Sondaj: Peste o treime dintre angajații români lucrează exclusiv de la birou. Cât de optimistă este atmosfera la locul de muncă

Sondaj: Peste o treime dintre angajații români lucrează exclusiv de la birou. Cât de optimistă este atmosfera la locul de muncă
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 17/03/2021, 21:23

Un sondaj recent realizat online de unul dintre cei mai mari dezvoltatori de birouri de clasa A din România arată că, la un an de la declanșarea pandemiei de COVID-19, ponderea angajaților respondenți care lucrează parțial sau exclusiv de la sediul companiei a trecut de jumătate. Evoluția campaniei de vaccinare a crescut nivelul de optimism pentru o parte semnificativă a participanților la sondaj.

Pandemia de COVID-19 a schimbat modul de lucru al angajaților la nivel global, iar la un an de la declanșarea acesteia, aproximativ 55% dintre angajații care au răspuns unui sondaj recent spun că lucrează în prezent fie parțial (17,3%), fie exclusiv de la sediul companiei (37,4%).

Sondajul a fost inițiat de unul dintre cei mai mari dezvoltatori de birouri de clasă A din România, Genesis Property, și a testat percepția angajaților despre viitorul birourilor și perspectiva reîntoarcerii la birou. Din punct de vedere al deciziilor chiriașilor spațiilor de birouri, de la declanșarea pandemiei și implicit implementare muncii la distanță, marea majoritate au optat pentru o reconfigurare a modului de lucru, dar abordarea este foarte diferită de la industrie la industrie, în funcție de impactul economic suferit.

Potrivit Genesis Property, aproape 41% dintre respondenți se declară mulțumiți de actualul mod de lucru, iar patru angajați din 10 susțin că biroul lor este acum mai sigur decât la începutul pandemiei de COVID-19.

Aproape 15% dintre angajați sunt mai degrabă neîncrezători în viitor

Măsurile implemenantate pentru creșterea siguranței lor la locul de muncă și startul campaniei de vaccinare împotriva SARS-CoV 2 duc la creșterea graduală a optimismulul în rândul angajaților români, conform reprezentanților dezvoltatorului.

Potrivit sondajului, 33,7% dintre respondenți spun că în clădirea de birouri unde lucrează au fost deja implementate mai multe măsuri pentru siguranța lor. Alți 48,3% spun că au observat unele îmbunătățiri, însă mai e nevoie de măsuri suplimentare care să-i facă să se simtă mai liniștiți atunci când lucrează la birou.

Campania de vaccinare oferă speranța pentru 32,4% dintre respondenți că lucrurile vor reveni la normal atunci când va fi atinsă o masă critică de persoane imunizate. Alți 40,9% spun că au reușit să găsească un echilibru emoțional chiar și în contextul incertitudinilor pe care le traversează.

Astfel, 40,6% dintre respondenți spun că atmosfera la locul de muncă este destul de optimistă, pe măsură ce oamenii devin tot mai încrezători într-o evoluție pozitivă a situației pe termen lung. Într-un procent un puțin mai ridicat, de 45%, percepția lor și a colegilor despre contextul în care se află după un an de pandemie este neutră, iar 14,4% dintre respondenți spun că au o percepție mai degrabă negativă și o lipsă de încredere în viitor.

„Suntem însă abia la început, dar cu măsuri coerente pentru sănătate aplicate în spațiile în care oamenii își petrec cea mai mare parte a timpului vom reveni tot mai mult la o nouă normalitate și angajații își vor relua activitatea la birou la scară largă”, spune Darren Allen, director de dezvoltare în cadrul Genesis Property, responsabil de implementarea proiectului IMMUNE™, care propune peste 120 de măsuri relevante pe care orice proprietar de clădiri de birouri sau angajator care își desfășoară activitatea în clădire le poate aplica pentru a îmbunătăți reziliența birourilor.

Sondajul Genesis Property a fost desfășurat în februarie-martie 2021 prin platforma iVox, pe un eșantion total de 1.183 de utilizatori de internet din toată țara. Aproape 59% dintre participanți sunt femei, aproximativ 60% au vârsta între 25 și 40 de ani și nouă din 10 sunt angajați full-time.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Trupul neînsuflețit al lui Naomy va fi adus în România! Când și unde va fi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Se CONFISCĂ BANII românilor. Decizia se aplică deja peste tot în România
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro