Ce se întâmplă cu piața imobiliară din România după creșterea prețurilor. Economist: „Cantitatea tranzacționată scade”

Ce se întâmplă cu piața imobiliară din România după creșterea prețurilor. Economist: „Cantitatea tranzacționată scade”
SURSA FOTO: Pixabay.com
Publicat: 14/06/2022, 18:39

Specialistul în Economie, Bogdan Glăvan, a vorbit despre prețurile locuințelor din România, care în prezent se află pe o pantă ascendentă. Acesta susţine că preţul va depinde de evoluţia cererii şi ofertei, dar un lucru este cert: „cantitatea tranzacţionată scade”. Banca Centrală Europeană susține, însă, că există șanse mari ca, în curând, să asistăm la o scădere a prețurilor, lucru susținut și de analistul economnic Iancu Guda.

Bogdan Glăvan este profesor universitar de Economie și a publicat mai multe articole în American Journal of Economics and Sociology, Quarterly Journal of Austrian Economics şi Independent Review. Acesta a explicat pe Pagina sa de Facebook ce se întâmplă cu piaţa imobiliară din România.

„Analiza standard a formării preţului ne impune să privim ce se întâmplă cu cererea (D – demand) şi cu oferta (S – supply). Cererea şi oferta se intersectează şi determină preţul de echilibru (E).  Spre deosebire de anul 2009, acum avem de-a face atât cu o deplasare a cererii cât şi a ofertei, în sensul scăderii lor”, scrie analistul pe Facebook.

„Suntem într-un caz clasic de: „Dacă ambele curbe se mută către stânga, ce se va întâmpla cu preţul?” Unde se vor intersecta curbele D1 şi S1, mai sus sau mai jos pe grafic? Preţul de echilbru E1 se va situa mai sus sau mai jos în raport cu vechiul preţ de echilibru E? Răspuns: nu ştim. Poate că o să fie mai sus, poate că o să fie mai jos, poate că se va menţine la acelaşi nivel. În funcţie de ce scade mai tare (cererea sau oferta), vom vedea impactul asupra preţului”, adaugă acesta.

Astfel, dacă cererea scade mai tare ca oferta, atunci preţul se va reduce. Din contră, dacă oferta scade mai mult ca cererea, preţul va creşte.

„Cert este un lucru: cantitatea tranzacţionată scade – şi asta se vede. Când dezagregăm piaţa imobiliară în segmente, vom observa evoluţii uşor diferite, fiindcă fiecare segment are particularităţile lui (de cerere şi de ofertă). Una este Bucureşti, alta este Târgovişte; una sunt apartamentele cu 2 camere, alta duplexurile cu 4+; una sunt locuinţele vechi, alta cele noi”, a mai explicat economistul.

Analistul economic Iancu Guda susține că prețurile locuințelor vor scădea

Pe de altă parte, însă, analistul economic Iancu Guda crede că locuințele se vor ieftini în perioada următoare și face referire la un raport realizat de Banca Centrală Europeană (BCE). Astfel, instituția arată că prețurile locuințelor din zona euro sunt supraevaluate cu aproximativ 15 procente, dacă ne raportăm la prețul chiriilor și producția economică. Dat fiid faptul că ratele au scăzut, BCE estimează că și prețurile la imobiliare vor urma același tipar.

Eurostat a relevat date potrivit cărora prețul locuințelor din zona eura a înregistrat cel mai rapid ritm de creștere din ultimele decenii și, pentru fiecare creștere de 0.1% a ratelor la creditele ipotecare, prețul imobilelor pot scătea cu 0.83%-1.17%. Totodată, specialistul transmite că momentul prezent nu este deloc favorabil investițiilor în imobiliare, căci timpul de recuperare a atins un maxim istoric de aproximativ 25 de ani.

Raportul realizat de BCE prezintă argumente similare cu Iancu Guda, care demonstrează teoriile sale cu cifre din surse publice și se pare că există riscul ca oferta să crească, iar cererea să fie redusă considerabil, scrie adevărul.ro.

Imobiliare.ro, cel mai accesat site românesc din domeniu, a realizat un raport în care este consemnată majorarea prețurilor în luna mai a acestui an, estimare făcută pe baza unui sistem de calcul folosit de specialiștii din spatele platformei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
Cea mai frumoasă stradă a Europei e în România. Orașul care se mândrește cu o...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice