Europa, în pericol din cauza schimbărilor climatice. Continentul s-ar putea confrunta tot mai des cu incendii, inundații și chiar dispariția unor zone de coastă

Europa, în pericol din cauza schimbărilor climatice. Continentul s-ar putea confrunta tot mai des cu incendii, inundații și chiar dispariția unor zone de coastă
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock
Publicat: 17/08/2021, 09:19

Grupul interguvernamental de experți ONU care este însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale (IPCC) avertizează că Europa se va confrunta tot mai des cu valuri de căldură și inundații din cauza schimbărilor climatice.

De asemenea, europenii vor trebui să se obișnuiască cu evenimentele extreme, chiar dacă omenirea va reuși să îndeplinească obiectivul de a menține nivelul temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius față de perioada industrială, obiectiv stipulat în Acordul Climatic de la Paris, informează Digi24, care citează Politico Europe.

În cadrul celui mai amplu raport din istorie cu privire la încălzirea globală, grupul de experți susține că activitățile umane determină schimbări „fără precedent” în raport cu clima, inclusiv unele care duc la creșterea nivelului mării, fenomen ireversibil pentru sute sau chiar mii de ani.

Dincolo de impactul general și direct al al schimbărilor climatice în raport cu Europa, încălzirea globală nu va arăta la fel peste tot. Datorită progreselor în modelarea climei, evaluarea IPCC include proiecții detaliate despre modul în care schimbările climatice vor afecta diferite regiuni ale Europei.

Valurile de căldură vor provoca incendii de vegetație tot mai des în Europa

Specialiștii se așteaptă ca Europa să înregistreze o creștere a temperaturii mai accentuată decât media globală. Iar predicțiile încep deja să se adeverească, dat fiind că frecvența și intensitatea valurilor de căldură au crescut deja în Europa și vor continua să crească.

O creștere a temperaturii medii globale cu 2 grade Celsius față de perioada preindustrială ar intensifica valul de căldură extremă din Europa, care ar depăși astfel „pragurile critice” pentru sănătatea umană, agricultură și ecosisteme.

Astfel, Europa de Sud și cea de Est se vor confrunta, cel mai probabil, tot mai des cu incendii de vegetație cauzate de valurile de căldură, precum cele care au afectat luna aceasta țări precum Grecia, Turcia sau Italia.

Cei 234 de autorii ai raportului IPCC privind schimbările climatice au subliniat, totodată, că tendința de creștere a temperaturii din Europa nu poate fi explicată fără factorul uman, experții ONU din cadrul IPCC afirmând că este „fără echivoc” faptul că oamenii sunt responsabili pentru schimbările climatice.

„Ne așteptăm la implicații majore cauzate de combinarea dezvoltării urbane viitoare și apariția mai frecventă a evenimentelor climatice extreme, cum ar fi valurile de căldură, cu zile și nopți mai calde, care vor spori stresul termic în orașe”, menționează experții ONU în raporul IPCC.

Inundații tot mai dese și secetă tot mai puternică

Totodată, dezastrele naturale precum inundațiile din Germania și Belgia de anul acesta vor deveni și ele tot mai frecvente.

Precipitațiile extreme și inundațiile aferente vor crește în toată Europa, chiar dacă omenirea va reuși să atingă scopul Acordului de la Paris de menținere a temperaturii la un nivel de 1,5 grade față de perioada preindustrială.

În eventualitatea unei creșteri a temperaturii medii globale cu două grade Celsius față de perioada preindustrială, Marea Mediterană va înregistra mai multe perioade de secetă, într-o proporție asemănătoare cu seceta care s-ar putea înregistra în Europa de Vest și cea Centrală.

Eroziunea zonelor de coastă va continua

Indiferent de scenarile privind încălzirea globală, nivelul mării va crește peste tot în Europa, cu excepția Mării Baltice, și este probabil să continue să urce după anul 2100, conform experților climatici.

„Evenimentele extreme de la nivelul mării vor deveni mai frecvente și mai intense, ducând la inundații în zona de coastă”, prevede raportul IPCC, care avertizează, de asemenea, că evenimentele care se întâmplă odată într-un secol ar putea avea loc în fiecare an până la sfârșitul secolului.

Asta înseamnă că plajele sunt amenințate, iar malurile coastelor nisipoase ale Europei se vor retrage în deceniile următoare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
McDonald’s va vinde, în premieră, burgeri mai mari