GALERIE FOTO Spectacole, teatru și roboți dansatori pentru 19 refugiați ucraineni

Publicat: 01/04/2022, 17:38
Actualizat: 01/04/2022, 17:38

Studenții craioveni s-au mobilizat pentru a-i face pe refugiații ucrainieni, cazați într-un cămin al Universității din Craiova, să uite, măcar puțin, de război. Mai exact, studenții care studiază muzica vin și le cântă, cei de la teatru fac spectacole, cei de automatica le arată roboții dansatori, iar lectorii străini îi adună pe micuți în jurul lor și le citesc povești cu eroi învingători. 

19 ucrainieni locuiesc de câteva zile într-un cămin al Universității din Craiova. Printre ei și Zvetlana, o tânără din Odesa care are trei copii. De când a început războiul trăiește o adevărată dramă. A fugit din calea bombardamendatelor pentru că îi era teamă pentru viața micuților. Ca să ajungă în România a mers cu trenul, a mers și la pas, iar cu ajutorul voluntarilor români au ajuns la Craiova.  Acum locuiește într-o cameră de cămin cu cei trei copii, dar și cu soțul care deja a fost ajutat de conducerea Universității să se angajaje. Cu toții spun că aici încep să simtă căldura unui cămin adevărat.

“Noi toți ne-am unit. E o atmosferă caldă și prietenoasă, se simte foarte mult. Primirea, muzica de astăzi ne relaxează, jocul cumva te odihnește, copiii s-au veselit, iarăși repet, ne-am împrietenit cu studenții trăind în cămin. Deja știm câteva cuvinte, fraze în limba română. Știm cum să salutăm. Treptat învățăm limba. Nouă ne place foarte mult”, a povestit Zvetlana Herasymenko. 

Și fiul cel mare al acesteia, în vârstă de 14 ani, spune că studenții au reușit să-l facă să mai uite de dorul de casă.  “Îmi place aici, e bine și liniștit, nu e sirena aceea aici. Mi-a plăcut mult cum un student a cântat la chitară pentru noi”, a spus Artem, fiul Zvetlanei.

Pentru ei studenții fac tot posibiulul să organizeze evenimente care să le mai aline durerea cauzată de război. Și nu de puține ori au reușit să le smulgă zâmbete și apaluze.

“Foarte binevoitori, se vede că au compasiune. Aici a fost foarte vesel copiilor, iată se ocupă acum cu ei. Și cu studenții ne-am împrietenit. Jocurile împreună ne-au ajutat să găsim o limbă comună”, a spus Natalia Demchenko. 

Conducerea Universității a pus la dispoziția refugiaților din Ucraina 50 de locuri de cazare.  „Ca și alte instituții de învățământ superior și Universitatea din Craiova a dorit să ajute refugiații ucraineni, în acest conflict care pare că nu se mai termină. Avem pe platforma guvernamentală, pe care ne-am înscris, aproximativ 30 de cereri, iar în acest moment în spațiile amenajate de Universitatea din Craiova și aprobate de Consiliul de Administrație pentru această destinație sunt cazate 19 refugiați, 9 copii și 10 adulți.

Am fost ajutați în demersul nostru și de colaboratorii noștri, agenți economici, cu sponsorizări și cărora le mulțumim. În aceeași măsură și colegii mei s-au mobilizat cu donații și împreună încercăm să le facem șederea la Craiova cât mai plăcută și poate reușim să-i facem să mai uite de grijile provocate de acest război” a precizat prof. univ. dr. Cezar Spînu – rectorul Universității din Craiova

Deocamdată familiile cazate la Universitatea din Craiova vor să rămână aici și să-și găsească un loc de muncă în Craiova. Vor să revină acasă doar dacă rușii vor înceta bombardamentele.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kim Jong Un ar fi fost dispus să renunțe la armele nucleare: „Am o fiică...
Facerea de bine este... știți voi ce! O bucureșteancă i-a donat canapeaua unei femei. Ce...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
S-au luat la bătaie în ultimul hal, în Parlamentul României. VIDEO EXCLUSIV
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
EXCLUSIV. Florin Piersic, mesaj emoţionant de pe patul din spital: "Să ştiţi că nu vreau...
Breaking news despre Florin Piersic!
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Prima Dacia PREMIUM... păcat că nu va fi produsă niciodată
Nu-ţi mai face patul dimineaţa! Un medic te sfătuieşte să-l laşi dezordonat
Descoperire HALUCINANTĂ în testicule umane! Este de necrezut
INTERZIS PRIN LEGE pentru toată lumea. Legea adoptată astăzi, 21 MAI: Să fie sancţionaţi
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Alin Oprea a ajuns într-un suflet acasă la soția lui. Medana, dărâmată de trecerea în...
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
Analiza regelui Carol al II-lea după atacarea Franței de către Germania. „Turcia este singura noastră...
×