Mesajul premierului Florin Cîțu la împlinirea a 80 de ani de la Pogromul de la Iași: ”Nu trebuie să lăsăm niciodată ca istoria însângerată să se repete”

Mesajul premierului Florin Cîțu la împlinirea a 80 de ani de la Pogromul de la Iași: ”Nu trebuie să lăsăm niciodată ca istoria însângerată să se repete”
Florin Cîțu: Este important să rămânem vigilenţi şi să ne vaccinăm, este singură soluţie de a scăpa de pandemie

Pogromul de la Iași – 27-30 iunie 1941 – a fost unul dintre cele mai violente pogromuri din istoria evreilor din România. Potrivit datelor oficiale, în cele trei zile au fost uciși 13.266 de evrei. Anul acesta se împlinesc 80 de ani de la această tragedie, iar premierul Florin Cîțu a transmis un mesaj prin care își exprimă speranța că astfel de atrocități nu vor mai avea loc niciodată.

”Minți întunecate” au decis uciderea a mii de oameni, în acele zile de tristă amintire și nimic nu poate să justifice tot ceea ce s-a petrecut atunci, transmite premierul României.

”Ultimele zile din iunie ne amintesc în fiecare an de o perioadă dureroasă prin care România a trecut cu exact opt decenii în urmă, când ura și antisemitismul au întunecat minți și au împins decidenți și reprezentanți ai structurilor de forță de atunci la acte de violență și crime împotriva evreilor din Iași.

Nimic nu poate justifica ceea ce s-a petrecut atunci și nimic nu poate șterge suferința miilor de evrei ieșeni scoși atunci din propriile case, despărțiți de familii, înghesuiți în trenurile morții și în camioane în condiții cărora cei mai mulți dintre ei nu le-au supraviețuit. Privind în urmă la acel asasinat de proporții împotriva populației de origine evreiască, comis sub comanda regimului legionar din acea perioadă, nu putem să nu ne cutremurăm la gândul că oameni simpli, fără vină, au devenit victime ale unor ideologii care au împărțit lumea, au persecutat și au ucis oameni pe criterii de rasă. Rememorăm acum cu compasiune, durere și revoltă suferințele lor și nu trebuie să lăsăm niciodată ca istoria însângerată să se repete”, transmite Florin Cîțu.

Florin Cîțu: ”Fie veșnică memoria victimelor Pogromului de la Iași și a Holocaustului din România!”

Astăzi a fost inaugurat și Muzeul de Istorie a Pogromului de la Iași, iar Florin Cîțu consideră că este vorba despre un gest firesc și cuvenit ”împotriva uitării”. 

Pericolele globale contemporane afectează oamenii, indiferent de rasă sau convingeri religioase, iar premierul României transmite că doar solidaritatea poate asigura o stabilitate pe termen lung.

”Inaugurarea de astăzi a Muzeului de Istorie a Pogromului de la Iaşi reprezintă un gest cuvenit împotriva uitării miilor de oameni victime ale evenimentelor din iunie 1941. Le suntem datori să conștientizăm că suntem toți egali în fața pericolelor globale și doar fiind solidari putem depăși orice provocare. De mai bine de un an, pandemia ne afectează indiferent de rasă, convingeri religioase sau orice alte criterii. Efectele poluării planetei, pentru care suntem toți responsabili, ne afectează în mod egal pe toți. Putem trece cu bine peste astfel de încercări unindu-ne eforturile, nu prin dezbinare.

Asistăm, din păcate, și acum la încercări ale anumitor cercuri de a acredita discursul antisemit, naționalist, populismul, discriminarea pe orice criteriu și, prin manipulare, incită la ură și violență. Românii își doresc altceva și au luptat pentru valorile democrației și convingerea mea este că trebuie să le respectăm dorința, inclusiv prin combaterea oricăror încercări de a învrăjbi oameni împotriva altor oameni.

Fie veșnică memoria victimelor Pogromului de la Iași și a Holocaustului din România!”, încheie Florin Cîțu mesajul transmis la împlinirea a 80 de ani de la Pogromul de la Iași.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Doliu imens în PSD. A murit în prag de Înviere. Tragedia a lovit chiar azi
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern