Sorin Cîmpeanu, noi precizări despre modul în care vor reveni elevii în școli: Masca de protecție va fi purtată în permanență

Sorin Cîmpeanu, noi precizări despre modul în care vor reveni elevii în școli: Masca de protecție va fi purtată în permanență
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu (Foto: Facebook)
Publicat: 04/05/2021, 09:14
Actualizat: 04/05/2021, 10:46

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a oferit informaţii suplimentare, luni, despre regulile pe care trebuie să le respecte elevii când se vor reîntoarce în bănci.

Sorin Cîmpeanu a transmis, luni, în exclusivitate pentru Antena 3, că masca de protecţie va fi purtată în timpul orei. Cât despre distanțare, Sorin Cîmpeanu a spus că trebuie respectată „în limita posibilului” 3.

„Masca este de preferat să fie asigurată tot timpul. Din ceea ce am văzut în şcolile din România, aceste lucruri s-au păstrat în limita posibilului, desigur. Este iluzoriu să ne imaginăm că va fi respectată întru totul distanţa de 1 metru, dar pe de altă parte, este îmbucurător faptul că în cele mai multe situaţii, cadrele didactice atrag atenţia în permanenţă copiilor. Sigur, cu cât sunt mai mici, cu atât e mai complicat.

Trendul ratei de infectare este descrescător. Asta este îmbucurător. Dacă şi ritmul campaniei de vaccinare va fi la fel de bun, cred că pe parcursul celor aproape 8 săptămâni de şcoală, pentru că cei care încep şcoala pe 5 mai vor avea şcoală până pe 25 iunie, deci sunt aproape 8 săptămâni de şcoală, timp în care vom monitoriza atât rata de infectare, cât şi progresul campaniei de vaccinare. Dacă şi epidemiologii vor considera că se pot redeschide şcolile peste tot, fără diferenţiere, cu prezenţă fizică, va fi un element destul de important pentru sistemul de educaţie”.

Întrebat despre  prezenţa panourile separatoare de plexiglas, Sorin Cîmpeanu a spus că acestea mai mult încurcă decât ajută.

”Nu va fi cazul în şcolile din România. Nu există obligativitatea acestor panouri de plexiglas. Sunt studii ştiinţifice care repet, ne arată, că mai mult încurcă aceste panouri de plexiglas, decât ajută. Pe de altă parte, masca de protecţie va fi purtată în permanenţă”, a precizat ministrul Educaţiei, informează antena3.ro

Grădinițele și școlile se redeschid miercuri, 5 mai 2021

Grădinițele și școlile se redeschid miercuri, 5 mai 2021, după vacanța de Paște. Miercuri vor începe cursurile copiii de grădiniță, precum și elevii din clasele pregătitoare – a IV-a, elevii din a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a. Elevii din ani terminali vor reveni la școală pe 10 mai 2021. În această categorie intră cei de clasa a VIII-a, a XII-a.

Care sunt cele două scenarii

În instituțiile de învățământ / unitățile conexe din orașele/comunele unde incidența este mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori, cursurile se vor desfășura potrivit scenariului 1.
Acesta presupune participarea zilnică la cursuri, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ. Se impune respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.
În instituțiile de învățământ/unitățile conexe din orașele/comunele unde incidența cazurilor este mai mare de 1/1000, dacă la nivelul localității nu este declarată stare de carantină, cursurile se vor desfășura potrivit scenariului 2.
Acesta presupune:
  •  participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, precum și a elevilor din învățământul special, indiferent de clasă, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară;
  • participarea zilnică, în sistem on-line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu;

Elevii de clasa a VIII-a revin la școală pe 10 mai și fac cursuri cu prezență fizică până pe 11 iunie.

Elevii de clasa a XII-a/a XIII-a revin la școală pe 10 mai și fac cursuri cu prezență fizică până pe 4 iunie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete