Chinul bolnavilor de la Iași, din lipsă de medicamente: „Când efectul anesteziei a trecut, efectiv pacienții urlau de durere în saloanele lor și nici măcar Algocalmin nu era”

Chinul bolnavilor de la Iași, din lipsă de medicamente: „Când efectul anesteziei a trecut, efectiv pacienții urlau de durere în saloanele lor și nici măcar Algocalmin nu era”
Publicat: 14/07/2022, 12:57

La Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon” din Iași, cel mai mare din regiunea de Moldovei, lipsesc o serie de medicamente uzuale de mai mult timp. Deși situația nu este o noutate, în ultima perioadă au existat mai multe plângeri și sesizări făcute către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași și Ministerul Sănătății (MS). Conform celor sesizate, din farmacia unității medicale lipsesc analgezice pentru pacienții internați la Terapie Intensivă, dar și medicamente banale cum ar fi Omeprazolul, folosit în afecțiuni gastrointestinale. Zilele acestea, la spitalul ieșean, echipe din partea MS și DSP Iași efectuează un amplu control.

La finalul lunii iunie, Vlad Ghiga, reprezentantul asociațiilor de pacienți în Consiliul Etic al spitalului, a înaintat sesizări către MS și DSP, după ce mai mulți medici i-au spus că se confruntă cu lipsuri ale medicamentelor folosite în tratamentul pacienților.

Două fiole împărțite la cinci pacienți

Surse din spital au precizat că în luna iunie, într-o zi în care au fost făcute cinci intervenții chirurgicale în Clinica de Ortopedie, pacienții nu aveau calmante pe care să le ia după încetarea efectului anesteziei.

„Când efectul anesteziei a trecut, efectiv pacienții urlau de durere în saloanele lor și nici măcar Algocalmin nu era. Un medic a trimis o asistentă să împrumute două fiole pe care le-au împărțit la cinci pacienți”, precizează surse din spital. Pe foaia de observație ar fi fost scris că medicamentele lipseau din farmacia spitalului.

O altă sursă din spital susține că în Clinica de Cardiologie lipsește „noradrenalină”, folosită în caz de urgență pentru a crește tensiunea arterială până la valori normale, inclusiv pentru resuscitarea pacienților. De asemenea, probleme sunt și în Clinica de Gastroenterologie, de unde la un moment dat lipsea Omeprazolul, medicament folosit în afecțiuni gastrointestinale. „Există o fluctuație în ceea ce privește stocurile, nu poți spune că e o lipsă generalizată. Dar se întâmplă ca azi să ai un medicament, mâine să se termine altul, pare că este o lipsă de previziune, de coerență a celor care se ocupă de achiziții”, a precizat o altă sursă din spital.

Furnizorii de medicamente nu își onorează livrările

Reprezentanții Spitalului „Sf. Spiridon” au precizat însă într-o adresă oficială către DSP că nu au existat disfuncționalități majore în urma cărora pacienții să aibă de suferit, au lipsit unele medicamente, dar pentru perioade scurte de timp. Într-un răspuns oficial, oferit Ziarului de Iași, conducerea unității medicale a explicat că problema furnizării medicamentelor este cauzată de mai mulți factori, unul dintre ele fiind întârzierea în livrarea comenzilor.

„O situație întâlnită mai des în ultima perioadă, cu pregnanță din luna februarie 2022 până în prezent, este reprezentată de faptul că, din ce în ce mai mulți furnizori de medicamente transmit adrese de negație la livrare, fiind afectate toate termenele de livrare de la producători în contextul geo-politic actual, ce afectează piața medicamentelor cu prețuri în creștere continuă. În alte cazuri, furnizorul unic pentru un anumit produs nu se prezintă la licitație din cauza instabilității prețurilor”, a mai precizat prof. dr. Dan Timofte, managerul spitalului, în răspunsul oferit.

Managerul mai spune și că există un volum foarte mare de muncă la servicul de achiziții publice, personalul este insuficient pentru nevoile spitalului, iar salarizarea nu este una atractivă pentru potențialii candidați. Conducerea spitalului a explicat că într-un singur an, în perioada 2021 – 2022, au plecat zece salariați de la Serviciul de Achiziții Publice, în acest moment fiind doar șapte angajați care se ocupă de toate achizițiile unității medicale.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Șapte reguli care te vor ajuta să economisești mulți bani
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ