Tarif de lux, condiții de provincie! Orașul din România în care cursele cu taxiul costă 5 lei / kilometru

Tarif de lux, condiții de provincie! Orașul din România în care cursele cu taxiul costă 5 lei / kilometru
Sursă Foto - Facebook
Publicat: 27/10/2022, 16:12

Pe lângă prețurile crescute la alimente și utilități, românii vor avea parte de mai multe surprize neplăcute decât credeau. În Iași, tariful pe kilometru crește de la 3,20 lei la 5 lei, însă modificarea poate intra în vigoare doar cu acceptul Consiliului Local.

Sunt anunțate noi modificări în ceea ce privește planul tarifar perceput de companiile de taximetrie din Iași.

Camera Taximetriștilor a justificat mărirea, invocând inflația, prețurile carburanților, dar și prezența pe piață a companiilor Uber sau Bolt.

La propunerea Camerei Naționale a Taximetriștilor, filiala Iași, tariful perceput pe un kilometru va fi de 5 lei, cu TVA, reprezentând un preț maximal pentru cursele de zi sau de noapte.

Creșterea este de 56,2 la sută. Deocamdată, inițiativa a luat forma unui proiect de hotărâre ce va fi analizat într-o viitoare ședință de Consiliu Local.

„Pe parcursul anilor 2009-2022, tarifele de distanță folosite de transportatorii de persoane în regim de taxi au evoluat în jurul valorilor de 1,60 – 1,70 lei/km în anii 2009-2010, 1,80 – 2,00 lei/km între anii 2011-2013, 2,00 – 2,20 lei/km între anii 2013-2016, 2,50 – 2,70 lei/km, în anii 2017-2018, 2,80 – 3,00 lei/km în anii 2019-2020 și 2,90–3,20 lei/km în anii 2021-2022.

Motivând condițiile actuale, respectiv inflația și creșterea accelerată a prețurilor combustibililor, a cheltuielilor de întreținere-reparații cu piesele de schimb, a cheltuielilor cu munca vie, a asigurărilor și a prețurilor autoturismelor, Asociația «Camera Națională a Taximetriștilor din România», filiala Iași, a solicitat autorității de autorizare modificarea tarifului maximal și stabilirea acestuia la o valoare de 5 lei/km”, se arată în proiectul de hotărâre.

De asemenea, la un moment dat, companiile de taximetrie din Iași au fost amendate de Consiliul Concurenței pentru că aveau același plan tarifar.

Inițiatorii proiectului arată că tariful maximal este propus și în condițiile în care pe piața transportului public de persoane au pătruns serviciile oferite de companiile Bolt sau Uber.

„Studiul tehnico-economic a avut în vedere ca tarifele încasate, respectiv tarifele de distanţă, împreună cu tarifele orare, precum şi cu tarifele de staţionare, să acopere sumele investite şi cheltuielile curente realizate pentru prestarea serviciului, precum şi o cotă de profit rezonabilă. Facem observația că serviciul de transport în regim de taxi, începând cu anul 2020, este concurat de serviciul de transport alternativ (Uber/Bolt) care implică, în esență, același tip de ofertă, «servicii de transport cu autoturism și conducător auto», la tarife apropiate.

Presiunea concurențială existentă dintre aceste două tipuri de servicii a facilitat interacțiunea dintre cerere și ofertă, chiar dacă serviciul de transport în regim de taxi este parțial reglementat, în ceea ce privește limitarea numărului maxim de autorizații și stabilirea unui tarif de distanță maximal”, se mai arată în documentația proiectului de hotărâre.

Primăria Iași, reticentă cu privire la această modificare

Camera Taximetriștilor a transmis că raportul a fost refuzat de mai multe ori de Primăria Iași din cauza modificărilor de costuri.

„Fiecare operator își va face tariful. Am apelat la un expert care a propus acest tarfi maiximal în baza unor calcule ce țin de inflație, salariul minim pe economii, costurile unei mașini, costurile carburanților.

Raportul era întocmit de acum 5 luni, dar a fost întors de trei ori de Primăria Iași pentru că erau modificări legate de prețuri. Nu este exclus ca pe timp de nopte să vorbim de un tarif de 5 lei, iar pe timp de zi să fie de 3,7 sau 3,8 lei. În acest moment, sunt 1.680 de mașini ce operează în municipiul Iași”, spun reprezentanții Camerei Taximetriștilor.

Pe lângă detaliile de mai sus, Primăria Iași ar urma să analizeze propunerea ca taxiurile să aibă acces pe liniile de tramvai din municipiu.

Totodată, a fost solicitată și înființarea mai multor stații pentru operatorii de transport în regim de taxi, potrivit Bzi.ro.

Recent, Primăria Iași a decis desființarea stației din Piața Unirii, de lângă restaurant „Select”.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Trupul neînsuflețit al lui Naomy va fi adus în România! Când și unde va fi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Se CONFISCĂ BANII românilor. Decizia se aplică deja peste tot în România
Risc de amendă mare de 1 Mai. Ce spune legea despre picnic și grătar
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro