GÂNDUL LIVE. Alexandru Rafila, deputat PSD, despre educația sexuală: „Nimeni nu a discutat despre ce conține curricula şcolară. Ne-am cantonat într-o dispută sterilă” – VIDEO

Publicat: 28/06/2021, 21:08
Actualizat: 29/06/2021, 12:55

Alexandru Rafila, deputat PSD și reprezentant al României la OMS, a fost invitatul Emmei Zeicescu în ediția de luni, 28 iunie, a emisiunii GÂNDUL LIVE. Deputatul social-democrat a vorbit despre educația sexuală în școli, subliniind că, în spațiul public, se discută „doar despre un termen”, iar părinții nu cunosc ce conține curricula. Mai mult, reprezentantul României la OMS spune că „în momentul de față, nu există persoane instruite, la nivel național”.

Deputatul Alexandru Rafila spune că, dacă părinții și, inclusiv Biserica, ar cunoaște curricula materiei de educație sexuală, nu s-ar mai opune. Însă, este dezbătut, în spațiul public, „un termen”.

„Am vizitat un liceu internațional din București, unde copiii învață pentru meseriile de viitor. Dacă rămânem în același tip de învățământ, utilitatea noțiunilor predate copiilor îi demobilizează, mai degrabă. Ar trebui să existe o discuție deschisă pe această temă, ca să nu creăm false subiecte, așa cum s-a discutat despre educația sexuală.

Noi nu trebuie să discutăm despre educația sexuală în contradictoriu, ci să venim cu o curriculă, să ne întrebăm cine instruiește și evaluează formatorii.

 „Dacă părinții ar cunoaște curricula, nu s-ar mai opune. Noi discutăm despre un termen”

În urmă cu câțiva ani, aveam un proiect ”educație pentru sănătate”, nu ”educație sanitară”, pentru că făcea referire la igienă. Cam așa ar fi trebuit pusă problema. Ne-am cantonat într-o dispută sterilă, pentru că nimeni nu a discutat despre ce conține materia. În momentul de față, nu există persoane instruite, la nivel național.

Profesorul de biologie are cunoștințe, dar care ar trebui integrate. Oamenii au perceput, în general, că părinții ar trebui să aibă dreptul să își retragă copiii sau nu.

Ne pierdem în dezbateri de genul acesta. Dacă ar fi fost explicat, cred că și Biserica ar fi fost de acord cu educația pentru sănătate care să aibă și o componentă legată de educația sexuală”.

Premierul Florin Cîțu a declarat că, în urma votului din Senat, prin care educația sexuală rămâne o materie opțională sub numele de „educație sanitară”.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu va introduce anul viitor un modul obligatoriu care se va numi „educație pentru viață”.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că o lege cu privire la educaţia pentru viaţă sau la educaţia sexuală nu are motiv să intre în circuitul legislativ în Parlament, pentru că Legea educaţiei naţionale prevalează în faţa oricărui act normativ referitor la acest domeniu, iar această lege prevede clar că programa şcolară şi planurile-cadru se realizează de către Ministerul Educaţiei, prin organismele abilitate.

Ministrul Educaţiei confirmă că a purtat o discuţie cu premierul Florin Cîţu despre introducerea materiei Educaţiei pentru viaţă, care să cuprindă şi elemente de educaţie sexuală.

“Educație pentru viață” va fi o materie bazată pe module, predată de la clasa a 5-a până la a 12-a.

Materia “Educaţie pentru viaţa” ar urma să conţină 8 module obligatorii, printre care şi educaţia sexuală, alături de cunoştinţe juridice, economice, educaţie civică, alimentaţie sănătoasă, prim-ajutor şi educaţie financiară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cine e Iulia, femeia care i-a fost alături lui Mihai Neșu după divorțul de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice