HOTĂRÂRE. Guvernul transferă către autoritățile locale peste 31 de milioane de lei pentru dotarea grupurilor sanitare din 375 de școli

HOTĂRÂRE. Guvernul transferă către autoritățile locale peste 31 de milioane de lei pentru dotarea grupurilor sanitare din 375 de școli
Grupurile sanitare din școli trebuie rescpecte normele impuse de autoritățile responsabile / Sursa: OVIDIU DUMITRU MATIU / MEDIAFAX FOTO
Publicat: 16/06/2020, 19:29
Actualizat: 16/06/2020, 19:41

Prin alocarea sumelor din bugetul Ministerului Educației către bugetele locale, autoritățile din teritoriu sunt responsabile de achiziția și derularea lucrărilor pentru dotarea toaletelor în conformitate cu normele sanitare.

Executivul a aprobat în ședința de astăzi, 16 iunie, repartizarea sumei de 31.269.000 de lei din transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale, prevăzută în bugetul Ministerului Educației și Cercetării pe anul 2020, pentru lucrări de amenajare a grupurilor sanitare și asigurarea cu utilități a acestora, în unitățile de învățământ preuniversitar de stat, a anunțat Ministerul Educației, printr-un comunicat de presă, după ședința de marți a Guvernului.

„Prin hotărâre, au fost aprobate cheltuielile de capital prin transfer între bugetul Ministerului Educației și bugetele autorităților locale în sumă de 31 milioane de lei pentru modernizarea, reabilitarea sau dotarea unui număr de 375 de unități școlare în vederea conformării acestora în ceea ce privește grupurile sanitare pentru obținerea autorizațiilor sanitare”, a spus Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului Ludovic Orban, la finalul ședinței.

În cadrul ședinței de Guvern, când proiectul a fost introdus pe ordinea de zi, ministrul Educației, Monica Anisie, a confirmat, la întrebarea premierului, că este vorba de mutarea în interiorul școlilor a grupurilor sanitare la acele şcoli unde grupurile sanitare nu sunt astăzi în interiorul școlilor.

Potrivit Ministerului Educației, din această sumă, 17 milioane de lei se vor aloca în vederea continuării lucrărilor de amenajare a grupurilor sanitare și asigurării cu utilități a 272 de unități de învățământ preuniversitar, finanțate în anul 2019 (prin HG nr. 363 și HG nr. 674), dar ale căror lucrări nu au fost finalizate la sfârșitul anului trecut.

Alte 14.269.000 de lei sunt destinate finanțării lucrărilor de amenajare a unor grupuri sanitare, precum și asigurării cu utilități a acestora, în 103 unități de învățământ preuniversitar de stat, care nu dispun de grupuri sanitare conforme.

La începutul anului școlar 2019 – 2020, în România errau 1.176 de școli cu toalete în curte, potrivit răspunsului Ministerului Afacerilor Interne la solicitarea Edupedu.ro. Majoritatea acestor școli se aflau în mediul rural.

Care a traseul banilor

Potrivit informării Ministerului Educației, aceste sume se transferă către bugetele locale, prin intermediul inspectoratelor școlare județene. Ulterior, autoritățile locale, pe raza cărora funcționează unitățile de învățământ preuniversitar de stat nominalizate, au obligația de a-și actualiza bugetele locale cu sumele aferente, astfel încât să poată demara procedurile de amenajare a grupurilor sanitare la unitățile de învățământ beneficiare.

Procedurile privind achiziția lucrărilor de investiții, încheierea și derularea contractului de lucrări intră în sarcina autorităților locale, iar consiliile locale răspund, în condițiile legii, de utilizarea sumelor repartizate. În situația în care, la sfârșitul anului 2020, vor exista fonduri neutilizate, acestea vor fi virate către bugetul de stat.

Pentru anul 2020, la Capitolul Cheltuieli de capital, Titlul 51 Transferuri între unități ale administrației publice, în bugetul Ministerului Educației și Cercetării a fost alocată suma de 31.400.000 lei pentru continuarea îmbunătățirii condițiilor din unitățile de învățământ care funcționează cu grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă și fără canalizare, potrivit MEC.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
E ilegal pentru cei cu CASA la CURTE. Nu poți face asta vecinului. Faci închisoare
Viața la bloc. Cum pot fi diminuate sumele plătite la întreținere
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?