După SUA și Brazilia, încă o țară din lume trece de pragul de 100.000 de decese provocate de COVID-19

După SUA și Brazilia, încă o țară din lume trece de pragul de 100.000 de decese provocate de COVID-19
După SUA și Brazilia, încă o țară din lume trece de pragul de 100.000 de decese provocate de COVID-19. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 03/10/2020, 16:18

India a depășit în mod oficial sâmbătă pragul de 100.000 de decese provocate de COVID-19, devenind astfel a treia țară din lume care trece de acest prag, după Statele Unite și Brazilia.

Astfel, potrivit ultimelor date publicate de către autoritățile de la New Delhi, numărul total al deceselor a ajuns la 100.842, în timp ce numărul total al infectărilor cu noul tip de coronavirus a ajuns la 6,47 de milioane în această țară, potrivit site-ului agenției de presă Reuters.

India a înregistrat sâmbătă 79.476 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, astfel că țara are cea mai ridicată rată a noilor infecții raportate zilnic la nivel mondial.

Guvernul premierului Narendra Modi, care se confruntă și cu o criză economică puternică provocată de restricțiile dure impuse pentru limitarea răspândirii virusului începând cu luna martie, face în continuare eforturi pentru redeschiderea totală a economiei indiene.

Cinematografele au fost redeschise săptămâna aceasta în India, însă doar la jumătate din capacitate, iar la jumătatea lunii octombrie autoritățile ar putea decide redeschiderea școlilor.

Cu toate acestea, experții în sănătate publică avertizează că începerea sezonului rece, dar și festivalul hindus Diwali, care are loc luna viitoare, ar putea duce la o creștere și mai mare a numărului de cazuri de infectare în India.

„Am observat recent o încetinire a răspândirii virusului, dar acesta poate fi doar un vârf local, ar putea să mai existe altul pe viitor”, a declarat Bhramar Mukherjee, profesor de biostatistică și epidemiologie la Universitatea din Michigan.

Aceasta spune că, potrivit datelor de până acum, puțin peste 7% din cei 1,3 miliarde de locuitori ai Indiei ar fi fost expuși la noul coronavirus, ceea ce înseamnă că țara este încă foarte departe de orice tip de „imunitate de turmă”.

Numărul de cazuri ar putea crește la 12,2 milioane până la finalul anului, dat rata de răspândire depinde și de eficacitatea măsurilor ca distanțarea fizică, a adăugat specialista.

SUA, Brazilia și India, cele mai afectate țări din lume de pandemie

În prezent, Statele Unite, Brazilia și India însumează aproape 45% din decesele provocate la nivel global de COVID-19.

Cu toate acestea, rata deceselor este semnificativ mai mică în India decât în celelalte două țări, ceea ce a ridicat semne de întrebare cu privire la acuratețea datelor prezentate de către autoritățile indiene.

În medie, India înregistrează sub un deces la fiecare 10.000 de locuitori, în timp ce SUA și Brazilia înregistrează șase decese provocate de COVID-19 la 10.000 de locuitori.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, diagnosticat vineri cu COVID-19, a declarat și el săptămâna aceasta că unele țări, cum ar fi India, nu raportează corect decesele.

Shashank Tripathi, de la Centrul de Cercetare a Bolilor Infecțioase din cadrul Institutului Indian de Științe din Bengaluru, recunoaște că cel mai probabil există probleme în ceea ce privește acuratețea datelor prezentate de autoritățile indiene, dar adaugă că media de vârstă mai scăzută a populației indiene ar putea explica ratele mai scăzute ale deceselor.

„În India, chiar și fără o pandemie, nu toate decesele sunt înregistrate așa cum ar trebui. Nu sunt foarte încrezător că rata mortalității ar reflecta numerele corecte, însă media mai scăzută de vârstă a populației ne-a oferit un oarecare avantaj”, a spus Tripathi.

Experții în sănătate publică susțin că populația indiană ar putea avea un grad mai ridicat de imunitate ca urmare a incidenței ridicate a unor boli infecțioase precum tuberculoza. Aproximativ 1.200 de oameni mor în fiecare zi din cauza tuberculozei în India, un număr asemănător cu cel al deceselor provocate de COVID-19.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Compania ce va monta motoare termice pe mașinile electrice
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Este obligatoriu pentru absolut toți românii. Se aplică în toată România
Cozonacul însiropat. Un preparat atipic, dar foarte aromat
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Mai multe zone din India, lovite de temperaturi record