INS: Comerțul cu amănuntul, creștere cu peste 2% în primele 11 luni din 2020. Care sunt cele mai cumpărate produse și cum stă România față de media UE

INS: Comerțul cu amănuntul, creștere cu peste 2% în primele 11 luni din 2020. Care sunt cele mai cumpărate produse și cum stă România față de media UE
Vânzările cu amănuntul au crescut în România în noiembrie 2020, dar sunt în scădere la nivel european / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 07/01/2021, 15:41

Cifra de afaceri din comerțul cu amănutul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a înregistrat creșteri în luna noiembrie 2020, atât față de luna anterioară, cât și față de noiembrie 2019 și față de volumul înregistrat în primele 11 luni, potrivit Institutului Național de Statistică. Cu o creștere de 0,7%, în serie ajustată, în noiembrie 2020, față de luna anterioară, România se situează peste media de la nivelul statelor Uniunii Europene, unde s-a înregistrat o scădere cu 5% a volumului, conform Eurostat.

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în luna noiembrie 2020, faţă de luna precedentă, atât ca serie brută, cu 1,4%, cât și ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 0,7%, arată datele Institutului Național de Statistică, publicate joi.

Vânzările de produse nealimentare, pe plus

Vânzările de produse nealimentare au înregistrat creșteri atât în serie brută, cât și în cea ajustată, care reflectă mai fidel evoluția sectorului. Astfel, potrivit INS, calculat în serie brută, în acest interval au crescut la vânzările de produse nealimentare (+8,1%), dar s-au înregistrat scăderi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-6,4%) și vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-2,2%).

Pe de alt parte, comparând volumul cifrei de afaceri în serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a înregistrat un avans la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+2,2%) și la vânzările de produse nealimentare (+0,6%). În ceea ce privește vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun, acestea au scăzut cu doar 0,3%, în serie ajustată.

Creșteri sunt înregistrate și faţă de luna noiembrie a anului 2019, atât ca serie brută, cu 3,3%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 5,1%.

În noiembrie 2020, față de noiembrie 2019, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, au fost înregistrate creșteri la vânzările de produse nealimentare (+9,7%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,9%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 7,3%.

În serie ajustată însă, creșterea este mai mare la vânzările de produse nealimentare (+10,7%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,6%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 4,7%.

Carburații, cea mai mare scădere față de anul trecut

Comparând volumul volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) din primele 11 luni ale anului 2020 cu perioada similară din 2012, procentele de creștere sunt aproape identice, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, respectiv cu 2,1% și cu 2,2%.

Evoluția din primele 11 luni ale anului 2020 față de perioada similară din 2019 indică o creștere, în serie brută, a vânzărilor de produse nealimentare (+5,5%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5,3%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 8,7%.

În serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în această perioadă au fost creşteri ale vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5,7%) şi ale vânzărilor de produse nealimentare (+5,3%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 8,2%.

Scădere cu 5% a comerțului cu amănuntul în UE

În noiembrie 2020, măsurile restrictive pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 introduse din nou de mai multe state membre au avut un impact semnificativ asupra comerțului cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), astfel că volumul în serie ajustată în funcţie de sezonalitate a scăzut cu 6,1% în zona euro și cu 5% în Uniunea Europeană, comparativ cu luna octombrie, potrivit datelor Eurostat publicate joi.

În zona euro, în acest interval, în serie ajustată în funcție de zilele lucrătoare și sezonalitate, comerțul cu amănuntul al carburanţilor a scăzut cu 10,6%, vânzările de produse nealimentare, cu 8,9%, și vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun, cu 1,7%. Pe de altă parte, la categoria de produse nealimentare s-a înregistrat o creștere pe segmentul de vânzări prin corespondență/online, cu 1,8%

La nivelul UE, comerțul cu amănuntul al carburanţilor a scăzut cu 7,7%, vânzările de produse nealimentare, cu 7,3% (cu o creștere pe segmentul de vânzări prin corespondență/online de 2,3%), și vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun, cu 1,5%.

Dintre statele membre care au dat publicității datele, cele mai mari scăderi ale volumului comerțului cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) au fost înregistrate în Franța (18%), Belgia (15,9%) și Austria (9,9%). Țările care au raportat creșteri ale vânzărilor sunt Țările de Jos (2,6%), Croația (2,5%) și Germania (1,9%). România a avut o creștere de 0,7%, conform raportărilor Eurostat.

Comparativ cu luna noiembrie 2019, volumul, în serie ajustată în funcție de zilele lucrătoare, a scăzut în noiembrie 2020 cu 2,9% în zona euro și cu 2% în UE.

În EU, au fost înregistrate scăderi la comerțul cu amănuntul al carburanţilor, cu 15,3%, și produse nealimentare, cu 3,3% (cu o creștere pe segmentul de vânzări prin corespondență/online de 32,9%). În acest interval, cânzările de produse alimentare, băuturi și tutun au crescut cu 2,4%.

Dintre statele membre care au dat publicității datele, cele mai mari scăderi ale volumului comerțului cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) au fost înregistrate în Franța (15,7%), Slovenia (14,2%) și Belgia (11,7%). Țările care au raportat creșteri ale vânzărilor sunt Germania (8,8%), Danemarca (8,7%) și Țările de Jos (6,6%). România a avut o creștere de 4%, conform raportărilor Eurostat.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna