Președintele Colegiului Medicilor din România, despre certificatul COVID-19: „Cum vom face în România, probabil asta va fi o decizie politică. Important e să fie”

Președintele Colegiului Medicilor din România, despre certificatul COVID-19: „Cum vom face în România, probabil asta va fi o decizie politică. Important e să fie”
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu / Sursa: Facebook
Publicat: 11/12/2021, 12:35
Actualizat: 11/12/2021, 13:01

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, consideră că este „mare nevoie” de implementarea certificatului COVID-19 la nivel naţional, argumentând că în ţările în care această măsură a fost introdusă, efectele pandemiei au fost redusw. „Cum vom face în România, probabil asta va fi o decizie politică. Important e să fie”, susţine reprezentantul medicilor.

„Toată lumea este de acord că avem nevoie de certificatul verde şi acest lucru este adevărat, chiar avem mare nevoie. Modalitatea de implementare, acum depinde. Dacă e să ne uităm la experienţa ţărilor europene – Italia, Franţa, Germania – unde au implementat acest certificat verde din mai-iunie şi lucrurile au mers foarte bine. Ei nu au avut o intensitate foarte mare a valului patru. Cum vom face în România, probabil asta va fi o decizie politică. Important e să fie”, a afirmat preşedintele Colegiului Medicilor din România, vineri seară, la TVR, citat de News.ro.

Certificatul COVID-19 va deveni obligatoriu doar când numărul de cazuri creşte constant, este formula propusă de coaliția de la guvernare după mai multe discuții contradictorii în ultima săptămână. Măsura, care a fost deja adoptată de multe state europene, ar urma să intre în vigoare la noi de anul viitor, potrivit informațiilor din această etapă a debaterii.

„Ultimul val a fost un dezastru, un dezastru umanitar”

În plus, în intervenția de vineri seara, Daniel Coriu a pus accent pe importanţa vaccinării anti-COVID și a precizat că există studii care arată că a treia doză a vaccinurilor bazate pe ARNm protejează şi în cazul infecţiei cu varianta Omicron.

„Deja noi avem o experienţă, am trecut cu bine patru valuri. Sigur, ultimul val a fost un dezastru, un dezastru umanitar, am avut o rată de decese zilnice destul de mare şi aceste decese s-au produs la persoanele nevaccinate. Deci vaccinarea a protejat. Acum, datele recente publicate în urmă cu două zile de cei de la Pfizer şi Moderna, studiile arată că cel puţin într-un procent important administrarea celei de-a treia doze protejează”, a explicat preşedintele CMR.

Daniel Coriu a arătat că există un grad de protecţie şi pentru cei vaccinaţi cu două doze, dar la doza booster „gradul de protecţie este ridicat”.

Și Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institului Național de Sănătate Publică, a subliniat, vineri, că, în cazul în care o persoană are schema completă, este extrem de important să facă și doza de rapel, doza de booster, dacă au trecut 6 luni de la efectuarea a schemei complete, cu atât mai mult dacă face parte dintre cei cu boli cronice sau vârstnici, pentru că vaccinarea rămâne singura recomandare de protecție eficientă față de spitalizare și față de deces.

„Numărul de cazuri care au fost înregistrate în săptămâna 29 noiembrie – 5 decembrie, au fost raportate și identificate într-un procent de 70% la populație nevaccinată.  Dintre cei vaccinați, care reprezintă restul de 30%, marea lor majoritate se află într-o perioadă în care nivelul de protecție asigurat de vaccin este mult inferior, astfel încât puteți să vedeți la schemă incompletă 7,6% sau ce e cu schemă completă, dar, la mai mult de 6 luni de la efectuarea acestei scheme, sunt 48% aproape. Deci, peste 50% dintre cazuri de infectări s-au petrecut la persoane, cum v-am spus, în afara perioadei optime de protecție”, a spus Adriana Pistol.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Simona Halep a primit un nou verdict. Diferența e enormă față de ce se știa:...
Ce e de așteptat de la noua întâlnire între Regele Charles și Prințul Harry
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii