Talibanii au intrat în Kabul. SUA își evacuează diplomații din capitala afgană cu elicopterele

Talibanii au intrat în Kabul. SUA își evacuează diplomații din capitala afgană cu elicopterele
Talibanii au intrat în Kabul
Publicat: 15/08/2021, 12:13
Actualizat: 15/08/2021, 13:05

SUA au început evacuarea diplomaților săi din capitala Afganistanului, Kabul, cu elicopterele, după ce talibanii au intrat în oraș, potrivit informațiilor transmise de Reuters.

Un oficial din Ministerul de Interne a declarat, potrivit aceleiași surse, că forțele talibane ”vin din toate direcțiile”, acestea aflându-se deja în trei districte din Kabul.

Situația este deosebit de tensionată, în astfel de condiții, cu toate că un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat că gruparea islamistă negociază cu guvernul pentru ”o predare pașnică” a Kabulului. Un oficial american a declarat pentru CNN că evacuările ”sunt în plină desfășurare”, scopul fiind acela de a extrage personalul ambasadei SUA până marți dimineață.

Totuși, într-o postare de pe contul de Twitter al președinției afgane s-a anunțat că s-au auzit focuri de armă la mai multe puncte de control din jurul capitalei, dar ”forțele de securitate, în colaborare cu partenerii internaționali, au orașul sub control”.

Emiratul islamic – aşa cum se intitulează talibanii – ”îşi va proteja, ca întotdeauna, viaţa, proprietatea şi onoarea şi va crea un mediu paşnic şi sigur pentru naţiunea sa iubită”, a transmis Al Jazeera.

Jo Biden a declarat că administraţia sa le-a spus oficialilor talibani, în discuţiile din Qatar, că orice acţiune care pune în pericol personalul SUA ”va fi întâmpinată cu un răspuns militar rapid şi puternic”.

Talibanii le cer civililor să rămână în țară

Același purtător de cuvânt a afirmat că preluarea Kabulului nu va fi urmată de vreo răzbunare, iartoți cei care au servit guvernul și armata vor fi iertați”, însă astfel de declarații nu au darul de a liniști.

De asemenea, același reprezentant al talibanilor a făcut apel al civili să rămână în țară și să nu părăsească Afganistanul de frica unor repercusiuni tragice.

Pe de altă parte, potrivit Hotnews, luptătorilor talibani li s-a cerut să stea la punctele de intrare în oraș, mujahedinii nu au ucis sau rănit pe nimeni în Kabul, a declarat și un lider taliban din Doha. Scenariul capătă, acum, conotații dramatice, în pofida faptului că – săptămâna trecută – serviciile secrete americane susțineau că orașul Kabul poate rezista cel puțin 3 luni.

MAE: ”Activitatea Ambasadei României la Kabul a fost suspendată în anul 2019”

Ministerul Afacerilor Externe al României (MAE) a recomandat ferm cetățenilor români care se deplasează în Afganistan sau care se află deja pe teritoriul acestui stat să se adreseze Ambasadei României la Islamabad şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

”Pentru sprijin și informații vă rugăm să vă adresați Ambasadei României de la Islamabad (telefon de urgență +92 311 4469900) sau misiunilor diplomatice ale statelor membre UE care sunt încă operaționale la Kabul, inclusiv pentru identificarea unor soluții de repatriere”, s-a precizat în comunicatul MAE.

Totodată, cetățenii români pot solicita sprijin misiunilor diplomatice ale statelor membre ale Uniunii Europene care sunt încă operaționale la Kabul.

MAE a reamintit, în comunicat, că activitatea Ambasadei României la Kabul a fost suspendată în anul 2019, în urma unui atentat care a avariat grav clădirea misiunii.

”Având în vedere lipsa unei misiuni operaționale la Kabul și faptul că Ambasada României de la Islamabad a preluat reprezentarea țării noastre în relația cu Afganistanul, capacitatea de intervenție a acestei misiuni în Afganistan este limitată, mai ales în contextul deteriorării situației de securitate din această țară”

MAE

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale