Situație critică la Spitalul din Abrud. Pacienții au rămas fără oxigen, iar medicii îi salvează cu ajutorul improvizațiilor

Situație critică la Spitalul din Abrud. Pacienții au rămas fără oxigen, iar medicii îi salvează cu ajutorul improvizațiilor
Spitalul Orășenesc „Dr. Alexandru Borza” din Abrud, județul Alba (FOTO: facebook.com/spitalulabrud)
Publicat: 10/04/2021, 15:56
Actualizat: 10/04/2021, 20:34

Este o situaţie critică, zilele acestea, Spitalul Orășenesc „Dr. Alexandru Borza” din Abrud, județul Alba, potrivit Observatornews.ro. Timp de un an, în plină pandemie de coronavirus, medicii au făcut apel la unele improvizații şi au făcut eforturi supraomeneşti au reușit să salveze sute de vieţi, dar acum au mari probleme cu alimentarea cu oxigen pentru pacienți.

Angajații responsabili cu alimentarea cu oxigen fac acest lucru, de două ori pe zi, prin trei găuri săpate în pereții clinicii, în care sunt aşezate şase butelii.

Spitalul nu a avut instalaţie de oxigen. S-au făcut investiţii în aparatură medicală, dar instalaţia de oxigen nu a fost pe lista de investiţii”, precizează managerul Spitalului din Abrud, Ioana Nicoleta Anca.

Spitalul beneficiază și de unele donaţii, dar acestea sunt insuficiente pentru a acoperi strictul necesar, iar Ministerul Sănătății nu dă nici un semn de finanțare, potrivit sursei citate.

Costurile sunt destul de mari, dar o să facem, cu siguranţă, toate demersurile ca spitalul să fie dotat şi cu o staţie de oxigen”, a afirmat primarul orașului Abrud, Cristian Albu.

Spitalul din Abrud are 85 de locuri

Însa, cum staţia de oxigen a rămas doar la stadiu de proiect, iar pacienţii se aflau la granița dintre viaţă şi moarte, conducerea spitalului a apelat la unele improvizaţii, în plină pandemie de coronavirus.

Dacă nu existau aceste improvizaţii, ar fi trebuit să trimitem pacienţii spre alte instuţii abilitate în funcţie de forma pe care o au. Pentru unii s-a putut face şi a fost ok cu oxigenul pe care l-am administrat noi, dar am avut şi pacienţi pe care a trebuit să îi transportăm la ATI”, a spus Vasile Hodor, medic la Spitalul din Abrud.

Spitalul din Abrud are 85 de locuri, dintre care 30 rezervate pentru bolnavii de COVID. De la primul pacient internat cu acest virus, au fost trataţi aproximativ 800 de oameni şi au murit doar şapte.

Primul pacient cu COVID din Spitalul „Foișor”, adus de la Spitalul Floreasca

Primul pacient infectat cu SARS-CoV-2 a fost transferat de la Spitalul Clinic de Urgentă Floreasca la Spitalul „Foișor”. Transferul a fost decis de Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI).

Potrivit surselor GÂNDUL.RO, medicii de la Spitalul „Foișor” sunt foarte temători că în curând spitalul va ajunge un focar Covid, în condițiile în care circuitele nu se pot face peste noapte, iar aceștia trebuie să învețe procedeul de costumare pentru a lucra în condiții corespunzătoare, fără a face greșeli care să îi îmbolnăvească și pe ei.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a explicat, vineri noaptea, decizia sa de a emite ordinul de evacuare a Spitalului „Foișor” din Capitală și transformarea sa în unitate Covid.

Beatrice Mahler: „Boala COVID s-a schimbat. Sunt pacienți care ajung la spital în a 12-a, a 13-a zi”

Boala COVID nu mai este la fel ca acum câteva luni, în această perioadă medicii confruntându-se cu cazuri mai dificile, a afirmat, la Digi 24, medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta.

S-a schimbat boala, din punctul meu de vedere. La cazurile care au forme de evoluție severă – pentru că și aici avem o parte din pacienții care sunt infectați care au această evoluție – ajung să dezvolte forme brutal de violente, cu necesar crescut de oxigen”, a explicat Mahler.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
La cât timp poți conduce, după ce ai băut. Cum faci ca să eviți orice...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...