Doar 4 copii ai refugiaților ucraineni din Iași pot să meargă la școală alături de elevi români, în aceleași condiții. Inspectoratul Școlar Iași: „problema e bariera lingvistică”

Doar 4 copii ai refugiaților ucraineni din Iași pot să meargă la școală alături de elevi români, în aceleași condiții. Inspectoratul Școlar Iași: „problema e bariera lingvistică”
Publicat: 05/09/2022, 17:10

129 de copii din Ucraina merg la cursuri începând de luni, 5 septembrie, la școlile și liceele din Iași. 125 dintre aceștia vor participa ca audienți, fiind prezenți la ore și la unele activități, dar fiind evaluați și notați separat, fără a putea promova clasa, iar patru dintre ei au depus solicitare să învețe cot la cot cu elevii din Iași, fiind etnici români cu cunoștințe bune ale limbii.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean din Iași spun că aceștia se adaugă altor 200 de elevi care se reîntorc în școlile din județ după ce părinții lor, care au fost plecați la muncă în străinătate, au revenit în țară.

„Ei sunt distribuiți în mai multe școli care îi pot absorbi, fiindcă trebuie să rămânem pe o rețea școlară deja aprobată, nu putem constitui formațiuni de studiu noi și atunci trebuie să îi distribuim pe acești elevi acolo unde există locuri în școlile din Iași. Nu vor învăța în clase special destinate. Considerăm că este o decizie corectă mai ales din perspectiva integrării lor, că au nevoie și de integrare lingvistică, socială”, a spus Luciana Antoci, inspector școlar general, într-o conferință de presă.

Copiii nu pot participa integral la ore pentru că nu cunosc limba

Ea a mai precizat că marea provocare este pregătirea acestor elevi pe termen mediu și lung, fiindcă există o barieră lingvistică atât pentru copii, care nu pot participa integral la ore necunoscând limba, cât și pentru profesori.

ISJ Iași a încercat să treacă peste acest hop, însă cursurile gratuite de limbă română pe care au încercat să le organizeze reprezentanții inspectoratului s-au blocat de faptul că doar un singur profesor care știe limba ucraineană din județ s-a oferit să îi ajute.

În lipsa acestor module lingvistice și a cunoștințelor de limba română, din ce în ce mai mulți copii au ales să continue să studieze în limba ucraineană, folosind informațiile de pe platformele puse la dispoziție de către statul vecin, cu sprijinul profesorilor refugiați.

Astfel, ei vor putea promova într-un an superior, chiar dacă învață de la distanță.

„Ceea ce și-ar dori părinții lor nu avem un cadru legal să le oferim: de a putea învăța pe programe specifice țării lor sau să lucreze pe platformele pe care le oferă Ministerul Educației din Ucraina. Dar din păcate cadrul nostru legislativ nu ne permite decât să îi integrăm în sistemul nostru de educație ca audienți sau ca elevi, iar din datele pe care le avem mulți preferă să lucreze în regim particular, sprijiniți de refugiați care sunt la rândul lor profesori sau de oameni din sistem. Așadar interesul nu e foarte crescut pe zona de a învăța ca audient, ei își doresc ca învățarea să se finalizeze cu promovarea într-un an de studiu superior”, a precizat Luciana Antoci.

Acesta a mai menționat că există oricum o situație de depopulare a școlilor în mediul rural, care va fi analizată la nivelul ISJ Iași în perioada următoare, existând posibilitatea chiar de a se restructura și reorganiza unele școli, acolo unde nu mai sunt suficienți copii pentru a forma clase.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Și-a trimis sora geamănă la muncă, în locul ei, dar a făcut o greșeală! Cum...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Cauza morții lui Costel Constantin. Ce l-a răpus pe marele actor, de fapt
Atleta cu o malformație RARĂ care face furori pe platformele pentru adulți! I-a înnebunit pe...
Procesul lui Vlad Pascu s-ar putea schimba radical, odată cu noua judecătoare. Se reia în...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
Calendar ortodox pentru ziua de 24 mai 2024: De ce este slăvit Sfântul pomenit în...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cea mai agresivă Dacia DUSTER de la expoziția MILITARĂ din București - VIDEO
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Interzis pentru românii care nu locuiesc la adresa din buletin! Legea este categorică
Prânzul, tot mai scump pentru angajații români. Câți bani cheltuiesc lunar
Simona Gherghe, mesajul emoționant de ziua fiicei sale. Ce i-a transmis și în ce ipostază...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
Alin Oprea, confesiuni cu lacrimi în ochi: ”Nici nu mă născusem când deja nu mai...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Un alpinist român a fost găsit mort pe Everest
×