VIDEO | Bogdan Aurescu: „Nu există, în acest moment, din punct de vedere militar, vreo schimbare în ceea ce privește postura nucleară a Federației Ruse cu privire la intenția de utilizare practică a acestor arme nucleare”

Publicat: 29/09/2022, 16:43

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit, joi, la Digi24, despre amenințarea cu armele nucleare, în contextul în care președintele Vladimir Putin va semna mâine tratatele de anexare a celor patru teritorii ucrainene la Rusia. Oficialul a precizat că, în acest moment, nu există vreo schimbare în ceea ce privește postura nucleară a Federației Ruse cu privire la intenția de utilizare a armelor nucleare.

„Armele nucleare au mai fost menționate de președintele Putin și de conducerea Federației Ruse la începutul războiului din Ucraina. Acum avem de a face cu o reiterare a acestor amenințări, în contextul actual al acestor referendumuri de anexare. Folosirea forței și amenințarea cu folosirea forței nucleare, deci cu arme de distrugere în masă, sunt, de asemenea, profund ilegale în dreptul internațional.

Nu pot fie acceptate de către comunitatea internațională și, au fost, de asemenea, condamnate foarte ferm de către toți reprezentanții sau liderii comunității internaționale care susțin această ordine globală bazată pe reguli. A fost cazul și la Adunarea Generală care s-a desfășurat săptămâna trecută, la segmentul de nivel înalt al Adunării Generale, și cu siguranță acest lucru este valabil și în continuare”, a explicat Bogdan Aurescu.

Bogdan Aurescu a afirmat că „nu putem să ne lăsăm pradă fricii sau temerii în fața unor astfel de amenințări”.

„Nu există, în acest moment, din punct de vedere militar, vreo schimbare în ceea ce privește postura nucleară a Federației Ruse cu privire la potențiala utilizare a acestor arme sau la intenția de utilizare practică a acestor arme nucleare. Prin urmare, continuăm să monitorizăm foarte atent aceste evoluții și sperăm că nu va fi cazul să fie utilizate armele nucleare în războiul din Ucraina”, a afirmat Bogdan Aurescu.

Întrebat care va fi reacția Occidentului dacă președintele Vladimir Putin va folosi armele nucleare, ministrul Afacerilor Externe a precizat că „trebuie să plecăm de la o premiză foarte clară, care este cunoscută de toată lumea”.

„România este stat membru al Alianței Nord-Atlantice. În această calitate, beneficiază de cele mai înalte garanții de securitate, care au care au existat vreodată pentru societatea românească și pentru statul român. Din punctul ăsta de vedere, nu trebuie să avem niciun fel de teamă că siguranța sau securitatea cetățenilor români este pusă în pericol, mai mult decât era pusă în pericol până acum, în mod indirect, de agravarea situației de securitate din jurul nostru.

La segmentul de nivel înalt al Adunării Generale ONU de săptămâna trecută – care este, până la urmă, cel mai important moment de diplomație multilaterală din cadrul unui an diplomatic – a fost foarte clar că Federația Rusă este izolată.

A fost un moment important pentru a fi cât se poate de evident prin acțiunile, prin demersurile făcute, prin evenimentele care au fost organizate, care s-au concentrat, în foarte mare măsură, pe consecințele războiului din Ucraina. A fost foarte clar că Federația Rusă este tot mai izolată la nivel internațional”, a menționat Bogdan Aurescu.

Bogdan Aurescu a explicat că măsurile anunțate săptămâna trecută de Vladimir Putin „arată o anumite situație disperată în Federația Rusă și o anumită conștientizare a eșecului”.

„Măsurile acestea care au fost anunțate de către președintele Putin, săptămâna trecută – această mobilizare, respectiv susținere a acestor referendum-uri, aceste amenințări pe care le-a proferat și care nu sunt noi – arată o anumite situație disperată în Federația Rusă și o anumită conștientizare a eșecului pe care Federația Rusă l-a suferit în derularea conform planului inițial în Ucraina. Prin urmare, trebuie să privim lucrurile în ansamblul lor și nu trebuie, în niciun caz, să intrăm în panică”, a precizat Bogdan Aurescu.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii