Oxford anunță: Potențialul vaccin împotriva COVID-19 are o eficacitate de peste 70%

Oxford anunță: Potențialul vaccin împotriva COVID-19 are o eficacitate de peste 70%
Oxford anunță: Potențialul vaccin împotriva COVID-19 are o eficacitate de peste 70% / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 23/11/2020, 10:09
Actualizat: 23/11/2020, 11:16

Potrivit datelor preliminare din studiile de fază 3, potențialul vaccin împotriva coronavirusului dezvoltat de Universitătea Oxford are o eficacitate de 70,4%.

Eficacitatea depinde de regimul de dozare, potrivit oamenilor de știință. Vaccinul, care este dezvoltat împreună cu compania farmaceutică AstraZeneca, este eficient în proporție de 90% dacă este administrat în jumătate de doză și apoi în doză completă și în proporție de 62% dacă este administrat în două doze complete, potrivit unui comunicat de presă al Oxford.

De asemenea, sursa citată a anunțat că nu au existat cazuri severe de boală sau cazuri care să necesite spitalizare în rândul celor care au primit potențialul vaccin împotriva COVID-19.

Vaccinul dezvoltat de Oxford, cu o eficiență de peste 70%

„Aceste constatări arată că avem un vaccin eficient care va salva multe vieți. În mod interesant, am constatat că una dintre schemele noastre de dozare poate fi eficientă în jur de 90% și, dacă se utilizează acest regim de dozare, mai multe persoane ar putea fi vaccinate luând în considerare actualul plan de aprovizionare”, a declarat profesorul Andrew Pollard, anchetatorul șef al Oxford Vaccine Group.

Noua veste vine în contextul în care echipa a anunțat săptămâna trecută că studiile de fază 2 pe adulți vârstnici sănătoși au arătat că potențialul vaccin este sigur și provoacă un răspuns imun.

„Anunțul de astăzi ne duce cu un pas mai aproape de momentul în care putem folosi vaccinurile pentru a pune capăt crizei provocate de SARS-CoV-2. Vom continua să lucrăm pentru a furniza informații detaliate autorităților de reglementare. A fost un privilegiu să fac parte din acest efort multinațional care va aduce beneficii pentru întreaga lume”, a declarat Sarah Gilbert, profesor de vaccinologie la Universitatea Oxford.

Studiul de fază 2, care a implicat 560 de adulți, inclusiv 240 de peste 70 de ani, a constatat că vaccinul provoacă puține efecte secundare și induce răspunsuri imune în ambele părți ale sistemului imunitar la toate grupele de vârstă.

„Va aduce beneficii pentru întreaga lume”

Oxford va sprijini acum AstraZeneca în transmiterea atât a datelor intermediare de fază III privind eficacitatea, cât și a datelor extinse privind siguranța tuturor autorităților de reglementare din întreaga lume, inclusiv în Marea Britanie, Europa și Brazilia, pentru verificarea independentă și aprobarea produselor, inclusiv pentru utilizare de urgență. Multe autorități de reglementare au analizat informațiile referitoare la studiile clinice pe tot parcursul acestora.

În paralel, Oxford transmite analiza completă a datelor intermediare de fază III pentru revizuirea independentă de către colegi din domeniu și publicarea științifică.

Studiile clinice, cu peste 24.000 de participanți din diverse grupuri rasiale și geografice din Marea Britanie, Brazilia și Africa de Sud, continuă iar următoarele informații referitoare la acestea vor viza analiza finală.

Alte studii se desfășoară în Statele Unite, Kenya, Japonia și India, iar echipa de testare se așteaptă să aibă aproximativ 60.000 de participanți până la sfârșitul anului. Aceste studii vor oferi autorităților de reglementare informații suplimentare despre eficacitatea și siguranța vaccinului candidat dezvoltat de Oxford, inclusiv durata protecției și informații referitoare la eficiența produsului în stoparea transmiterii COVID-19.

De asemenea, și vaccinurile dezvoltate de Pfizer și Moderna au o eficacitate de peste 90%.

Vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech a fost eficient în proporție de 94% în cazul adulților cu vârsta de peste 65 de ani, care sunt mai expuși riscului de a dezvolta o formă severă de boală.

Unii experți susțin în prezent un vaccin ar putea fi pus la dispoziție până la sfârșitul anului 2020 pentru lucrătorii din domeniul sănătății și pentru cei care sunt mai vulnerabili.

Vaccinul Oxford, deși aparent mai puțin eficient decât cel Pfizer și Moderna, este fabricat dintr-un virus de răceală care a fost modificat genetic și „slăbit”. Spre deosebire de vaccinul dezvoltat de Pfizer, acesta poate fi păstrat la temperatur specifice frigiderelor casnice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce se întâmplă cu Florin Piersic, după ce a fost transportat la Matei Balș. Declarațiile...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Femeia cu cele mai mari buze din lume a trebuit să-și injecteze și...
Iulia Vântur și Salman Khan au decis să meargă pe drumuri diferite. Fosta vedetă Pro...
Diagnosticat cu TUMORĂ pe creier! Actorul român, iubit de toată lumea, a fost operat de...
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală....
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
ANM a emis un cod galben de ploi și vijelii! Cele 18 județe în care...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Satelitul care a orbitat Pământul NEDETECTAT timp de 25 de ani!
Vestea cumplită pentru Simona Halep. Decizia care o va distruge
Otrava din mașină. Șoferii riscă să se intoxice cu o substanță cancerigenă
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia,...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Alin Oprea, de la “Talisman”, vine duminică la “40 de întrebări cu Denise Rifai”
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Dieta oamenilor din Paleolitic nu era chiar așa cum s-a crezut până acum