VIDEO | Dîncu: Rusia nu este o ameninţare directă pentru România, dar este o ameninţare pentru securitatea din zonă. Trebuie să fim pregătiți pentru orice

Publicat: 07/01/2022, 21:48
Actualizat: 07/01/2022, 23:16

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat vineri, la Digi24, că în acest moment Rusia nu reprezintă o amenințare directă pentru România, dar este o reală amenințare pentru zona Europei de Est. El spune că atât România, cât și NATO trebuie să fie pregătite pentru orice scenariu.

„România, în cadrul NATO, trebuie să fie tot timpul pregătită pentru orice şi asta este cea mai bună până la urmă, singura condiţie, astăzi, a apărării este aceasta să fii pregătit mereu pentru orice tip de conflict posibil în zona noastră

 Rusia, în momentul acesta, nu este o ameninţare directă pentru România, dar este o ameninţare pentru securitatea din zonă. Ori noi facem parte dintr-un sistem de apărare,  sistemul NATO, deci noi reacţionăm armonic cu toate celelalte ţări. Am avut un B9, un summit la Bucureşti, cu ţările de pe flancul estic, cu reprezentanţii B9, s-a întâlnit şi preşedintele Statelor Unite, preşedintele Iohannis este foarte activ în străinătate, în discuţii şi promovarea intereselor ţărilor de pe flancul estic”, a declarat Vasile Dîncu.

Ministrul consideră că Rusia folosește amenințările la adresa Ucrainei ca drept pretexte pentru a obține o poziție de forță în negocierile cu NATO.

„Este vorba de una din revendicările propagandistice ale Rusiei, în care ei spun că bazele din România şi Polonia pot fi folosite de o factură ofensivă, deşi NATO a demonstrat că sunt doar de natură defensivă, deci nu pot fi folosite în acest moment pentru asta, dar evident că sunt declaraţii în care Rusia face presiune în negocierile mai mari cu NATO privind crearea unei centuri de securitate, care este greu de acceptat, pentru că este de fapt o centură de securitate care ar porni de la zidul Berlinului încoace şi care cuprinde toate ţările care au intrat în NATO după 1997 şi care ar trebui să nu existe nici o prezenţă a NATO aici”, a afirmat Dîncu.

Dîncu susține că România trebuie să fie pregătită pentru orice, însă nu dorește să alarmeze populația, dacă nu este cazul.

„Suntem pregătiţi, evident că dialogul rămâne şi aici populaţia noastră nu trebuie să se alarmeze, pentru că dialogul este în acest moment foarte important. Aţi văzut că fiind vorba de un sistem centralizat, cu decizie centralizată, cum este Rusia, Statele Unite şi ţările NATO au accelerat foarte mult dialogul între Statele Unite, NATO şi Rusia”, a afirmat el.

Întrebat dacă Rusia va fi mai ofensivă în 2022, ministrul a răspuns: ”Rusia este ofensivă. În această perioadă a mărit foarte mult şi tonul, agresivitatea discursului şi a avut nişte cereri ultimative, însă părerea mea este că sunt mai degrabă forme de negociere. Nu cred că este foarte simplu pentru Rusia să declanşeze procese care ar fi urmate de blocadă economică, pentru că o blocadă economică pentru Rusia nu ar fi un lucru pe care să-l poată gestiona. Sperăm însă în raţiune”.

Secretarul general al NATO: Există un real risc de conflict militar la granița Ucrainei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat vineri, că există un risc real de conflict militar în Ucraina, după ce Rusia continuă să-și aducă trupe la granițele dintre cele două state.

„Întărirea militară a Rusiei continuă în jurul Ucrainei și este însoțită de un discurs amenințător de la Moscova dacă cererile acesteia nu sunt acceptate. Cu toate acestea, acestea sunt inacceptabile și riscul unui nou conflict este real”, a declarat el după o întâlnire prin videoconferință cu miniștri ai țărilor Alianței.

NATO programează o reuniune specială cu Rusia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a programat pentru săptămâna viitoare o reuniune specială a ambasadorilor aliați și a înalților oficiali ruși, în contextul în care ambele părți încearcă să dialogheze pentru a preveni un conflict deschis în legătură cu Ucraina, a declarat marți un oficial NATO.

Alarmată de consolidarea militară a Rusiei de-a lungul graniței cu Ucraina, alianța militară occidentală a încercat de luni de zile să obțină o reuniune a Consiliului NATO-Rusia, dar forumul părea în pericol după o dispută de spionaj în octombrie.

Reuniunea consiliului, un format folosit pentru dialog din 2002, va avea loc la Bruxelles pe 12 ianuarie, după ce oficialii americani și ruși vor purta discuții de securitate pe 10 ianuarie la Geneva.

Putin vrea ca Rusia să aibă „relaţii” mai strânse cu țările din fostul bloc sovietic

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, vrea să aibă legături mai strânse între fostele republici componente ale Uniunii Sovietice, la 30 de ani după dezmembrarea acesteia.

„Trebuie să spun că relaţiile care au fost păstrate din timpul Uniunii Sovietice au jucat, în general, un rol pozitiv”, a spus Vladimir Putin, în cadrul unui summit informal al liderilor ţărilor din Comunitatea Statelor Independente (CSI), desfăşurat la Sankt Petersburg.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Cutremur în tenis. HALEP a făcut anunțul: Nu se poate așa ceva
Pasca din copilărie, gust de neuitat. Care e ingredientul secret
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice