EXCLUSIV. Dezastrul războiului, prin ochii unui jurnalist din Ucraina: „Escaladarea masivă va avea loc în viitorul apropiat. Milioane de ucraineni sunt deportați forțat, mii de copii sunt răpiți și adoptați ilegal. Ce face Rusia are semne de genocid”

EXCLUSIV. Dezastrul războiului, prin ochii unui jurnalist din Ucraina: „Escaladarea masivă va avea loc în viitorul apropiat. Milioane de ucraineni sunt deportați forțat, mii de copii sunt răpiți și adoptați ilegal. Ce face Rusia are semne de genocid
Publicat: 11/05/2022, 11:29
Actualizat: 11/05/2022, 11:42

Marianna Prysiazhniuk, jurnalistă ucraineană, a vorbit într-un interviu exclusiv pentru gandul.ro, despre valențele discursului lui Vladimir Putin din data de 9 mai, dar și despre scenariile care ar putea urma perioadei următoare. Un Putin ușor resemnat? Un Putin obosit? Un Putin încolțit? Sau, dimpotrivă? Ce spune jurnalista din Ucraina despre „jocul cu nervii și manipularea simbolurilor făcut de Rusia?” 

Jurnalista nu are însă un scenariu optimist pentru ceea ce va urma, considerând că o escaladare masivă a Rusiei ar putea avea loc în viitorul apropiat. Marianna Prysiazhniuk susține că tot ceea ce face Rusia în Ucraina are semne de genocid și că cei implicați nu ar trebui să scape nepedepsiți.

Marianna Prysiazhniuk: Putin își justifică atrocitățile și crimele asupra ucrainenilor

„Reporter: Cum ar putea fi interpretat discursul  lui Vladimir Putin de acum două zile, mai exact pe 9 Mai?

Marianna Prysiazhniuk: De fapt, discursul lui Putin a cuprins lucruri groaznice. El a spus că Rusia luptă pe pământurile sale. Adică, a declarat încă o dată că nu recunoaște Ucraina și poporul ucrainean. De fapt, Rusia amenință nu numai Ucraina, ci cel puțin toate fostele republici sovietice – Țările Baltice, Republica Moldova în primul rând. Ambițiile lui Putin sunt cunoscute de mult timp inainte și trebuie luate în serios de către țările menționate.

Cu astfel de interpretări, Putin își justifică atrocitățile și crimele asupra ucrainenilor. Dar interesant este că în timpul paradei au fost prezente și așa-numitele simboluri ale „DPR” și „LPR” ocupate. Aceasta este lumea artificială în care trăiește Rusia, despre care vorbește Putin și pe care o impune lumii. Până în ziua victoriei, canalele rusești pregătiseră, de asemenea, zeci de videoclipuri și reportaje.

Esența lor singură este că Rusia interpretează victoria din al Doilea Război Mondial ca fiind doar a ei și neagă contribuția altor națiuni. Prin urmare, Rusia consideră această interpretare drept ca o motivul pentru distrugerea alte popoare.

Rusia, între jocul cu nervii și manipularea simbolurilor

Cei mai mulți prognozau  un anunț radical sau de o decizie controversată a președintelui rus. Nu a fost așa. Ce se va întâmpla în aceste condiții?

Dacă nu s-au anunțat soluții radicale, nu înseamnă că nu există acțiuni și amenințări radicale. Amintiți-vă când invazia pe scară largă a fost anunțată pe 16 februarie. Dar s-a întâmplat pe 24 februarie. La fel și cu 9 Mai. Astfel, jocul cu nervii și manipularea simbolurilor este un instrument tradițional al propagandei ruse.

În general, toată lumea aștepta ca Putin să anunțe o mobilizare generală. De fapt, mobilizarea în Rusia este deja în curs. Rusia și-a retras chiar trupele din Siria, probabil pentru a lua parte la războiul cu Ucraina. Prin urmare, lucrurile groaznice nu s-au oprit nici măcar o zi. Eu cred că escaladarea masivă va avea loc în viitorul apropiat.

Care este imaginea țarului rus după 77 de zile de război?

Rusia spera să ia Ucraina în trei zile și să organizeze o paradă a așa-zisei victorii la Kiev. Asta nu s-a întâmplat, și desigur, Putin nu are de ce să se bucure. Putin chiar părea încolțit, dar pericolul ar putea crește pentru că că politica lui se bazează pe emoții și interpretări false. Asta înseamnă că nu putem prognozăm rațional acțiunile lui și celor din Kremlin.

Mai crezi într-un armistițiu, într-o întâlnire față în față Putin-Zelenski?

Politicienii ruși declară deschis că Ucraina și ucrainenii nu ar putea să existe. Cea mai recenta declarația era despre intenția de a ucide 2 milioane de ucraineni, că atât de oameni trebui să fie uciși pe parcursul așa-nu,mitei „denazificării”.

Milioane de ucraineni sunt deportați forțat în Rusia, mii de copii sunt răpiți și adoptați ilegal. Rusia distruge monumente culturale, distruge simboluri și infrastructura civilă. Peste 20.000 de civili au fost uciși numai în Mariupol. Încercați să vă imaginați acest număr. În secolul XXI, mii de oameni au murit de foamete, fiind blocați de ruși în orașele ocupate, violați și uciși.

Un armistițiu este încă un mecanism legal pentru soluționarea unui conflict. Tot ceea ce face Rusia în Ucraina are semne de genocid. Genocidul este cea mai gravă crimă, nu un conflict și pentru tot ceea au făcut ruși, adică criminalii de război trebuie să răspundă.”

Sursă foto: facebook Marianna Prysiazhniuk

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale