Mii de tineri români pleacă, anual, la studii universitare în străinătate. Care este destinația preferată

Mii de tineri români pleacă, anual, la studii universitare în străinătate. Care este destinația preferată
Tinerii români continuă să aplice la programe de licență ori de masterat din Europa și sunt interesați îndeosebi de programele de finanțare a studiilor / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 21/07/2020, 15:59

Și în 2020, tinerii români continuă să aplice la programe de licență ori de masterat din Europa și sunt interesați îndeosebi de programele de finanțare a studiilor, iar în ciuda contextului sanitar dificil din prezent sau a Brexit-ului, Marea Britanie rămâne principala destinație educațională externă.

Potrivit Grupului Educativa, organizație care dezvoltă proiecte educaționale adresate tinerilor, până la 8.000 de absolvenți de liceu și de licență din România aleg, anual, calea studiilor în străinătate, în timp ce numărul total al celor care învățau peste granițe se situează în jurul a 35.000, potrivit datelor UNESCO, citate de sursa amintită anterior.

De altfel, România ocupă locul cinci în clasamentul ţărilor din Uniunea Europeană cu cei mai mulţi studenţi internaționali. Destinațiile preferate de români sunt Marea Britanie, Franța, Spania, Danemarca și Olanda.

„Posibilitatea de a studia într-o limbă străină, multiculturalismul, avantajul de a căpăta experiență profesională încă de pe băncile facultății, dar și programele universitare bine adaptate cerințelor pieței muncii se numără printre beneficiile care îi conving pe români să își dorească să studieze în străinătate”, afirmă experții grupului.

Cât costă educația în Europa și cum se pot finanța tinerii români care pleacă la studii în străinătate

Costurile studiilor în Europa diferă foarte mult de la țară la țară și vizează atât taxele universitare, cât și cheltuielile de cazare sau cele necesare traiului zilnic în statul respectiv, susțin specialiștii.

De altfel, taxele de școlarizare în universitățile de stat din Marea Britanie – principala destinație de studiu vizată de tinerii români – vor crește începând cu anul viitor, în contextul Brexit-ului.

Deocamdată, taxele din sistemul de învățământ universitar pot ajunge până la 9.250 lire sterline pe an pentru programele de licență din Regatul Unit sau chiar la 20.000 de lire sterline anual în cazul programelor de masterat.

Din 2021 însă, taxele de școlarizare pentru universitățile din Regatul Unit al Marii Britanii vor crește pentru studenții europeni, inclusiv pentru cei români, ajungând să varieze între 10.000 și 30.000 de lire sterline/an și depășind, astfel, posibilitățile financiare ale multor potențiali studenți.

Conform statisticilor vehiculate de sursa citată anterior, jumătate dintre studenții din Comunitatea Economică Europeană care sunt admiși în cadrul unui program universitar ori post-universitar din afara țării de rezidență aleg să nu plece în străinătate din cauza lipsei posibilităților de finanțare.

„Dacă în anumite țări, taxele școlare sunt gratuite, în alte state sunt destul de ridicate. De asemenea, în unele țări, taxele pot fi acoperite de împrumuturi guvernamentale, însă nu toate țările oferă această variantă”, explică Alexandru Ghiță, fondator al grupului.

Contextul pandemic dificil, restricțiile sanitare, precum și evenimentele politice încep să influențeze condițiile de finanțare ale programelor obișnuite de creditare.

Spre exemplu, din cauza Brexit-ului, Marea Britanie – cea mai căutată destinație de studiu de către tinerii români – nu va mai oferi, începând cu 2021, sistemul de împrumuturi guvernamentale pentru studiile studenților europeni, iar numărul celor care își vor mai permite să plece la studii în UK se va diminua considerabil, sunt de părere consultanții educaționali.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii