VIDEO. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: Nu vor fi niciun fel de restricții pentru cei nevaccinați, ci vor fi avantaje pentru vaccinați

VIDEO. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: Nu vor fi niciun fel de restricții pentru cei nevaccinați, ci vor fi avantaje pentru vaccinați
Ministrul Educaţiei / Sursa: Eduard Vînătoru/MEDIAFAX FOTO
Publicat: 19/08/2021, 18:18
Actualizat: 19/08/2021, 18:42
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi, în cadrul unei conferințe susținute după ședința de Guvern, că „nu vor exista niciun fel de restricții” pentru cei nevaccinați împotriva Covid-19, dar vor exista unele avantaje pentru cei vaccinați, fără a detalia care ar putea fi acestea. Spusele oficialului vin în contextul necesității stabilirii strategiei de care România are nevoie pentru deschiderea noului an școlar.
„Nu vor fi restricții pentru cei nevaccinați, niciun fel de restricții, însă vor fi avantaje pentru cei vaccinați. Toate ipotezele nu dezavantajează persoanele nevaccinate, indiferent că vorbim de elevi sau de cadre didactice, dar in mod firesc cei vaccinați vom vedea ce avantaje au cei vaccinați în aceste scenarii”, a afirmat Cîmpeanu.
Chestionat pe tema avantajelor la care face referire, Cîmpeanu a menționat ipoteza lansată deja, ca elevii vaccinați să aibă posibilitatea de a merge fizic la școală atunci când apare un caz confirmat de COVID-19 în clasă.
Un alt avantaj: „Acolo unde sunt clase cu dimensiunea de până la 10 persoane, există astfel de situații, în cazul în care toți sunt vaccinați, ar putea să se renunțe la obligativitatea purtării măștii de protecție.”
Întrebat despre faptul că PSD a cerut să se renunțe la ipoteza menționată, Cîmpeanu a răspuns: „În nicio ipoteză nu vom dezavantaja persoanele nevaccinate, vor fi valabile cel puțin condițiile de până acum, drepturile de până acum. În plus, este normal să ne gândim la stimularea celor care înțeleg importanța nevaccinării. Nu este vorba de trimiterea în online a celor nevaccinați, până acum erau trimiși toți oricum în online la apariția unui caz”.

Mâine la Guvern, începând cu 10:00, va avea loc o discuție convocată de către prim-ministrul României la care vor participa ministrul Sănătății și ministrul Educației, reprezentantul Comitetului Național pentru Situații de Urgență, reprezentantul Comitetului Național pentru Vaccinare, reprezentantul INSP și un reprezentant al Administrației Prezidențiale. În această întâlnire vor fi discutate toate ipotezele de lucru, a anunțat Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, există propuneri de creștere a pragului ratei de infectare până la care școlile să rămână deschise, față de cele de anul trecut, când au existat praguri de 1%, 3% și 6%, în diferite scenarii.

„Până acum, știți foarte bine că erau scenariile deja cunoscute, școlile rămâneau deschise până când localitatea atingea pragul de 1 la mie rată de infectare. Există propunerea de ridicarea acestui nivel până la care școlile rămân în totalitate deschise”, a afirmat el.

„Atunci când se va depăși acest prag vom vedea ce măsuri trebuie luate”, a adăugat el, referindu-se la pragul de la care nu se va putea merge la școală fizic, prag al ratei de infectare ce urmează să fie stabilit vineri într-o întâlnire la guvern la care vor participa și Raed Arafat, INSP și colonelul Valeriu Gheorghiță.

Cîmpeanu a amintit că în prezent sunt circa 30.000 de copii de 12-15 ani, adică 4% din această categorie de vârstă, și 145.000 de tineri 16-19 ani, o pondere de 20% din această categorie de vârstă.

„Ambele situații sunt sub media națională. Totuși, personalul din învățământ este vaccinat în proporție de peste 60%”, a spus ministrul.

Testarea periodică

„Testarea periodică poate fi făcută într-un singur fel – cu teste PCR. Nici in acest moment testele noninvazive nu sunt omologate în România. Dacă este vorba de rate de infectare ridicate, peste acel prag, atunci presupun că vor fi necesare măsuri suplimentare de protecție, printre care poate fi și testarea periodică a celor nevaccinați. Din ceea ce știți de fapt, nu cadrul legal a împiedicat folosirea testelor în școli. Au fost peste un milion de teste și au fost folosite doar 2%. Nu au fost folosite pentru că nu a existat acordul părinților.”

„Stocul disponibil de teste pentru școli este de aproape 250.000, circa 5000 de teste în fiecare județ, în măsura in care se epuizează exista disponibilitatea guvernului sa fie suplimentat. Testarea se va face nu numai cu acestea, ci și de către DSP.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta-minune lui Carmen Brumă: ce consumă iubita lui Mircea Badea de ani buni! Așa se...
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
A devenit COMPLET ILEGAL în România. Anunț de la Guvern chiar astăzi, 30 APRILIE: A...
Regele Charles revine la îndatoririle publice. Vizită la un spital specializat în cancer
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Scene terifiante în plină stradă! Un barbat înarmat cu o sabie de samurai a atacat...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce înseamnă acronimul NASA?