O lunetistă ucraineană dezvăluie cum a supraviețuit camarazilor săi pe front: „Mi se pare că am plâns atâtea lacrimi încât Niprul nu este de ajuns”

O lunetistă ucraineană dezvăluie cum a supraviețuit camarazilor săi pe front: „Mi se pare că am plâns atâtea lacrimi încât Niprul nu este de ajuns”
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 03/11/2022, 19:06

Evghenia Emerald, lunetistă în Regimentul Forțelor Speciale Safari, dezvăluie cum a depășit momentul în care a fost pusă în situația de a ucide primul inamic, coabitarea cu moartea pe frontul de luptă, dar și despre subiectul tabu „câți oameni ai ucis?”. 

Interviul a fost publicat în ziarul online rusesc The Insider, editat de la Riga, din Letonia, care a făcut portretelor mai multor femei ucrainene care luptă pe front împotriva invadatorilor ruși.

„Tata și-a dorit întotdeauna un băiat. Și m-a crescut ca un luptător. Mi-a dat o pușcă pentru prima dată la vârsta de 9 ani. Atunci am tras primul meu foc. Și din acel moment m-am îndrăgostit de arme”, și-a amintit Evghenia, acum două săptămâni, într-un interviu pentru ediția ucraineană a revistei Life.

Are 31 de ani, e mama unei fetițe de 10 ani, Jasmine, ar gradul de sublocotenent și indicativul Jeanne d’Arc. A studiat la Facultatea de Drept, a urmat cursuri militare în paralel, și-a deschis o afacere. Dar a știut de la 9 ani că vrea să fie lunetistă. A vrut să intre în armată în 2014, după anexarea Crimeei și începutul luptelor în Donbas.

Dar nu i s-a permis, avea un copil mai mic de 3 ani. Avea toate cursurile de pregătire la zi, însă abia în această primăvară, după invazia rusă, a decis că vrea să lupte pe front. Așa a ajuns în trupele speciale.

„Acționăm exclusiv în punctele fierbinți ale frontului”

„Acționăm exclusiv în punctele fierbinți ale frontului, iar în aceste șase luni am călătorit jumătate din Ucraina. Am fost în regiunea Kiev, în Irpen, în regiunea Jîtomir, districtul Makarovski, Sumî, Harkov, Ahtirka. În forțele noastre speciale, fiecare are propria poziție. Ocup poziția de lunetist, sunt considerată și un trăgător, trăgători sunt toți aici implicit. În consecință, am două arme, o pușcă cu lunetă de calibru 38 și o pușcă de asalt americană R15, care a fost donată de voluntari, deoarece Kalashnikovul este prea greu pentru mine. Armele mai moderne sunt mult mai ușoare și mai potrivite pentru o fată.

Facem diferite tipuri de misiuni, dar nu pot intra în detalii, pot spune doar că treaba lunetistului este să observe și să dea coordonate. Convingerea că un lunetist trebuie să tragă este absolut greșită, uneori poți să-ți dezvălui poziția, dacă o faci”, povestește Evghenia.

„Moartea e mereu în apropiere și am simțit-o adesea”

Evghenia e singura femeie din regiment și a refuzat să fie campată separat. A dormit alături de toți camarazii ei și aceștia au învățat să o respecte. Iar un articol publicat în primăvară în presa ucraineană a făcut-o să-și cunoască actualul soț, care l-a citit și i-a scris. Și el lupta pe front, s-au întâlnit într-o permisie, după 3 luni a cerut-o în căsătorie. Și au făcut nunta într-o pădure, unde era staționată unitatea Evgheniei.

„Toți suntem speriați și am avut momente în care am crezut că nu voi supraviețui. Ultima dată când astfel de gânduri au apărut a fost acum câteva săptămâni, într-o misiune militară. Am fost acolo cinci zile, poziția noastră a început să fie atacată și lovită de ruși cu GRAD-uri (lansatoare de rachete, n.red.). Băieții și cu mine am coborât în ​​pivnița din satul local, pivnița tremura. Principalul lucru este să nu intri în panică. Dacă te cuprinde panica, îți pierzi calmul, cazi în tristețe, dar nu vei schimba nimic, moartea e mereu în apropiere și am simțit-o adesea.

În urmă cu patru luni, au fost primele pierderi la Harkov, iar în urmă cu trei luni, patru rachete au lovit baza noastră. Au fost o mulțime de morți și răniți, iar printre ei s-a numărat și mentorul meu de lunetist, care m-a învățat să fiu lunetist militar. Pentru mine a fost o pierdere puternică, am crezut că mă va rupe. Chiar și acum este greu. Mi se pare că am plâns atâtea lacrimi încât Niprul nu este de ajuns. Nu eram pregătită pentru asta”, spune tânăra.

„Nu vreau să spun direct cât de des am ucis. A trebuit să o fac de mai multe ori”

Evghenia a vorbit deschis despre momentele când a tras în soldații ruși din fața ei.

„Nu vreau să spun direct cât de des am ucis. Îți spun asta: a trebuit să o fac de mai multe ori. Ce simți despre asta? Nu știu dacă toată lumea s-a simțit la fel, dar mulți oameni cu care am vorbit au spus același lucru. Pentru prima dată, îți tremură tot corpul, îți dai seama că vei trage într-o persoană, ți-e frică. Această stare durează aproximativ treizeci de secunde, nu înțelegi ce se întâmplă, apoi te pregătești și trece. O persoană se obișnuiește cu orice, să elimine ținte, să urmărească explozii, să audă sirene, GRAD-uri”, spune tânăra lunetistă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Experimentata Raicu l-a 'prins' pe şefuleţ! Ce a făcut micuţul pervers înainte de întâlnire
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Ieftine şi proaste? Xiaomi SU7, maşina electrică a Chinei cu vânzări record, s-a stricat după...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Ungurii ne umilesc din nou. Ungaria dă lecții României. Este o rușine fără margini
Oana Zăvoranu, decizie bombă. L-a concediat în 2 secunde
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Informații șocante despre presupusul ucigaș al fetei de la Sibiu. Tânărul ar avea probleme psihice:...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Cercetătorii au convertit grăsimea de pui în dispozitive de stocare a energiei
×