EXCLUSIV | Șeful de sindicat STB reacționează la acuzațiile directorului, potrivit cărora șoferii „fentează” munca pe timpul verii: „Au boli cronice și profesionale”

EXCLUSIV | Șeful de sindicat STB reacționează la acuzațiile directorului, potrivit cărora șoferii „fentează” munca pe timpul verii: „Au boli cronice și profesionale”
Publicat: 13/09/2022, 17:58

Vasile Petrariu, șeful principalului sindicat STB, a declarat pentru Gândul că motivele pentru care șoferii intră în medicale pe timpul verii sunt bolile cronice și cele profesionale, cauzate de condițiile grele de muncă. Directorul general spune însă că a sesizat Colegiul Medicilor cu privire la numărul mare de concedii medicale de la STB în perioadele de vară și de toamnă.

„Societatea de Transport București are în momentul de față un număr de aproximativ 4.350 conducători de vehicule ( auto, tramvai, troleibuz). Condițiile grele  în care aceștia își desfășoară activitatea, în timp au generat apariția unui număr mare de boli cornice și boli profesionale. Peste 3.500  de conducători de vehicule au boli cronice”, a declarat Vasile Petrariu, pentru Gândul.

Potrivit șefului de sindicat STB, în perioada 2016-2021 s-au înregistrat un număr de 438 de boli profesionale la conducătorii de autobuze, 58 la troleibuze și 74 tramvaie.

„În primul semestru al anului 2022 avem o creștere alarmantă a acestui fenomen, pentru că s-au înregistrat 227 de cazuri la șoferii de autobuze și 30 cazuri la tramvaie și troleibuze. Sindicatul a solicitat Conducerii Executive  în perioada de alertă privind temperaturile extreme, să ia măsuri privind protecția salariaților conform legii ( pauze mai dese, scurtarea programului de lucru, asigurarea funcționării aerului condiționat la vehiculele dotate cu dispozitive de aer condiționat)”, a mai precizat Vasile Petrariu.

„Nu se respectă pauzele pentru refacerea capacității fizice”

Șeful de sindicat mai spune că nu sunt condiții la capetele de linii, „unde nu se asigură minimul necesar cu privire la condițiile igenico-sanitare ( lipsă grupuri sanitare, apă potabilă, etc.)”.

„Nu se respectă pauzele pentru refacerea capacității fizice din cauza programului de circulație neadaptat traficului rutier. În concluzie, aceștia  sunt o parte din factorii care generează un număr mai mare de concedii medicale, de care directorul general nu a făcut referire, în niciun caz 20%  cât a vehiculat. În data de 12.09.2022 la transportul cu autobuze am avut un procent de aproximativ 8% de concedii medicale, iar la transportul electric 7%. Așadar, speculația și amenințările cu sesizarea la Colegiul Medicilor și Casa de Asigurări de Sănătate nu se justifică”, a mai precizat Vasile Petrariu.

Reacția lui Petrariu vine după ce Adrian Criț, director general STB, a declarat, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” că aproximativ 20% dintre șoferii și manipulanții STB își iau concedii medicale pe timpul verii și pe timpul toamnei, care ar fi „forțate”. Cei care intră în medicale se suprapun cu colegii care sunt în concediu de odihnă pe timpul verii, perioadă în care mai toată lumea pleacă în vacanță.

Emisiunea integrală poate fi urmarită AICI:

„E o tradiție, pe care vedem cum o reglăm. Există în perioada verii și în perioada toamnei niște concedii medicale care, toeretic, ar fi puțin forțate. Am sesizat și Colegiul Medicilor, Casa de Asigurări de Sănătate. Făcând o analiză, există o pondere de 20% din numărul total de conducători de vehicule care sunt în concedii medicale. Și asta ne afectează”, a declarat Adrian Criț în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
El este Cristian, polițistul care și-a pierdut viața într-un accident de motocicletă la Galați: „Doi...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
INTERZIS pe tot teritoriul României. Legea pe care niciun român nu o va încălca
Buletinele vor fi înlocuite de noua carte de identitate pe model european
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Ce substanță radioactivă a fost găsită în urina fumătorilor de țigări electronice?