Investiții: Black Sea Fund vizează tranzacții de până la 20 milioane euro în 2021

Investiții: Black Sea Fund vizează tranzacții de până la 20 milioane euro în 2021
Publicat: 25/03/2021, 15:44

Planurile pe anul în curs ale fondul de investiții Black Sea Fund, înființat în 2018 de Arin Ion, Matei Păun, Cornel Fumea și Adrian Vasile, prevăd finalizarea a cel puțin 3-4 tranzacții în acest an, anunță fondatorii.

Dintre acestea, două tranzacții ar putea fi finalizate chiar în vară și vizează unul dintre cei mai mari jucători de mobilitate urbană și o companie de produse de divertisment. Discuțiile sunt foarte avansate, iar companiile în discuție fac parte din diferite domenii, una din zona high-tech, avangardistă, o alta din segmentul clasic, de producție.

”Vrem să subliniem faptul că suntem un fond care se uită către achiziții în segmente diverse de activitate, iar flexiblitatea noastră cu privire la sector și structură este foarte mare”, adaugă Matei Păun, co-fondator al Black Sea Fund și specialist cu peste 20 de ani de experiență în domeniul investițiilor.

Fondul este în negocieri cu alte trei companii, ale căror tranzacții  s-ar putea finaliza în următoarele 12 luni, două dintre companii fiind din domeniul sănătății, iar cea de a treia este un furnizor de servicii IT.

Nu există companii atractive investițional pe piață

Interesul fondului este în special pe companii mici și mijlocii, iar investiția per companie se poate situa între trei-opt milioane de euro. Fondul are un buget total de investiții de 43 de milioane de euro, cei mai mari finanțatori fiind Fondul European de Investiții (FEI), o mare parte din resurse provenind din programul REGIO, co-finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională și Banca Europeană de Investiții (BEI). Fondatorii BSF vizează mai ales la domenii precum cel al sănătății, IT/tehnologie, segmentul serviciilor, dar și la producători de bunuri industriale sau de larg consum.

Cea mai mare problemă pentru un fond de investiții este să nu aibă în ce investi banii în mod profitabil și sustenabil pe termen mediu și lung – Arin Ion, co-fondator al Black Sea Fund

Portofoliul Black Sea Fund I este format din investiții în companiile Intermedio General Group SA (Theta) și Clinica Dentară SA (DigiRay), tranzacții finalizate în 2020. Intermedio General Group SA, care operează sub brandul Theta, este unul dintre principalii furnizori de pe piața locală pentru servicii de amenajări interioare (fit-out) și mobilier la comandă, fiind un furnizor integrat de soluții la cheie. De asemenea, DigiRay este unul din liderii în imagistică dentară din România operând o rețea de 11 locații în șapte orașe.

Achiziții pentru companiile aflate deja în portofoliul Black Sea Fund

Fondatorii Theta au în plan să se extindă atât prin achiziții ai altor jucători locali cu care pot genera sinergii operaționale semnificative cât și prin dezvoltare organică sau parteneriate pe piețe europene mature precum Germania și Franța.

”Avem în plan să investim câteva milioane de euro în dezvoltarea DigiRay atât prin extindere de tip greenfield cât și prin achiziții de firme, iar DigiRay să ajungă la finalul anului la 20 de clinici în principalele orașe din România”, adaugă Matei Păun.

Specialistul în investiții îi sfătuiește pe antreprenori să nu aibă preconcepții despre activitatea unui fond de investiții. “Unii dintre antreprenori își imaginează fondurile precum niște rechini care își doresc un profit cât mai mare și mai rapid. Alții tind să fie prea conservatori.

Într-un parteneriat cu un fond este nevoie de încredere, încrederea este baza pentru a construi, pentru că fără ea nu poți reuși în niciun domeniu, nu doar în afaceri – Matei Păun, fondator Black Sea Fund

Black Sea Fund a fost înființat în anul 2018 de patru investitori români, Arin Ion, Matei Păun, Cornel Fumea și Adrian Vasile. Fondul are un buget de 43 de milioane de euro, iar până acum a investit în companiile Intermedio General Group SA (Theta) și Clinica Dentară SA (DigiRay). Black Sea Fund este interesat în special de companii medi, iar investiția per companie este de trei până la opt milioane euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Kim Jong Un a primit „cadou” de ziua sa jurăminte de loialitate de la nord-coreeni