VIDEO Maia Sandu, pledoarie istorică în Parlamentul European: „Ca mulți din țara mea, am auzit și eu bombele căzute în Odesa. Crimeea este Ucraina. Donbas este Ucraina. Kiev este Ucraina. Şi vor fi întotdeauna”

Publicat: 18/05/2022, 18:45

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a susținut miercuri un discurs  în fața Parlamentului European. Războiul din Ucraina, corupția și reformele din justiție, aderarea Republicii Moldova la UE, refugiații ucrainenii au fost câteva dintre temele în jurul cărora a baleiat discursul acesteia.

Maia Sandu a pledat  pentru acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la UE, mulțumindu-le europarlamentarilor pentru susținerea acordată prin votarea unei rezoluții în acest sens. Ea a detaliat impactul economic, social și umanitar al războiului din Ucraina asupra Moldovei și a cerut sprijin suplimentar pentru a gestiona problema refugiaților.

Maia Sandu: „Vă cer ajutor în a lupta împotriva corupției…”

Președintele Moldovei s-a referit și la reformele din justiție și instituționale, cerând statelor membre să nu mai primească oligarhi moldoveni și banii lor murdari obținuți din acte de corupție. Șefa statului moldovean a cerut și retragerea trupelor ruse din Transnistria, adăugând că Chișinăul vrea o rezolvare pașnică a conflictului.

„Vă cer ajutor în a lupta împotriva corupției. Vă rog să îi sancționați pe politicienii care au capturat în trecut instituțiile, au furat bani publici și s-au mutat și au investit apoi acești bani inclusiv în țări cu democrații consolidate. Trebuie să ne ajutați să recuperăm acești bani furați și să îi aducem în fața justiției pe acești fugari.”

În intervenţia sa în faţa eurodeputaţilor, Maia Sandu a evidenţiat modul în care invadarea Ucrainei de către ţara vecină Rusia a reamintit de trecutul îngrijorător al Europei, cu „acaparări de regiuni, cuceriri geopolitice şi sfere de influenţă”.

Ea a ţinut să amintească modul în care Republica Moldova şi cetăţenii săi au reacţionat la şocul, agonia şi incertitudinea războiului cu amabilitate, generozitate şi compasiune, găzduind un număr mare de refugiaţi ucraineni şi oferind sprijin umanitar Ucrainei.

„Pe 24 februarie, Moldova s-a trezit într-o perioada întunecată. Se auzeau bombele care cădeau în Odesa tocmai din biroul meu. Șocul, agonia, toate acestea au fost întâmpinate de cetățenii noștri cu bunătate, generozitate și compasiune.

În câteva ore, autoritățile noastre au început să primească zeci de mii de refugiați care fugeau de brutalitatea acestui război. În doar câteva săptămâni, populația noastră de 2,6 milioane de oameni a crescut cu 4 la sută. Aproape jumătate de milion de ucraineni au trecut frontiera noastră și aproximativ 90 de mii de oameni sunt încă la noi în țară și sunt găzduiți de cetățenii noștri cu suflet mare.

Suntem suprasolicitați, dar suntem hotărâți să facem tot ce putem ca sa îi ajutăm pe cei care au nevoie de ajutor. Vom continua să oferim ajutor pentru libertatea presei.”

Maia Sandu: „Am rugat să fie retrase trupele rusești de pe teritoriul țării noastre”

Șefa statului a menționat că trupele ruse care se află pe teritoriul din stânga Nistrului încalcă statutul de neutralitate al Republicii Moldova.

„Moldova este o tara neutră prin Constituție și nu va putea fi implicată in acest conflict. Este un lucru care este sprijinit de cetățenii noștri și un lucru pe care îl respectăm. Totodată, noi am rugat să fie retrase trupele rusești de pe teritoriul țării noastre, pentru că prezența lor în regiunea transnistreană încalcă neutralitatea și independența noastră.”

Maia Sandu: „Acest statut de membru al UE este luminița de la capătul tunelului”

„Deși există toate aceste provocări, Moldova este hotărâtă să rămână o parte a lumii libere. Noi am semnat pe 3 martie cererea de aderare la UE. Am facut această alegere pentru aspirațiile poporului nostru. Am ales aderarea la UE ca un drum spre libertate, prosperitate si pace. Un drum pentru care va fi nevoie de multa muncă, coordonare, bunavoință. Dar un drum pe care merită să facem fiecare pas.

Înțelegem că procesul de aderare este unul lung și complex, dar nu încercăm să găsim scurtături, pentru noi, aderarea trebuie să se facă pe meritocrație si pe rezultate și nu pe o secvențiere geografică. Ne-am dori să se dea dovada de pragmatism din partea statelor membre. Perspectiva aderarii, ar trimite cetatenilor Republucii Moldova un semnal foarte puternic si anume ca Uniunea ne susține. Pentru noi, acest statut de membru al UE este luminița de la capătul tunelului, în acest moment atât de dificil.”

Republica Moldova a depus o cerere oficială de aderare la UE

În contextul războiului, Republica Moldova a depus o cerere oficială de aderare la UE în luna martie a acestui an. În acest sens, preşedinta Maia Sandu şi-a exprimat convingerea fermă că ţara sa face parte din comunitatea europeană.

„Suntem conştienţi de faptul că trebuie luate decizii politice la nivelul UE. De asemenea, suntem conştienţi de faptul că aceste decizii nu sunt simple. Dar acordarea statutului de ţară candidată Republicii Moldova este decizia corectă. Locul nostru este în Uniunea Europeană”, a declarat ea.

În final, cu privire la agresiunea Rusiei, Maia Sandu a insistat pe faptul că Republica Moldova a condamnat imediat războiul împotriva Ucrainei. „Sprijinim suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, aşa cum am făcut întotdeauna. Crimeea este Ucraina. Donbas este Ucraina. Kiev este Ucraina. Şi vor fi întotdeauna”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Noua lege obligatorie pentru ȘOFERI. E intrată deja în vigoare: Vă trimite la închisoare
Codul Rutier. Amintirea care vine cu amenzi. Mulți șoferi fac acest gest
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?