Comisia Europeană confirmă că statele membre ale UE vor putea începe campaniile de vaccinare în aceeași zi: „Să începem cât mai repede posibil, împreună, ca 27”

Comisia Europeană confirmă că statele membre ale UE vor putea începe campaniile de vaccinare în aceeași zi: „Să începem cât mai repede posibil, împreună, ca 27”
Publicat: 16/12/2020, 15:05
Actualizat: 06/04/2021, 14:36
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că toate cele 27 de state membre al UE vor putea să înceapă campaniile de vaccinare în acceași zi, preconizând data de 27 decembrie. Surse din rândul deputaţilor francezi au declarat că o campania de vaccinare va fi lansată în aceeaşi zi în toate ţările Uniunii Europene, înainte de anunțul președintei Comisiei Europene. Recent, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a precizat că va autoriza vaccinul Pfizer/BioNTech cu opt zile mai devreme decât era stabilit.

Sefa Comisiei propune începerea simultană a vaccinării în toate cele 27 de state membre ale UE

„Ca să ajungem la un final al pandemiei, vom avea nevoie ca 70% din populație să se vaccineze. E o sarcină uriașă. Să începem cât mai repede posibil cu vaccinarea, împreună, ca 27, să începem în aceiași zi. Am trecut uniți prin această pandemie, așa că haideți să începem și eradicarea acestui virus oribil împreună și uniți”.
Afirmațiile șefei executivului european au fost întărite și de Margaritis Schinas, vicepreşedinte al Comisiei Europene, în cadrul unui interviu. Acesta a spus că „vaccinul va fi un cadou de Crăciun pentru toţi cetăţenii continentului nostru”.

„Este un cadou de Crăciun pentru toți cetățenii”, a afirmat și vicepreședintele Comisiei Europene

„Comisia a negociat cel mai amplu portofoliu de vaccinuri candidate. Și, în cele din urmă, în termen de o săptămână, primul vaccin va fi autorizat, astfel încât vaccinările pot începe imediat. Și mai multe vaccinări vor urma în noul an. În total, am cumpărat doze de vaccin mai mult decât suficient pentru toată lumea din Europa și vom putea să ne sprijinim vecinii și partenerii noștri din întreaga lume prin intermediul COVAX, astfel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă”, a declarat von der Leyen, miercuri, în plenul Parlamentului European, de la Bruxelles. 

În timp ce europenii au urmărit vaccinările din Marea Britanie săptămâna trecută, apoi SUA săptămâna aceasta si Germania – acasă la BioNTech, von der Leyen – a făcut presiuni pentru ca EMA să permită ca vaccinul anti-Covid să fie pus la dispoziție înainte de Crăciun.

Statele UE au opțiunea de a continua în mod individual vaccinările mai devreme în temeiul normelor de urgență ale EMA, dar Comisia Europeană dorește o desfășurare coordonată în întregul bloc comunitar pentru a se asigura că niciun stat membru nu este lăsat în urmă.

Agenția Națională a Medicamentului a anunțat că va autoriza vaccinul Pfizer-BioNTech pe 21 decembrie

EMA a anunţat marţi că va lua pe 21 decembrie o decizie cu privire la autorizarea vaccinului Pfizer/BioNTech, cu opt zile mai devreme decât era planificat.

Potrivit informațiilor transmise de EMA marți, 15 decembrie, depune eforturi alături de Comisia Europeană și de experți din UE în vederea primei autorizații de introducere pe piață a unui vaccin COVID-19, cu toate garanțiile, controalele și obligațiile pe care le impune o astfel de reglementare.

Comisia Europeană, care negociază în numele celor 27 de state membre UE, a încheiat șase contracte pentru livrarea de vaccinuri împotriva coronavirusului, cel mai recent dintre acestea fiind stabilit cu compania farmaceutică Moderna, de unde Executivul european va achiziționa 160 de milioane de doze.

Un alt contract a fost încheiat cu grupul suedezo-britanic AstraZeneca şi cel american Johnson&Johnson (până la 400 de milioane de doze fiecare), cu asocierea franco-britanică Sanofi-GSK (până la 300 de milioane de doze), cu cea americano-germană Pfizer-BioNTech (până la 300 de milioane de doze) şi cu laboratorul german CureVac (până la 405 milioane de doze).

Potrivit preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cantităţi semnificative din vaccinurile împotriva COVID-19 sunt aşteptate din luna aprilie 2021, ea estimând că, în cel mai fericit scenariu, companiile farmaceutice ar putea livra lunar Uniunii Europene până la 50 de milioane de doze, care vor fi repartizate proporţional în funcţie de populaţia fiecărei ţări membre.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete