELEGERI. Divergenţe între Israel şi SUA pe tema planului de anexare a unor zone din Cisiordania
NEÎNȚELEGERI. Divergenţe între Israel şi SUA pe tema planului de anexare a unor zone din Cisiordania. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 11/06/2020, 18:58

Guvernul Benjamin Netanyahu are divergenţe cu Administraţia Donald Trump pe tema planului de anexare a unor zone din Cisiordania.

În acest moment ar exista disensiuni pe acest subiect şi în coaliţia israeliană de guvernare, informează site-ul Ynetnews.com, citat de MEDIAFAX.

„Există diferenţe între americani şi noi pe această temă, precum şi între noi şi partenerul principal în Guvernul de uniune naţională, alianţa Albastru & Alb. Nu avem încă un acord asupra hărţii zonelor. Trebuie aprobată de membri ai Guvernului şi de partea americană”, a declarat Tzipi Hotovely, ministrul israelian pentru Afacerile Coloniilor, într-un interviu acordat postului de radio militar.

Autoritatea Palestiniană a avertizat că va proclama stat palestinian, pe baza frontierelor anterioare anului 1967, dacă Israelul anexează zone din Cisiordania. Anexarea teritoriilor ar reprezenta o „ameninţare existenţială” pentru palestinieni şi o încălcare gravă a acordurilor internaţionale, a declarat premierul palestinian, Mohammed Shtayyeh.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a semnalat, conform presei israeliene, că nu vrea să piardă „oportunitatea” de a anexa zone din Cisiordania în iulie, liderul israelian părând să ignore apelurile internaţionale de a evita o nouă criză în Orientul Mijlociu. Premierul Israelului vrea ca manevra să fie coordonată cu Statele Unite. Planul de pace elaborat de Casa Albă prevede posibilitatea anexării de către Israel a 30% din Cisiordania în cadrul eventualului proces de pace. Planul este respins de Autoritatea Palestiniană. În ultimele săptămâni, Casa Albă şi Departamentul de Stat au semnalat că orice acţiune de anexare trebuie să facă obiectul negocierilor cu palestinienii.

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a anunţat că toate acordurile de securitate semnate cu Israelul şi SUA sunt considerate nule.

Administraţia SUA consideră că discuţiile despre posibila anexare de către Israel a unor zone din Cisiordania „ar trebui să aibă loc în cadrul negocierilor directe între Israel şi palestinieni pe tema planului de pace elaborat de preşedintele Donald Trump”, a comunicat recent Departamentul de Stat american. Administraţia SUA a semnalat în mai multe rânduri că nu susţine iniţiativa Israelului de anexare a vreunei zone din Cisiordania în acest moment.

Planurile de anexare, criticate la nivel internațional

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a avertizat că eventuala anexare de către Israel a unor zone din Cisiordania ar conduce la un „conflict masiv”.

Franţa a îndemnat statele partenere în cadrul Uniunii Europene să analizeze posibilitatea de a ameninţa Israelul cu o reacţie dură dacă va aplica planul de anexare a unor zone din Cisiordania.

Benjamin Netanyahu a anunţat că va iniţia în iulie discuţii referitoare la extinderea suveranităţii israeliene asupra coloniilor evreieşti şi Văii Iordanului, zone situate în Cisiordania. Ideile sunt conţinute şi în planul de pace pentru conflictul israelo-palestinian elaborat de Administraţia Donald Trump.

Liderii palestinieni au condamnat vehement planul Israelului de extindere a controlului asupra zonelor din Cisiordania anexate în războiul din 1967.

Un purtător de cuvânt al UE a refuzat să facă vreun comentariu specific pe tema planului de reacţie, dar a subliniat că „anexarea intră în contradicţie cu legislaţia internaţională, iar dacă va continua, Uniunea Europeană va acţiona în mod corespunzător”.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?