Prelungirea anului școlar și revenirea la trimestre: Ce spun doi foști miniștri ai Educației: „Școala să înceapă la 1 septembrie”

Prelungirea anului școlar și revenirea la trimestre: Ce spun doi foști miniștri ai Educației: „Școala să înceapă la 1 septembrie”
Prelungirea anului școlar și revenirea la trimestre: Ce spun doi foști miniștri ai Educației: „Școala să înceapă la 1 septembrie”. Sursă foto: Mediafax/FOTO și Facebook
Publicat: 16/04/2021, 09:00

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, propune revenirea la trimestre, așa cum era în urmă cu 22 ani, și un an școlar mai lung, decizie care ar putea fi luată chiar din septembrie 2021, dacă părinții și cadrele didactice vor accepta schimbarea calendarului viitorului an școlar.

GÂNDUL.RO a stat de vorbă cu doi foști miniștri ai Educației, pe care i-a întrebat cum văd ideea prelungirii anului școlar, dar și revenirea la trimestre. Daniel Funeriu, fost ministru al Educației (23 decembrie 2009 – 9 februarie 2012), spune că numeroase studii arată efectele pozitive, mai ales pentru elevii în dificultate, ale prelungirii anului școlar. La rândul său, profesorul Mircea Miclea, fost ministru al Educație (29 decembrie 2004 – 10 noiembrie 2005), susține începerea anului școlar la 1 septembrie.

Cum văi doi foști miniștri prelungirea anului școlar

Reporter: Cum vedeți dvs ideea prelungirii anului școlar?

Daniel Funeriu: Având în vedere că eu am propus-o acum vreo două luni, am certitudinea că e excelentă. Sunt numeroase studii care arată efectele pozitive, mai ales pentru elevii în dificultate. În Germania un elev care termină 12 clase a petrecut, în realitate, echivalentul a doi ani școlari și jumătate în plus în școală. Având în vedere că nimeni nu a inventat metoda de a ști mai mult învățând mai puțin…

Mircea Miclea: Extinderea anului școlar este o idee bună pentru că noi, practic, menținem o structură a anului școlar care, în linii mari, a fost stabilită de Spiru Haret, atunci când activitățile erau mai degrabă legate de muncile agricole, de aceea vacanța de vară era atât de lungă. Eu consider că ar fi bine ca școala să înceapă de la 1 septembrie, ar fi binevenit lucrul acesta, și poate chiar ca anul școlar să se încheie pe 30 iunie. Eventual, vacanța de iarnă poate să fie prelungită cu o săptămână.

Reporter: Care ar fi principalele beneficii?

Daniel Funeriu: Simplu: mai multă școală pentru copii.

Mircea Miclea: În mod cert ar aduce beneficii pentru că practic ai mai multe ore la dispoziție pentru a parcurge aceeași materie.

Reporter:  În anii 1998 – 1999, învătământul școlar a avut parte de schimbări.Atunci s-a decis înlocuirea trimestrelor cu cele două semestre. Știți dacă au existat analize, studii, în urma cărora s-a luat această decizie?

Daniel Funeriu: Știu: nu a existat niciun studiu. S-a trezit Marga într-o dimineață și a luat decizia. Avea o imagine publică de om serios, așa că lumea a înghițit decizia pe nemestecate. O eroare.

Mircea Miclea: Din ceea ce știu eu, nu a existat niciun fel de fundamentare. În ceea ce privește împărțirea pe semestre, oricum este fragmentat anul școlar din cauza vacanțelor. Este o vacanță prin noiembrie, apoi prin decembrie, apoi în februarie. Principiul care trebuie văzut – este de a reduce din fragmentările excesive pe care le induc în momentul acesta vacanțele acestea scurte care sunt pe parcursul anului școlar. Este posibil să se treacă la trimestre, nu văd un lucru rău asta, dacă crește numărul de săptămâni de activitate școlară.

Reporter: Care sunt în opinia dvs, trei dintre cele mai importante prevederi din Legea educației naționale nr.1/20211 care nici după zece ani nu sunt aplicate?

Daniel Funeriu: Simfonia Legii 1 a fost transformată de guverne într-o penibilă manea. E inutil să facem o ierarhie a distrugerii învățământului.

Reporter: La momentul la care dvs erați ministrul Educației, ați propus începerea cursurilor pentru elevi la 1 septembrie. De ce nu ați reușit în mandatul dvs această schimbare? De ce piedici v-ați izbit?

Daniel Funeriu: Am decis și aplicat cel mai lung an școlar din ultimele decade. Am reușit fără probleme să îl prelungesc, dar nu am făcut-o atât de radical cât ar fi fost nevoie. Îmi pare rău că nu am făcut-o, că nu am prelungit anul școlar la 42 de săptămâni, nu percepeam atunci problema la adevărata ei amploare.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Micul dejun, secretul siluetei japonezilor. Trucurile alimentare prin care niponii țin bolile la distanță
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dorothy Dandridge, primul star de culoare de la Hollywood. „Nu pot juca în rolul unei...