Cinci turiști români au vrut să urce cel mai înalt vârf muntos din Europa fără a fi echipați corespunzător. Ce decizie drastică au luat autoritățile franceze

Cinci turiști români au vrut să urce cel mai înalt vârf muntos din Europa fără a fi echipați corespunzător. Ce decizie drastică au luat autoritățile franceze
Mont Blanc, cel mai înalt vârf muntos din Europa de Vest / Sursa FOTO: Pixabay
Publicat: 05/08/2022, 18:30

Decizie radicală a autorităților din Franța după ce cinci turişti români au încercat să urce pe vârful Mont Blanc pe ruta Goûter ”purtând pantaloni scurţi, adidaşi şi pălării de paie”, a declarat primarul orașului Saint-Gervais-les-Bains, locul de unde alpiniștii pot ajunge pe cel mai înalt vârf din Europa de Vest. Românii au avut însă ghinion și au fost întorşi din drum de poliţia montană, ceea ce l-a determinat pe primar să ia o decizie drastică, dar necesară.

Într-o declaraţie postată pe Twitter, primarul Jean-Marc Peillex a spus că zeci de ”pseudo-alpinişti” au ignorat avertismentele autorităților, iar cinci turişti români au încercat să parcurgă traseul ”purtând pantaloni scurţi, adidaşi şi pălării de paie” şi au fost întorşi din drum de poliţia montană.

”Oamenii vor să urce cu moartea în rucsac. Aşadar, să anticipăm costul necesar pentru salvarea lor şi pentru înmormântare, pentru că este inacceptabil ca contribuabilii francezi să suporte cheltuielile”, a adăugat el.

Garanție de 15.000 de euro pentru cei care vor să urce pe cel mai înalt munte din Europa de Vest

Astfel, alpiniştii care încearcă să ajungă pe vârful Mont Blanc pe traseul Goûter din Franţa vor plăti o garanţie în valoare de 15.000 de euro pentru a acoperi costurile în cazul în care au nevoie de servicii de salvare sau, mai rău, vor deceda, potrivit The Guardian.

Astfel că 10.000 de euro ar acoperi costul serviciilor de salvare şi 5.000 de euro ar acopera înmormântarea.

Jean-Marc Peillex, primarul oraşului Saint-Gervais-les-Bains, de unde alpiniştii pot ajunge pe cel mai înalt vârf din vestul Europei (4.809 m) pe ruta Goûter, a impus măsura ca răspuns la zecile de cazuri în care avertismentele au fost ignorate, iar oamenii s-au angajat în ceea ce el a descris drept ”un joc de ruletă rusească”.

Ghizii locali şi-au suspendat activităţile de-a lungul traseului, care este accesibil alpiniştilor de orice nivel, la jumătatea lunii iulie, din cauza căderii pietrelor. Administraţia locală i-a sfătuit pe turişti să evite traseul respectiv. Canicula intensă şi prelungită a accentuat condiţiile periculoase de pe munte, scrie news.ro.

Vârful poate fi atins şi pe traseul Ratti din Courmayeur, pe versantul italian al Mont Blancului, deşi este mult mai puţin folosit. Totuşi, Roberto Rota, primarul oraşului Courmayeur, a spus că nu are de gând să restricţioneze accesul.

”Muntele nu este o proprietate. Noi, în calitate de administratori, ne putem limita la a raporta condiţii suboptime de-a lungul rutelor, dar a cere o garanţie pentru a urca în vârf este cu adevărat suprarealist”, a argumentat el.

Dezbaterea privind siguranţa activităţilor montane în această vară s-a intensificat pe fondul caniculei şi în urma morţii a 11 persoane cauzată de gheaţa desprinsă din Gheţarul Marmolada, cel mai înalt vârf din Dolomiţii italieni, la începutul lunii iulie.

Primarii oraşelor din proximitatea Gheţarului Marmolada au închis punctele de acces-cheie din motive de siguranţă, dar unii alpinişti au încercat să evite interdicţia.

Joi, o potecă care duce la Monte Cervino din partea italiană a fost închisă temporar după ce 13 alpinişti au fost salvaţi în urma unei alunecări de teren.

Peste 100 de persoane au murit pe traseul Goûter în ultimii 20 de ani. Ghizii montani francezi, care au suspendat traseele până pe 15 august, au declarat că pietrele cad ”pe tot parcursul zilei şi nopţii”.

Condiţiile uscate din Alpi au fost exacerbate de avalanşele de zăpadă în timpul iernii şi de temperaturile de primăvară, peste nivelul normal.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Meteorologii au anunțat când începe vara în toată regula