Vitamina C: de ce nu trebuie să lipsească din dietă și care sunt alimentele care o conțin

Vitamina C: de ce nu trebuie să lipsească din dietă și care sunt alimentele care o conțin
Sursă foto: Freepik
Publicat: 06/09/2022, 18:13
Actualizat: 06/09/2022, 18:18

Vitamina C este un nutrient vital pentru buna funcționare a organismului. Cunoscută și sub denumirile acid L-ascorbic, acid ascorbic și L-ascorbat, vitamina C ajută la formarea și menținerea sănătății oaselor, a pielii și a vaselor de sânge. Este, de asemenea, un puternic antioxidant, oferind protecție corpului împotriva daunelor provocate de radicalii liberi și de substanțele toxice.

Vitamina C este solubilă în apă, iar organismul nu o stochează. De aceea, pentru a menține un nivel adecvat de vitamina C, trebuie adăugate în dieta zilnică alimente care o conțin sau suplimente nutritive, în cazul în care aportul necesar nu poate fi obținut doar din alimentație.

Considerat a fi unul dintre cei mai siguri și eficienți nutrienți, vitamina C se găsește în numeroase fructe și legume. Printre cele cu un conținut bogat de vitamina C se numără citricele (portocalele, lâmâile), căpșunele, fructele de kiwi, cartofii, broccoli, varza Kale și spanacul.

Beneficiile pe care le are vitamina C asupra sănătății sunt numeroase, având efecte pozitive asupra tuturor organelor și funcțiilor vitale.

Poate reduce riscul de a dezvolta boli cronice

Vitamina C este un antioxidant puternic, care poate întări apărarea naturală a organismului, respectiv poate susține sistemul imunitar, prin protejarea celulelor de moleculele dăunătoare numite radicali liberi, pe care organismul le produce ca reacție la factorii de mediu dăunători. Când nivelul radicalilor liberi este prea mare, apare stresul oxidativ, proces ce poate declanșa deteriorarea celulelor și care a fost asociat cu numeroase afecțiuni cronice (boli cardiovasculare, cancer, diabet).

Studiile au arătat că un consum mai mare de vitamina C poate crește nivelul de antioxidanți din sânge cu până la 30%. Acest lucru ajută apărarea naturală a organismului să lupte împotriva inflamației.

Sprijină producția de colagen

Colagenul este o proteina, prezentă în mod natural în organism, având un rol important în sănătatea oaselor, a articulațiilor și a pielii. Odată cu înaintarea în vârstă, producția de colagen endogen scade. Consumul fructelor, legumelor și a suplimentelor alimentare bogate în vitamina C, dar și folosirea unor produse cosmetice care au acest antioxidant printre ingrediente sprijină producția de colagen.

De fapt, sinteza colagenului nu poate avea loc fără vitamina C. Deoarece producția de colagen scade odată cu înaintarea în vârstă, apar liniile fine și ridurile.

Totodată, când fibrele de colagen și elastină se deteriorează din cauza unor creșteri sau scăderi bruște de greutate, care pot fi cauzate de mai mulți factori (afecțiuni medicale, tratamente, antrenamente cu greutăți, sarcina, pubertatea), apar vergeturile.

Folosirea unor produse pe bază de vitamina C poate contribuie la creșterea producției de colagen și astfel pielea își recapătă elasticitatea și fermitatea.

Previne deficitul de fier

Fierul este un nutrient important care îndeplinește numeroase funcții în organism. Este esențial pentru producerea globulelor roșii și pentru transportul oxigenului în tot corpul.

Vitamina C contribuie la îmbunătățirea absorbției fierului din alimentație. Studiile arată că 100 mg de vitamina C contribuie la îmbunătățirea absorbției fierului cu 67%. Drept urmare, vitamina C poate ajuta la reducerea riscului de anemie în rândul persoanelor predispuse la deficit de fier.

Consumul alimentelor bogate în vitamina C este recomandat mai ales persoanelor care urmează o dietă fără carne, deoarece carnea este o sursă majoră de fier. Vitamina C ajută la transformarea fierului care este slab absorbit (din surse alimentare pe bază de plante) într-o formă mai ușor de absorbit.

Pe scurt, vitamina C previne deficitul de fier, o problemă de sănătate care poate avea un impact puternic asupra funcționării optime a organismului.

Așadar, vitamina C este o vitamina solubila în apa, care trebuie obținută din alimentație sau suplimente nutritive, întrucât are numeroase beneficii în menținerea stării de sănătate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Lovitură pentru Digi RCS-RDS! Toți abonații din România ar trebuie să știe acest lucru
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
VIDEO | Efecte secundare devastatoare pentru regele Charles produse de chimioterapie. Informații de impact provenite...
Mihai Leu se luptă din nou cu cancerul de colon? Fostul pugilist, internat în spital....
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Vești bune pentru elevi! Ministerul Educației lansează un nou tip de bursă. De ce criterii...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Avertismentul RAR pt. șoferi: Nu cumpărați aceste mașini!
Cine va fi succesorul lui Putin?
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
UNGARIA a dat ordin. Șoferii români care au INTERZIS peste graniță. Se aplică din 19...
Apple și Google promit alerte de urmărire. Oricine se va putea feri de spionaj
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
Subiectele la Evaluare Națională 2024 clasa a 2-a pentru Română citit
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Alin Oprea a izbucnit în lacrimi în momentul când a vorbit despre testamentul lăsat copiilor...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Iată ce poți face dacă partenerul vorbește în somn!
×