FOTO | Cum arată Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca. Pavilionul multifuncțional, o premieră pentru parcurile din municipiu

FOTO | Cum arată Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca. Pavilionul multifuncțional, o premieră pentru parcurile din municipiu
Publicat: 14/07/2022, 11:48

Se lucrează intens la Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca, lăsat în paragină de pe vremea lui Ceaușescu. Pavilionul multifuncțional propus de proiectanți, o premieră pentru parcurile din oraș, „prinde contur”.

Noi imagini publicate de arhitectul Vlad Sebastian Rusu, parte a echipei de proiectare a Parcului Feroviarilor, arată stadiul actual al lucrărilor la pavilionul central, o construcție unică și inedită pentru parcurile din Cluj-Napoca. Este vorba de un pavilion multifuncțional, ce va găzdui conferințe, expoziții, expuneri, întâlniri civice. Totodată, în interior este amenajat un punct informativ legat de activitățile din parc și un mic spațiu pentru comercializarea băuturilor răcoritoare.

„Prin compartimentarea sălii multifuncționale, aceasta poate găzdui 99 persoane cu locuri pe scaune, iar întreg pavilionul poate găzdui maxim 150 persoane, când este deschis întregspațiul interior (fără compartimentarea sălii multifuncționale)”, arată proiectanții.

Pavilionul este alcătuit din două corpuri de formă circulară: un corp închis perimetral cu fațadă cu pereți cortină și o copertină circulară, fără închideri perimetrale, situată în exteriorul primului corp.  Sala multifuncțională este delimitată pe două laturi de pereți amovibili și pe celelalte două laturi de două nuclee din diafragme de beton armat. Interiorul pavilionului devine astfel multifuncțional, prin deschiderea pereților amovibili de pe laturile lungi ale sălii și prin eliminarea scaunelor din sala multifuncțională, obținându-se un spațiu generos și flexibil.

Stadiul lucrărilor a ajuns la 30%

Stadiul fizic al lucrărilor la Parcul Feroviarilor este de 30%, a declarant viceprimarul municipului Cluj-Napoca Dan Tarcea, fiind în desfășurare lucrări la structura parcului. La Parcul Feroviarilor, lucrările au început la jumătatea lunii ianuarie a acestui an și durează 20 de luni.

În cadrul proiectului, au loc intervenții la următoarele obiective:

Parcul Feroviarilor (53.457 mp) presupune lucrări de reamenajare integrală a suprafeței parcului, sistem de irigații, sistem modern de iluminat public, amplasarea de mobilier urban, reconfigurarea aleilor, suplimentarea vegetației,  dotări de agrement, recreere și montarea unor podețe pietonale. (8.496 mp) presupune lucrări de înlocuire integrală a pavajului, amplasarea unor elemente de mobilier urban, modernizarea sistemului de iluminat, semaforizare și direcționare către obiectivele turistice și de interes local, amenajarea benzilor de biciclete, amenajarea standurilor pentru biciclete, amenajarea stațiilor de alimentare pentru biciclete și trotinete electrice.

  • Amenajarea malurilor râului Someș presupune amenajări peisagere, crearea de noi alei pietonale, dotarea cu mobilier urban nou, sistem de iluminat general și arhitectural cu sistem LED și amenajarea unui pavilion deschis, a două platforme odihnă și a două amfiteatre.
  • Realizare pasarele pietonale peste râul Someș presupune amenajarea a două pasarele pietonale. Pasarelele vor asigura traficul pietonal și velo peste Râul Someșul Mic.

Valoarea proiectului este de 58.936.631,46 lei cu TVA, iar termenul de finalizare a lucrărilor, luna decembrie 2023.

„În acest moment, Primăria are în diverse stadii de implementare proiecte pentru amenajarea, revitalizarea și crearea a peste 190 ha de spații verzi. De asemenea, până în 2030 ne propunem să plantăm peste 100.000 de arbori”, a declarant recent primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

FOTO: Instagram/ vladsrusu

Diana Cîmpean
Diana Cîmpean a absolvit Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai, specializarea mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Parteneriat istoric! 300 milioane de dolari împotriva bolilor cauzate de schimbările climatice