Sindicatele din Poliția Penitenciară organizează mitinguri de protest începând cu 8 februarie. Unde vor avea loc acțiunile și care sunt revendicările sindicaliștilor

Sindicatele din Poliția Penitenciară organizează mitinguri de protest începând cu 8 februarie. Unde vor avea loc acțiunile și care sunt revendicările sindicaliștilor
Sindicatele din Poliția Penitenciară organizează mitinguri de protest începând cu 8 februarie. Unde vor avea loc acțiunile și care sunt revendicările sindicaliștilor
Publicat: 05/02/2021, 15:50
Actualizat: 05/02/2021, 15:51

Organizațiile sindicale din Poliția Penitenciară – reprezentând 85% din totalul personalului – au decis un calendar comun de proteste, urmând a avea loc mitinguri de protest la sediile Ministerului Justiției, dar și ale penitenciarelor. 

Potrivit informațiilor transmise într-un comunicat de presă, prima acțiune de protest va avea loc luni – 8 februarie 2021 -, la sediul Ministerului justiției (interval orar 11,00-13,00) si va fi urmată de mitinguri organizate joi, 11 februarie, la Penitenciarele Craiova, Botoșani și Deva (interval orar 11,00-13,00).

”Declanșarea protestelor este provocată de lipsa de soluții dar mai ales de reacție a Ministrului justiției care a recepționat în mai multe rânduri, atât direct cat si in scris, problematica, fără a oferi niciun răspuns în termenul asumat. Acțiunile se vor relua cu regularitate la interval de două săptămâni, cu modificarea locațiilor de protest, acestea urmând sa fie comunicate public, in timp util” , transmit reprezentanții federațiilor sindicale PUBLISIND si Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare (SNPP), Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), Federația Sindicatelor din Sistemul Penitenciar (FSSP) și Federația Polițiștilor de Penitenciare (FPP).

Federațiile sindicale din Poliția Penitenciară vor organiza mitinguri de protest la:
  • Ministerul Justiției – luni, 8 februarie 2021, ora 11,00
  • Penitenciarul Craiova – joi, 11 februarie, ora 11,00
  • Penitenciarul Botoșani – joi, 11 februarie, ora 11,00
  • Penitenciarul Deva – joi, 11 februarie, ora 11,00 

De ce protestează sindicaliștii din Poliția Penitenciară

În comunicatul de presă, reprezentanții federațiilor sindicale care vor organiza aceste acțiuni de protest, începând cu 8 februarie, au expus și motivele pentru care s-a luat o astfel de decizie.

”Protestam pentru ca Poliția Penitenciară este:
  1. Singura instituție din sistemul public care nu acordă majorarea legală de 75% părinților cărora le-a fost interzis prin lege sa rămână cu copii acasă pe durata închiderii școlilor.
  2. Singura instituție din structura de apărare națională care nu acorda titlul de specialist de clasa prevăzut de lege.
  3. Ultima instituție din structura de apărare națională ca procent de posturi ocupate raportat la posturile prevăzute in norme si in standarde.
  4. Prima instituție din Romania care in 2021 poate scădea sub nivelul de 50% de posturi vacante fata de standardele in vigoare, in eventualitatea unui buget subdimensionat.
  5. Prima instituție din Romania la numărul de ore suplimentare de munca prestate (peste un milion anual);.
  6. Prima instituție din structura de apărare cu risc major de a nu reuși ocuparea in 2021 a posturilor aflate in proceduri de concurs din 2020, din lipsa de buget?
  7. Prima instituție din Romania ca vechime a tehnicii din dotare (mijloace auto. armament, mijloace de comunicare, de imobilizare, de control etc)”, transmit sindicaliștii din Poliția Penitenciară.

Revendicările sindicaliștilor

  1. Asigurarea fondurilor necesare pentru ocuparea, in cursul anului 2021, a unui nr. suplimentar de 2000 posturi fata de situația din luna ianuarie 2020. 
  2. Efectuarea modificărilor normative necesare în vederea acordării titlului de specialist de clasapentru polițiștii de penitenciare, similar polițiștilor.
  3. Respectarea Legii nr 153/2017, respectiv a prevederilor referitoare la aplicarea (etapizata) a actului normativ, pentru anul 2021.
  4. Indexarea pensiilor polițiștilor de penitenciare trecuți in rezerva, cel puțin cu valoarea inflației.
  5. Acordarea suplimentului de risc COVID-19 pentru personalul implicat în activități generatoare de riscuri pe aceasta linie.
  6. Semnarea si publicarea cu celeritate a ordinului de ministru privind acordarea majorării de 75% pentru polițiștii de penitenciare care nu au beneficiat de zile libere prevăzute pentru părinți, în vederea supravegherii copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice.
  7. Punerea in aplicare a Deciziilor ICCJ nr 51/2019 privind plata corectă a salariului si respectiv nr 65/2020 privind plata corectă a orelor suplimentare.
  8. Plata indemnizației de concediu cu sporuri, urmare a sentințelor civile existente precum si a modificărilor legislative intervenite.
  9. Îmbunătățirea condițiilor de munca și a dotărilor prin aplicarea prevederilor convenite in Acordul colectiv la nivelul grupului de unități (alocarea bugetului necesar).
Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Cu cine petrece Violeta Bănică de Paște: „Abia aștept”
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice