Procuratura Generală a Ucrainei a anunțat că investighează ca posibil genocid deportarea forțată a peste 200.000 de copii în Rusia

Procuratura Generală a Ucrainei a anunțat că investighează ca posibil genocid deportarea forțată a peste 200.000 de copii în Rusia
Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 03/06/2022, 18:45
Actualizat: 03/06/2022, 18:49

Procurorul General al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat că sunt analizate acuzaţiile de deportare forţată a peste 200.000 de copii în Rusia. Oficialul – care investighează, în prezent, și crimele de război din Ucraina – a precizat că încearcă să argumenteze o acuzaţie de genocid în acest caz.

Declarațiile Irinei Venediktova vin după ce președintele Volodimir Zelenski a afirmat, joi, în timpul discursului său zilnic, că „în total, peste 200.000 de copii ucraineni au fost deportați până acum în Rusia. Aceștia sunt copii orfani. Și copii cu părinți. Și copii separați de familiile lor”.

Procurorul general ucrainean, care coordonează mai multe anchete privind crimele de război în Ucraina, a declarat pentru Reuters că există „peste 20 de cazuri de transfer forţat de oameni” în Rusia din diferite regiuni din Ucraina de la începutul invaziei de pe 24 februarie.

Irina Venediktova a precizat că, pe fondul distrugerilor provocate de atacul Rusiei, anchetatorii ucraineni încercă să asigure dovezile necesare pentru conformarea cazurilor de deportare cu definiţia legală a genocidului.

„Încă din primele zile ale războiului, am început acest caz referitor la genocid. De aceea, acest transfer forţat al copiilor este foarte important pentru noi”, a menționat Irina Venediktova.

Procurorul general ucrainean a spus că investigaţiile pentru construirea unui caz de genocid – care acoperă deportarea forţată a copiilor – vizează zone din nordul și sudul Ucrainei. Cu toate acestea, Venediktova a subliniat că adunarea dovezilor de război este o procedură complicată.

„Până în prezent, nu avem acces la teritoriu. Nu avem acces la oameni pe care să îi putem chestiona, pe care îi putem intervieva. Aşteptăm până când acest teritoriu va fi eliberat”, a afirmat oficialul ucrainean.

Potrivit Procuraturei Generale, pe lângă de genocid, alte presupuse crime de război sunt examinate în regiunile Kiev, Harkov, Liov, Sumî şi Jîtomîr. Oficialii din Ucraina au declarat că investighează atacurile deliberate care au vizat civilii şi infrastructura civilă, violurile, tortura şi crimele extrajudiciare comise de către forţele ruse.

Irina Venediktova a spus că Ucraina a identificat, până în prezent, peste 600 de suspecţi de crime de război ruşi şi a început deja urmăriri penale împotriva a aproximativ 80 dintre aceştia, dintre care un număr redus sunt deţinuţi ca prizonieri de război.

În acest timp, Rusia a negat ferm că forțele sale au comis crime de război în Ucraina și a acuzat, la rândul său, trupele ucrainene de atrocități, inclusiv de maltratarea prizonierilor de război.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Putin a împietrit. Vin soldații americani. Decizia SUA se aplică din 9 Mai
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern