Deputatul PSD Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS: ”Cifrele furnizate de autorități în ceea ce privește numărul de cazuri COVID bazat pe testări sunt puțin credibile în această perioadă”

Deputatul PSD Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS: ”Cifrele furnizate de autorități în ceea ce privește numărul de cazuri COVID bazat pe testări sunt puțin credibile în această perioadă”

Alexandru Rafila, deputat PSD și reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), este de părere că cifrele referitoare la numărul infecțiilor COVID bazat pe testele efectuate nu este credibil, cel puțin în acest moment.

Totodată, Rafila s-a referit, punctual, și la alte trei subiecte importante în contextul pandemic:

  • Evoluția numărului de infecții cu noul coronavirus după Sărbătorile Pascale
  • Soluțiile care pot impulsiona campania de vaccinare în perioada următoare
  • Imunizarea colectivă în România

Potrivit lui Alexandru Rafila, bilanțul infecțiilor ”este foarte probabil să crească”, într-o săptămână sau două, ținând cont de faptul că a existat o mobilitate mult mai mare, la nivel național, în perioada mini-vacanței de Paști.

”Este foarte probabil să crească bilanțul infecțiilor în una-două săptămâni, dar cred că o să fie o creștere tranzitorie, nu cred că va fi o creștere de lungă durată, e normal să fie așa, pentru că în mod evident, mobilitatea, interacțiunile între persoane au fost mult mai multe în timpul acestor trei zile de sărbătoare”, consideră Alexandru Rafila.

”Pe de altă parte, trebuie să ne uităm în special la ceea ce se întâmplă în spitale, în secțiile de Terapie Intensivă, pentru că cifrele furnizate de autorități în ceea ce privește numărul de cazuri bazat pe testări, din punctul meu de vedere, sunt puțin credibile, în această perioadă”

Alexandru Rafila

Alexandru Rafila: ”Sunt soluții care pot impulsiona vaccinarea, dar nu sunt suficiente”

În ceea ce privește campania de vaccinare desfășurată în contextul pandemiei de coronavirus, deputatul PSD spune că – la acest moment – este respectat un anumit grafic, însă nu este foarte sigur dacă ritmul vaccinării va fi menținut în luna următoare.

Sunt introduse în scenariul medical diverse soluții – vezi locurile de vaccinare direct din mașină sau maratonul de vaccinare care a fost la Timișoara sau se va desfășura și în orașe -, însă, deocamdată, acestea nu sunt ”suficiente”.

 ”Eu nu cred că este în grafic sau mă rog, este în grafic în acest moment, dar rămâne de văzut dacă în următoarea lună această cadență se va păstra, pentru că în acest moment există o disponibilitate mult mai mare de vaccin decât de doritori și faptul că se încearcă diverse soluții, cum ar fi aceste locuri de vaccinare direct din mașină sau maratonul de vaccinare care a fost la Timișoara sau se va desfășura și în alte mari orașe, sigur că sunt soluții care pot impulsiona vaccinarea, dar nu sunt suficiente”, a mai precizat reprezentantul României la OMS, potrivit RFI.

Rafila, despre imunizarea colectivă: ”Luna octombrie este un termen mai realist”

Premierul României a preconizat că va exista o imunizare colectivă în România, la sfârșitul lunii august, însă Alexandru Rafila își manifestă scepticismul în legătură cu o astfel de declarație.

Din punctul său de vedere, imunizarea colectivă – în condițiile în care ritmul de vaccinare nu depășește, zilnic, 80.000 de persoane – nu ar putea fi realizată decât în luna octombrie, acesta fiind un termen ”mai realist”.

”Cred, personal, că dacă nu o să avem o campanie de informare permanentă și țintită pentru diversele categorii de populație, pentru mediul rural, pentru mediul urban, pentru tineri, pentru persoanele vârstnice, dar trebuie să fie particularizată, atunci s-ar putea să nu atingem această țintă de 10,4 milioane. Oricum, la sfârșitul lunii august, cum preconiza primul-ministru, eu personal am dubii serioase că se poate rezolva într-un timp așa de scurt, ar însemna să vaccinăm 200.000 de persoane în fiecare zi. Vedeți că ritmul nu depășește în general 80.000. Așa că probabil că luna octombrie este un termen mai realist, din punctul meu de vedere”, a mai spus deputatul PSD.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pescobar, cu 12 gagicuțe la mare: Și-a lăsat iubita acasă și a făcut show de...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Ies la lumină noi detalii în cazul fetiței și bătrânei din Călărași, care ar fi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Toți românii vor fi verificați. Ce documente trebuie să ai la tine din 31 martie
Cătălin Bordea, șocat de femei: Mi-a ajuns
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb